Potplanten beschermen tegen vorst: Dit zijn de manieren

Potplanten beschermen tegen vorst is noodzakelijk als de planten vorstgevoelig zijn. Door de planten te beschermen tegen de vorst, kun je volgend jaar in het voorjaar en zomer weer genieten van prachtige en gezonde planten.

Vergeet je sommige potplanten te beschermen tegen de vorst dan is de kans groot dat ze in de winter vorstschade oplopen. Sommige planten kunnen wel tegen lichte vorst. Andere planten zijn een stuk gevoeliger en vertonen al snel bruin blad of gaan dood.

In dit artikel lees je hoe je potplanten tegen vorst kunt beschermen. Wil je ook weten welke potplanten vorstgevoelig zijn? Lees dan dit artikel!

potplanten beschermen tegen vost

Waarom potplanten beschermen tegen de vorst?

Potplanten beschermen tegen de vorst is noodzakelijk om schade aan de plant te voorkomen. De wortels van de plant kunnen bevriezen en de plant kan ook bovengrondse vorstschade oplopen.

Potplanten zijn een stuk vorstgevoeliger dan planten in de volle grond. Zo is de wand van de pot dun en kunnen de wortels van de plant sneller bevriezen.

Vaak zie je planten bovengronds schade oplopen, doordat ze in de tocht hebben gestaan. De vrieskou in combinatie met de koude wind kan funest zijn voor een plant.

Zo kan het zijn dat een plant met -15 graden Celsius en nauwelijks wind geen schade oploopt. Vriest het -3 graden Celsius in combinatie met een koude wind dan kan het zijn dat dezelfde plant flinke schade oploopt.

Wist je dat het blad van sommige planten ook in de winter kan verbranden? Dit kan als het ’s nachts flink heeft gevroren en overdag de felle zon op de plant schijnt. De bladeren van de plant kunnen hierdoor uitdrogen.

Om geen risico te lopen op vorstschade of uitdrogingsverschijnselen, kun je de plant het beste beschermen.

Hoe potplanten beschermen tegen vorst?

Potplanten kun je op verschillende manieren beschermen tegen vorst. Onderstaand worden een aantal manieren beschreven.

Planten binnen zetten

Door je planten binnen te zetten bescherm je de planten tegen vorst. Misschien heb je nog wel wat ruimte in je garage, tuinhuis of tuinkas. Helaas heeft niet iedereen voldoende ruimte ter beschikking. Het is dus niet altijd mogelijk om planten bij je thuis binnen te zetten.

Zet planten nooit in een te warme ruimte. Bijvoorbeeld in een ruimte waar de verwarming aan staat. Dit is niet goed voor de planten, omdat onder andere de temperatuur verschillen te hoog zijn.

Overwinteren bij plantenkweker

Sommige plantenkwekerijen stellen hun kas ter beschikking om voor hun klanten planten te beschermen tegen de vorst. In kas is het altijd warmer dan buiten dus een prima plek voor je vorstgevoelige planten.

Wel zijn er een aantal nadelen. Je betaalt meestal ‘huur’ om je planten daar te mogen plaatsen. Hiernaast moet je meestal zelf de planten naar de kwekerij brengen. Als je grote planten hebt, kan dit wel een lastig karwei zijn. Een aantal plantenkwekers bieden een haal- en brengservice aan.

De tijd dat planten kunnen overwinteren in de kas is meestal van half oktober t/m half mei. In een kas krijgt de plant voldoende licht en de gewenste temperatuur. Ziekten en plagen worden hierdoor beperkt. Sommige kwekerijen willen de planten ook nog wel eens snoeien, mocht dit nodig zijn.

Vliesdoek of thermobeschermhoes

Een thermobeschermhoes is een prima oplossing als je niet de mogelijkheid hebt om planten in een garage of tuinkas te zetten. Een thermobeschermhoes kun je eenvoudig om plant aanbrengen. Hierdoor wordt de plant beschermd en loopt deze geen vorstschade op.

De thermobeschermhoes heb je in allerlei maten. Heb je meerdere planten die beschermd moeten worden dan is het mogelijk om één grote beschermhoes te kopen en hieronder alle planten te beschermen.

Een thermobeschermhoes is misschien niet altijd een mooi gezicht. Gelukkig is de thermobeschermhoes makkelijk te verwijderen, zodat je overdag als het niet meer vriest, kunt genieten van de planten. Gaat het ’s avonds vriezen dan kun je de thermobeschermhoes weer om de planten doen.

De onderstaande maten worden vaak verkocht

  • thermobeschermhoes 60×80 cm
  • Xl thermobeschermhoes: 80 x 120 cm
  • XXL thermobeschermhoes: 120 x 180 cm
  • Jumbo thermobeschermhoes: 240 x 200 cm

Bekijk hier het aanbod beschermhoezen.

TIP: Meestal is het voordeliger om een set van 2 of 3 stuks te kopen. De thermobeschermhoezen zijn ook te gebruiken voor planten in de volle grond.

Noppenfolie in de binnenkant van de pot

Door aan de binnenkant van de pot noppenfolie te bevestigen, worden de wortels beter beschermd tegen de vorst. Toch is dit niet voldoende om de plant volledig te beschermen.

Bij het bevestigen van noppenfolie moet je aan de onderkant van de pot een aantal gaatjes in de noppenfolie prikken. Zo loopt bij een flinke regenbui het water weg en verstikt de plant niet. Vochtige grond kan hierdoor ook niet bevriezen.

Noppenfolie kun je niet gebruiken om de plant in te pakken. Hiervoor kun je beter vliesdoek gebruiken, omdat deze lucht doorlatend is.

Welke potplanten zijn vorstgevoelig?

Potplanten die niet goed tegen de vorst kunnen zijn meestal tropische en mediterrane soorten. Nederlandse winters zijn meestal te streng voor deze soorten.

Onderstaand enkele potplanten die beschermd moeten worden tegen (strenge) vorst:

  • Palmbomen
  • Olijfbomen
  • Oleander
  • Laurierbomen
  • Bananenplant

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>