2

Wanneer en hoe een Rhododendron planten en verplanten?

Wil je weten hoe je de Rhododendron moet planten of verplanten? De Rhododendron is een heester welke in het voorjaar prachtig bloeit. Rhododendrons heb je in verschillende soorten, welke bloeien in de kleuren paars, roze, wit, oranje of rood. De plant laat zich goed (ver)planten, mits je dit in de juiste periode doet. In dit artikel wordt duidelijk wanneer en hoe je de Rhododendron kunt (ver)planten, zodat de plant met succes aangroeit.

Benieuwd welke tips wij je geven voor een succesvolle aanplant? Lees dan snel verder!

Rhododendron verplanten

Over de Rhododendron

De Rhododendron is een groenblijvende heester welke in het voorjaar prachtig kan bloeien, mits deze de juiste bodemomstandigheden heeft. Een Rhododendron groeit namelijk het liefst in zure grond. De plant gaat dan beter groeien en bloeien en komt voller in het blad te staan. Hiernaast zal ook het blad groener van kleur zijn.

Heeft een Rhododendron een standplaats waar hij het niet naar zijn zin heeft, dan laat hij dit ook direct merken. De plant komt minder vol in blad te staan en de bladeren verkleuren geel.

De Rhododendron is een plant die graag in de schaduw of halfschaduw groeit. Zo groeit de Rhododendron prima onder bomen.

Wat je ook nog moet weten over de Rhododendron is dat deze oppervlakkig wortelt. De Rhododendron houdt daarom niet van grondbewerking rondom de wortels (denk aan spitten en schoffelen). Bij het wieden van onkruid kun je dus beter plukken.

Rhododendron planten

Rhododendrons aanplanten vraagt de nodige voorbereiding. Zo moet je ervoor zorgen dat het plantvak plantklaar is. Verder moeten er natuurlijk Rhododendrons aangeschaft worden. Zo moet er een keuze gemaakt worden voor de kleur en misschien wel de uiteindelijke hoogte die de plant moet bereiken. Onderstaand geef ik je een aantal tips wanneer je Rhododendrons gaat planten.

Wanneer planten

Wanneer ga je Rhododendrons aanplanten? In tegenstelling tot het verplanten van Rhododendrons kun je bijna het hele jaar Rhododendrons in pot aanplanten. Vaak wordt er gekozen om dit in het najaar of voorjaar te doen.

Bij het planten van Rhododendrons is het advies om dit niet te doen wanneer het vriest. De plant kan hierdoor schade oplopen en tegelijkertijd is de grond vaak nog hard door de vorst. Op warme dagen wordt het planten van Rhododendrons ook afgeraden. De kans dat de Rhododendrons verdrogen is dan groter.

Het voordeel van het aanplanten in het voorjaar is dat je direct van de bloemen kunt genieten.

Koop kwalitatief goede planten

Wanneer je nieuwe Rhododendrons gaat aanplanten, is het belangrijk dat je kwalitatief goede planten koopt. Dit wil zeggen dat de planten er gezond uit moeten zien en goed geworteld moeten zijn.

Koop daarom je planten bij een erkende kweker of tuincentrum. Online je Rhododendrons bestellen kan natuurlijk tegenwoordig ook. Tuinplant.nl heeft naast een aantal tuincentrums ook een online plantenwebshop waarin ruim 45 soorten Rhododendrons worden verkocht. Genoeg keuze dus!

Het voordeel van het bestellen bij Tuinplant.nl is dat er groeigarantie wordt gegeven. Mochten enkele Rhododendrons niet aangroeien, dan krijg je nieuwe Rhododendrons geleverd. Lees wel even de voorwaarden op de website.

Bekijk hier het aanbod Rhododendrons op Tuinplant.nl

Hoe planten

Wanneer je meerdere Rhododendrons gaat planten, zet je de planten eerst uit waar ze moeten komen te staan. Mocht het nodig zijn dan kun je de planten nog wat verschuiven, zodat de planten gelijkmatig over het plantvak zijn verdeeld.

