Priksandalen voor het beluchten van je gazon: Zo groeit je gazon beter!

Wil jij ook een gazon dat goed groeit en gezond oogt? Vergeet dan niet om het gazon te beluchten. Dit kan nu eenvoudig met behulp van priksandalen, ook wel beluchtingssandalen genoemd. Deze priksandalen beschikken over pinnen die beluchtingsgaten kunnen maken in het gazon.

In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van priksandalen en waarom het beluchten van het gazon zo belangrijk is. Wil je priksandalen kopen dan hebben wij voor je uitgezocht waar je deze het beste kunt kopen!

Priksandalen

Priksandalen kun je gebruiken tijdens het grasmaaien

Waarom beluchten?

Het beluchten van het gazon wordt in de meeste tuinen nauwelijks gedaan. Toch is het belangrijk om het gazon regelmatig te beluchten.

Wortels van gras hebben namelijk luchttoevoer nodig. Dit helpt bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Krijgen de wortels te weinig luchttoevoer dan ontwikkelen de wortels zich slecht, waardoor de kwaliteit van het gazon achteruit gaat. Wanneer de wortels te weinig luchttoevoer hebben, wordt ook wel eens gesproken van ‘dichtgeslagen grond’.

De grond kan na verloop van tijd dichtslaan door het gewicht van de maaimachine, maar ook door intensieve betreding op het gazon. Je ziet dit regelmatig wanneer er eenzelfde looproute wordt gebruikt over het gazon. De kwaliteit van het gazon is op deze plek vaak slechter dan bij de rest van het gazon.

Dat de kwaliteit op deze plekken vaak slechter is, heeft vaak twee oorzaken. Er vindt opeenhoping plaats van kooldioxide, waardoor de wortels voedingsstoffen en water slechter opnemen. De andere reden is dat water door verdichting van de bodem niet naar de wortels kan stromen. Het water blijft aan het oppervlak staan of stroomt weg naar de border.

Wanneer beluchten?

De meeste gazons moeten elk jaar beluchten worden. Het gehele gazon beluchten is vaak niet nodig, maar er zijn altijd plekken in het gazon die belucht moeten worden. Dit zijn voornamelijk plekken in het gazon die intensief betreden worden. Denk hierbij aan ‘afsnijroutes’ of plekken op het gazon waar kinderen voornamelijk spelen. Zijn er plekken in het gazon die bij droogte snel bruin worden of plekken die veel last hebben van mosvorming? Dan is beluchten nooit verkeerd.

Het beluchten kan meerdere keren per jaar worden uitgevoerd. In het voorjaar en zomer belucht je voornamelijk stukken die slecht groeien. In de herfst en winter wordt beluchten voornamelijk uitgevoerd om overtollig water kwijt te raken.

Hoe werken priksandalen?

Het gazon beluchten kan op verschillende manieren. Een hulpmiddel waarmee een gazon belucht kan worden zijn priksandalen. De priksandalen kun je ongeacht je schoenmaat aantrekken. Met behulp van twee aantrekriemen, kun je de sandalen aan jouw voeten bevestigen. Je schoenen kun je gewoon aanhouden.

De sandalen zijn voorzien van 13 bodemnagels welke ongeveer 46 millimeter lang zijn. Deze bodemnagels prikken eenvoudig door de bodem en maken op deze wijze de bodem los. Het enige wat je hoeft te doen, is stap voor stap het gazon aflopen. Voor een gazon dat niet al te groot is, is dit een goede manier om het gazon te beluchten. Heb je een heel groot oppervlak dat belucht moet worden, gebruik dan bij voorkeur een beluchtingsmachine.

Het beluchten wordt bij voorkeur uitgevoerd op een vochtige bodem. Het liefst bij koel of regenachtig weer. Het beste kun je niet beluchten wanneer het gazon te drassig is, hierdoor blijft er grond aan de pinnen hangen en dat is niet de bedoeling.

Sommige mensen vragen zich af of de pinnen van de priksandalen niet snel afbreken. Zolang ze op het gazon gebruikt worden, breken ze niet snel af en trekken ze ook niet snel krom. Loop je met de priksandalen over de bestrating dan bestaat er een grotere kans dat de pinnen krom trekken. Gebruik de priksandalen dus alleen op het gazon!

Hoeveel gaatjes per vierkante meter?

Hoeveel gaatjes per vierkante meter geprikt moeten worden, is afhankelijk van de bodemsoort. Hoe zwaarder de bodem hoe meer gaten er geprikt moeten worden. In klei grond wordt aangeraden om ongeveer 200 gaatjes per vierkante meter te prikken. Bij andere grondsoorten zijn minder gaten voldoende.

Voordelen van priksandalen

Er zijn meerdere manieren om je gazon te beluchten. Eén van de manieren is het beluchten met behulp van priksandalen. Het beluchten met priksandalen heeft de volgende voordelen.

  • De priksandalen nemen in vergelijking met een verticuteermachine of prikrol nauwelijks ruimte in. Je garage of tuinhuis komt hierdoor niet vol te staan.
  • Het is goedkoper om priksandalen aan te schaffen in vergelijking met veel andere methoden om te beluchten.
  • De priksandalen kunnen gedragen worden tijdens het grasmaaien. Zo kan het maaien en beluchten in slechts één werkgang worden uitgevoerd.

Waar kun je priksandalen kopen?

Niet alle tuincentrums verkopen priksandalen. Daarom worden priksandalen vaak online besteld. Het kan soms een hele zoektocht kan zijn om priksandalen in de winkel te vinden. Het voordeel van priksandalen is dat ze altijd passen ongeacht je schoenmaat.

Veel priksandalen worden verkocht via bol.com. Het voordeel van bol.com is de snelle levering en de gratis verzendkosten. Door te klikken op de onderstaande afbeelding kun je de priksandalen bestellen en zie je de huidige kostprijs.

Mijn ervaring

De priksandalen heb ik besteld via bol.com. De volgende dag had ik de sandalen al binnen. Inmiddels heb ik de sandalen al enkele keren gebruikt en ben er vrij positief over.  Het is een handig product en makkelijk in gebruik!

Na het gebruik van de sandalen zie ik op sommige plekken in het gazon een zichtbaar resultaat. Dit zijn voornamelijk de plekken die meer betreden worden. Door het prikken krijgen de wortels meer zuurstof, waardoor de grasmat zich beter ontwikkelt.

Het gebruik van de sandalen is een stuk makkelijker dan beluchten met de hand. Ik gebruik de sandalen tegelijkertijd met het maaien van mijn gazon. Het gazon maai ik dan in de lengte en breedte richting.

Waarschijnlijk is dit niet persé nodig, maar hierdoor weet ik zeker dat er voldoende gaten in de grasmat komen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om wat langzamer te lopen tijdens het grasmaaien.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>