2

Reuzenlavendel combineren: Deze 5 planten combineren goed!

Welke planten kun je goed combineren met reuzenlavendel? Reuzenlavendel staat ook wel bekend als Perovskia en laat zich goed combineren met andere planten.

Perovskia lijkt qua kleur op lavendel. Een groot verschil is dat de reuzenlavendel een stuk hoger wordt. Zo kan deze plant wel een hoogte van 1,25 meter bereiken. Een ander kenmerk van de reuzenlavendel is dat deze sterk geurend is.

In dit artikel worden een aantal planten toegelicht die je prima met de reuzenlavendel kunt combineren. Wil je weten welke planten dit zijn? Lees dan snel verder!

Reuzenlavendel

Over reuzenlavendel

Reuzenlavendel heb je in verschillende variëteiten. Enkele variëteiten zijn:

 • Perovskia atriplicifolia ‘Little Spire’
 • Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’

De twee bovenstaande variëteiten lijken best wel op elkaar. Een van de verschillen is dat de ‘Little Spire’ met 1 meter in hoogte iets lager blijft dan de ‘Blue Spire’ die ongeveer 1,25 meter hoog kan worden.

Beide planten bloeien in de periode juni t/m augustus paarsblauw en staan het liefst in de volle zon. In de border zien we de reuzenlavendel vanwege de hoogte vaak in het midden of achterin de border staan. Rondom de reuzenlavendel kunnen allerlei andere beplantingen worden aangebracht.

Natuurlijk wil je dat de reuzenlavendel zich goed laat combineren met andere planten in de tuin. De ene plant past vanwege de hoogte of kleur net beter bij de reuzenlavendel dan de andere plant.

Reuzenlavendel wordt ook wel Russische salie genoemd. Mocht je deze naam ergens tegenkomen, het gaat om dezelfde plant.

Bekijk alle reuzenlavendel soorten hier!

Reuzenlavendel combineren

Onderstaand worden vijf planten aan je toegelicht die je prima kunt combineren met de reuzenlavendel / Perovskia.

Vrouwenmantel

De vrouwenmantel, ook wel bekend als Alchemilla mollis laat zich goed met de reuzenlavendel combineren. Vrouwenmantal heb je in verschillende soorten. Zo heb je soorten die ongeveer 20 centimeter hoog worden en soorten die een hoogte van 50 centimeter kunnen bereiken.

De vrouwenmantel bloeit in een gele kleur wat een mooi contrast geeft met de bloemen van de reuzenlavendel. De vrouwenmantel bloeit in de periode april/mei. Wat veel mensen niet weten is dat je de vrouwenmantel een tweede bloei kunt geven door de plant na de bloei in het voorjaar terug te snoeien. In de zomer komt de vrouwenmantel dan weer in bloei. Dit is meestal tegelijk met de bloei van de reuzenlavendel.

Met de vrouwmantel heb je dus vroeg in het voorjaar en in de zomer kleur in je tuin. Het blad van de vrouwenmantel heeft ook een iets bijzonders. In de ochtend blijven hier dauw druppels op liggen.

Via de onderstaande knop vind je meer informatie over deze plant en kun de plant eventueel bestellen.

Bestel deze plant!

Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’ – hortensia strong Annabelle

De blauwpaarse kleur van de reuzenlavendel kleurt erg mooi met een witte kleur. De Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’ laat zich daarom goed met deze plant combineren. De hortensia heeft grote witte bollen en bloeit in de zomer van juni t/m september.

Je hoort vaak dat je de hortensia moet ondersteunen. Bij deze hortensia soort is dit niet het geval. Deze soort is recent ontwikkeld en is een verbetering op de hortensia variëteit die gaat hangen. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’.

De plant wordt ongeveer 1 meter hoog en staat het liefst in de halfschaduw of zon.

Bestel deze plant!

Echinacea purpurea – zonnehoed

De Echinacea purpurea, ook wel bekend als zonnehoed valt goed met vele andere planten te combineren. Zo ook met de reuzenlavendel.

Echinacea bloeit in de maanden juli en augustus en staat het liefst op een zonnige plek. De hoogte van deze vaste plant is 70 centimeter. De bloemen geuren heerlijk en zijn erg geliefd door vlinders.

Liever een andere kleur zonnehoed? Zonnehoed heb je ook in de kleuren geel, wit, oranje en rood. Wil je weten welke variëteiten er allemaal zijn? Via de onderstaande knop krijg je toegang tot het grote aanbod.

Bestel deze plant!

Echinops bannaticus – kogeldistel

Qua kleur lijkt de kogeldistel wel op de reuzenlavendel. De plant heet niet voor niets kogeldistel. De naam dankt de plant aan de bloeiwijze welke lijkt op een ronde kogel.

De plant wordt ongeveer 1 meter hoog en bloeit in de maanden juli t/m september. De kogeldistel is een vaste plant welke je in het voorjaar ieder jaar terug moet snoeien.

De Echinops bannaticus wordt vaak rondom de reuzenlavendel geplant.

Bestel deze plant!

Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ – lampenpoetsergras

De reuzenlavendel laat zich ook goed combineren met siergrassen. Bijvoorbeeld Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’.

Deze soort wordt ongeveer 60 tot 70 centimeter hoog en groeit goed op zonnige plaatsen en plaatsen in de halfschaduw. De Nederlandse naam van deze plant heeft lampenpoetsergras. Dit komt omdat de pluimen die aan deze siergras komen veel op een lampoetser lijken waar vroeger olielampen mee werden gepoetst.

De bloeitijd van de plant is van augustus t/m november. Het is voornamelijk in het najaar dat deze plant veel sierwaarde heeft.

Jaarlijks kun je deze plant in het voorjaar tot enkele centimeters boven de grond terugsnoeien. Vervolgens zal de plant opnieuw uitlopen.

Bestel deze plant!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Vanderhaeghe Anneleen schreef:

  De perivskia is erg hoog,valt om en schraal van bloem.
  Wat is de oorzaak?

  • Thijs schreef:

   Een oorzaak zou kunnen zijn dat de plant te weinig zon krijgt, waardoor deze weinig bloemen vormt.
   Verder is het aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien.

 • >