Het kan zijn dat je de planten nog wat moet draaien, zodat de mooiste zijde van de plant in het zicht staat. Vervolgens kun je potten van de planten verwijderen en kun je aan de slag met aanplanten.

Het plantgat moet ongeveer twee keer groter zijn dan de potdiameter. Zo hebben de wortels voldoende ruimte om te ontwikkelen. Qua diepte moet de Rhododendron niet te diep staan. Houdt ongeveer de diepte van de pot aan.

Nu kun je grond aanbrengen in het plantgat. Wat je niet moet vergeten is tuinturf! Tuinturf zorgt voor de juiste zuurtegraad, zodat de Rhododendron optimaal gaat groeien. Breng in het plantgat 50% tuinturf en 50% bestaande grond aan. Meng deze grond goed.

Druk de grond lichtjes aan met je voeten en geef na de aanplant de Rhododendron voldoende water.

Rhododendron verplanten

Het verplanten van een Rhododendron vraagt een andere aanpak dan het aanplanten van een Rhododendron. Onderstaand worden een aantal tips geven, waarmee de kans op een succesvolle aanplant wordt vergroot.

Wanneer verplanten

In tegenstelling tot het aanplanten van een Rhododendron kan het verplanten alleen in het najaar. De plant is dan in rust en de bodemtemperatuur is afgenomen, waardoor de ideale omstandigheden zijn ontstaan om jouw Rhododendron te verplanten.

Het is af te raden om een Rhododendron te verplanten wanneer het vriest. In de zomer is het verplanten zeker af te raden. De kans dat Rhododendron niet meer aangroeit, is vrij groot.

Hoe verplanten

Ben je van plan om je Rhododendron te verplanten? Kies dan eerst een goede plek uit. Dit is een plek waar de Rhododendron voldoende ruimte heeft om te groeien en waar deze in de schaduw of halfschaduw staat.

Wanneer je de plek hebt uitgekozen, kun je beginnen met het graven van een plantgat. Deze dient ongeveer 2 keer zo groot te zijn als de diameter van de kluit. De plant moet weer op dezelfde diepte komen, zoals hij eerst ook heeft gestaan.

Net als bij de aanplant van Rhododendrons is het toevoegen van tuinturf ook erg belangrijk! Je brengt ongeveer 50% tuinturf aan in het plangat. De andere 50% bestaat uit de bestaande grond. Meng het tuinturf en de bestaande grond met elkaar alvorens je het in het plantgat aangaat brengen.

Druk de grond rondom de Rhododendron lichtjes aan en geef de plant de komende tijd voldoende water.

Algemene tips

Onderstaand enkele algemene tips wanneer je Rhododendrons in jouw tuin hebt

 • Strooi geen tuinkalk bij de Rhododendrons. Tuinkalk zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de bodem afneemt;
 • Verwijder uitgebloeide bloemen. De Rhododendron steekt zijn energie dan in het vormen van nieuwe bloemknoppen;
 • Ga niet schoffelen en spitten bij Rhododendrons. De oppervlakkige wortels van de plant raken dan beschadigd;
 • Strooi jaarlijks tuinturf rond om de Rhododendrons;
 • Plant geen kalkminnende planten rondom Rhododendrons, maar bij voorkeur zuurminnende planten zoals Skimmia, heide en blauwe hortensia’s.
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • De jong schreef:

  Onze oprit wordt verbreed en nu wil ik twee grote rodonderons verplaatsen maar het is februari hoe kan ik dit het best aanpakken zodat de kans op overleven het grootst is ? Mvg

  • Thijs schreef:

   U kunt de Rhododendron nog prima verplanten. Belangrijk is om tuinturf toe te voegen aan het plantgat en om de plant na aanplant voldoende water te geven. Zorg verder voor een losse ondergrond, zodat de wortels goed kunnen ontwikkelen.

   Mocht u merken dat de plant het lastig heeft om aan te slaan, dan zou u de Rhododendron kunnen terugsnoeien. In het artikel Rhododendron drastisch snoeien wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.

   Het terugsnoeien zorgt er voor dat de plant minder water verdampt. De Rhododendron kan hierdoor meer energie steken in het overleven en ontwikkelen van zijn wortels.

 • >