Rhododendron water geven: Zo ga je aan de slag!

Rhododendron water gevenHet water geven van de Rhododendron is iets wat in periode van droogte of kort na de aanplant regelmatig nodig is. In dit artikel vertel ik je op welke manier je dit het beste kunt doen en hoe vaak het water geven nodig is. Tot slot geef ik je ook nog een tip hoe je er voor kunt zorgen dat Rhododendrons het water beter vast houden, waardoor ze minder snel last krijgen van droogte.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het water geven van Rhododendrons en kun je wellicht direct aan de slag om je planten van voldoende vocht te voorzien.

Waarom Rhododendron water geven?

Een Rhododendron is een plant die in periode van droogte of kort na aanplant voldoende water nodig heeft. Dit heeft ermee te maken dat de Rhododendron een plant is die oppervlakkig wortelt. De meeste planten wortelen wat dieper in de ondergrond en kunnen hierdoor wat meer vocht uit de bodem halen. Bij een Rhododendron is dit niet het geval door het oppervlakkig wortelen en daarom kan de plant jou hulp goed gebruiken.

Zorg in periode van droogte dat je altijd op tijd bent met het water geven van de plant. Ben je te laat dan kan dit voor aanzienlijke schade zorgen aan de plant. De bladeren verkleuren geel of takken sterven af. In het ergste geval gaat de plant dood en moet je deze vervangen.

Hoe vaak Rhododendron water geven

Hoe vaak de Rhododendron water nodig heeft is afhankelijk van de situatie. Staat de Rhododendron in de pot tijdens een droge periode dan is het van belang dat je hem dagelijks water geeft. Hierdoor kan de plant voldoende vocht opnemen om vervolgens te kunnen groeien en bloeien.

Wanneer de plant in de volle grond staat, heeft deze wat minder frequent water nodig dan een Rhododendron in pot. Toch mag je tijdens extreme droogte de Rhododendrons vrijwel dagelijks van water voorzien.

Twijfel je of je de plant wel of niet water moet geven. Als de bladeren en bloemen slap gaan hangen, is dit een teken dat je water moet geven.

Wanneer Rhododendrons water geven

Het water geven van de Rhododendrons kun je het beste doen in de avonduren en niet overdag wanneer de felle zon schijnt. Dit kan zorgen voor verbranding van het blad en dat wil je natuurlijk voorkomen. In de avonduren is de zon minder fel en loopt je plant in ieder geval geen schade op door verbranding.

Hoe Rhododendron water geven?

Het water geven van Rhododendrons kan op verschillende manieren. Onderstaand licht ik je enkele manieren toe waarop dit vaak wordt gedaan.

Druppelslang

De beste manier om je Rhododendrons water te geven, is door het aanleggen van een druppelslang in de border. Het voordeel van een druppelslang is dat het water geleidelijk bij je planten terecht komt. In plaats van een sproeier wordt er minder water verdampt / verspilt.

Het aanleggen van een druppelslang is heel eenvoudig. Het voordeel van een druppelslang is dat je deze maar een keer aan hoeft te brengen. Hiernaast kost het beregenen met een druppelslang je weinig energie en tijd omdat je alleen maar de kraan hoeft open te draaien.

Onderstaand zie je een video hoe een druppelslang werkt

Druppelslangen heb je in diverse lengtes en kun je eventueel ook aan elkaar koppelen. Op deze manier kun je een lange afstand met druppelslang aanleggen. Deze druppelslang van Meisterhome wordt veel gebruikt en geleverd met alle benodigdheden. De slang is verkrijgbaar in een lengte van 15 of 30 meter.

Zwenksproeier

Een andere manier om je Rhododendrons te beregenen is met behulp van een zwenksproeier. Het voordeel van een zwenksproeier is dat je een groot oppervlak kunt beregenen. Zo kun je wellicht naast je Rhododendrons ook de andere planten in je tuin en/of je gazon beregenen. Bij het aanschaffen van een zwenksproeier is het verstandig om te letten op de reikwijdte en het oppervlak wat deze in één keer kan beregenen.

Eerder schreef ik dit artikel over de ‘beste zwenksproeier’.

Handmatig met tuinslang

Wanneer je Rhododendrons in pot staan of je hebt een wat kleinere tuin, dan zou je de planten kunnen beregenen met behulp van een tuinslang. Een handige tuinslang die je hiervoor kunt gebruiken is een flexibele tuinslang. Deze tuinslang zet zich uit als deze wordt gevuld met water. Wanneer het water uit de tuinslang is, krimpt deze en is tuinslang compact om op te bergen.

Rhododendrons water vast laten houden

Rhododendrons houden het liefst van een zure en luchtige grond. Door jaarlijks tuinturf te strooien rondom de planten wordt een zure grond gecreëerd. Hiernaast zorgt tuinturf er voor dat water beter wordt vastgehouden. Je Rhododendron droogt hierdoor minder snel uit.

Tuinturf is verkrijgbaar in zakken. Heb je een groot oppervlak Rhododendrons dan zou je een bigbag kunnen bestellen. In verhouding is dit een stuk voordeliger dan het aanschaffen van een heleboel zakken.

Tuinturf kun je ook strooien bij andere zuurminnende planten zoals Skimmia, Pieris en/of heide. Strooi tuinturf niet bij planten die niet zuurminnend zijn. Dit zorgt voor problemen bij de ontwikkeling van planten omdat ze liever niet in een zure grond groeien.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>