Rhododendron drastisch snoeien: Wanneer, waarom en hoe?

Ben jij van plan om jouw Rhododendron drastisch te snoeien? Een drastische snoei verdraagt de Rhododendron goed, mits je dit in de juiste periode doet.

In dit artikel wordt duidelijk wanneer je een Rhododendron drastisch terug kunt snoeien. Het terugsnoeien van de Rhododendron wordt meestal om een aantal redenen gedaan. Welke redenen dit meestal zijn, lees je ook in dit artikel. Hiernaast vertel ik je graag hoe je de Rhododendron het beste flink kunt snoeien en welk gereedschap hier erg handig bij is.

Rhododendron drastisch snoeien

Waarom drastisch snoeien?

Wist je eigenlijk dat het niet persé nodig is om een Rhododendron te snoeien? Wanneer je van plan bent om een Rhododendron flink terug te snoeien, moet je jezelf eerst afvragen of dit wel echt nodig is. Een Rhododendron is namelijk een prachtige plant als deze groot is en volop in bloei staat.

Hiernaast doet een Rhododendron er namelijk tientallen jaren over om enkele meters hoog te worden. Ga je ze flink inkorten dan duurt het erg lang voor dat deze weer dezelfde hoogte bereikt.

Toch kan het soms goed zijn om de Rhododendron flink terug te snoeien. Onderstaand zijn enkele redenen beschreven waarom de Rhododendron flink wordt teruggesnoeid.

Droogteschade

De afgelopen zomers waren erg warm en droog. Veel Rhododendrons hebben hierdoor droogteschade opgelopen. Rhododendrons staan er om bekend dat ze oppervlakkig wortelen. Hierdoor kunnen ze geen vocht diep uit de bodem opnemen en verdrogen ze erg snel.

Bij droogteschade ontstaan er veel dode takken. Wanneer de plant nog in leven is, begint deze onderaan weer uit te lopen. Door drastisch te snoeien kun je de dode takken verwijderen tot enkele of tientallen centimeters boven de grond.

Rhododendron wordt te hoog

Een andere reden waarom Rhododendrons wel eens terug worden gesnoeid, is doordat de plant te hoog wordt. Toch is het in veel gevallen niet nodig om de Rhododendron tot net boven de grond terug te snoeien. Een betere optie is vaak om de Rhododendrons deels in te korten.

Flink terugsnoeien kan ook maar is vaak jammer als het niet persé nodig is.

Kale Rhododendron

Een Rhododendron kan soms aan de onderkant kaal worden. Door de Rhododendron terug te snoeien, zorg je er voor dat de plant aan onderkant weer nieuwe takken gaat vormen. Na enkele jaren heb je weer een volle struik.

Na het verplanten

Het beste tijdstip om een Rhododendron te verplanten is in de periode november t/m maart. Het komt wel eens voor dat een Rhododendron verplant moet worden in de zomer. Dit is niet de beste tijd om een Rhododendron te verplanten, maar als dit ‘gedwongen’ moet dan kun je het altijd proberen.

Wanneer een Rhododendron in het blad staat, dan heeft deze veel water nodig. Verplant je hem in het voorjaar of zomer dan heeft de Rhododendron juist zijn energie nodig om wortels te vormen. Om de Rhododendron te laten overleven, kun je de Rhododendron tot ongeveer 20 centimeter boven de grond afknippen. De plant steekt zijn energie dan niet in de bloemen en bladeren, maar in het ontwikkelen van de wortels.

In het artikel ‘Rhododendron verplanten’ lees je meer over het verplanten van de Rhododendron.

Wanneer snoeien

Het beste tijdstip om de Rhododendron drastisch te snoeien is na de bloeiperiode. Meestal is dit rond mei/juni. Snoei je de Rhododendron vroeg in het voorjaar dan gaat de bloei verloren, omdat je de bloemknoppen wegknipt. Is dit voor jou geen probleem, dan is de periode maart/april een perfecte tijd om te snoeien.

Door de Rhododendron in mei/juni te snoeien, kun je nog genieten van de bloei. Hiernaast ontwikkelt de Rhododendron in de meeste gevallen ook nog bloemknoppen voor het aankomende jaar.

Bij voorkeur snoei je de Rhododendron niet bij extreme hitte of wanneer het vriest. Het beste kun je een bewolkte dag uitkiezen.

Hoe drastisch snoeien?

Een Rhododendron verdraagt een drastische snoei erg goed. Belangrijk is dan wel dat je dit op de juiste manier doet en met het juiste gereedschap.

Bij het drastisch snoeien van de Rhododendron kun je takken inkorten tot een hoogte van ongeveer 20 centimeter boven de grond. Belangrijk is dan wel dat je dit doet boven de slapende knoppen. Slappende knoppen zijn knoppen die ‘wakker’ worden als de Rhododendron wordt gesnoeid. Uit deze slapende knoppen ontstaan weer nieuwe takken.

Een Rhododendron van enkele jaren oud kun je waarschijnlijk nog snoeien met een snoeischaar. Is er tientallen jaren niets aan je Rhododendron gebeurt dan zijn de takken waarschijnlijk te dik om met een snoeischaar te snoeien. Het beste kun je dan een takkenzaag of takkenschaar gebruiken.

Lukt het zelf niet om je Rhododendrons drastisch terug te snoeien? Overweeg dan eens om de hulp van een hovenier in te schakelen.

De extreme snoei is een flinke ingreep voor de Rhododendron. De plant kan daarom wat extra hulp gebruiken. Dit doe je door de Rhododendron na de snoei te bemesten en de komende periode voldoende water te geven.

Bemesten na snoei

Het bemesten van de Rhododendron is iets wat vaak wordt ‘vergeten’. Een Rhododendron moet 2 keer per jaar bemest worden. Een Rhododendron met een te kort aan bemesting ziet er vaak slecht uit. De bladeren zijn lichtgroen en geel van kleur en in het ergste geval worden er geen bloemknoppen gevormd.

De eerste keer bemesten gebeurt rond maart/april, zodat de plant extra energie in zijn bloemen kan steken. Hiernaast kleuren de bladeren van de Rhododendron weer donkergroen. De tweede keer bemesten doe je rond juli, zodat de Rhododendron weer veel nieuwe bloemknoppen kan vormen.

Een Rhododendron is een plant welke graag op de wat zuurdere grond groeit. Niet alle bemesting is daarom geschikt voor de Rhododendron. Het beste kun je een meststof gebruiken die specifiek geschikt is voor zuurminnende planten.

Bestel Rhododendron meststof!

Naast Rhododendrons is deze meststof ook geschikt voor zuurminnende planten, zoals: Skimmia, Pieris, Azalea’s en heide. Wat nog even goed is om te weten, is dat Rhododendrons graag in zure grond groeien. Om deze zure grond te creëren moet je naast het bemesten, jaarlijks tuinturf toevoegen rond om de plant.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>