Roze bloeiende kerstroos of Helleborus: Deze 3 soorten zijn een aanwinst voor je tuin!

Een roze bloeiende kerstroos is een perfecte plant als je op zoek bent naar een winterbloeiende plant. In de winter zijn er maar weinig bloeiende planten in de tuin, waardoor veel tuinen wel wat kleur kunnen gebruiken.

Door een roze bloeiende kerstroos aan te planten in een pot of in de volle grond, gaat jouw tuin er al heel anders uit zien.

In dit artikel laat ik je zien welke 3 roze bloeiende kerstrozen je aan kunt planten, zodat jouw tuin er in de winter prachtig bij staat.

Roze bloeiende kerstroos

Soorten roze bloeiende kerstrozen

De kerstroos of Helleborus is een populaire plant. Voornamelijk in de wintermaanden wordt deze plant veel verkocht, om toch wat kleur in de tuin te creëren.

De kerstroos heb je in meerdere variëteiten/soorten. Iedere variëteit kerstroos heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo wordt de ene variëteit wat hoger of bloeit in een bepaalde kleur.

Onderstaand worden de meest verkochte roze bloeiende kerstrozen aan je toegelicht.

Helleborus orientalis

De Helleborus orientalis is één van de meest toegepaste helleborus soorten. De vaste plant heeft donkergroenblad en is in tegenstelling tot veel andere vaste planten groenblijvend.

De hoogte die deze plant bereikt is ongeveer 30 centimeter. Het liefst groeit de plant op een zonnige standplaats en in een vochtige grond. Wanneer de plant op zijn gewenste standplaats staat, merk je dat de plant beter groeit en bloeit.

De bloeitijd van de Helleborus orientalis is vrij lang. In januari ontstaan de eerste bloemen welke t/m april door kunnen bloeien.

In de aanschaf is de Helleborus orientalis één van de goedkopere Helleborus soorten.

Bestel Helleborus orientalis

Helleborus sternii

De Helleborus sternii is een kerstroos die oorspronkelijk in bergachtige gebieden groeit. Met een hoogte van ongeveer 45-60 centimeter wordt deze iets hoger dan de bovengenoemde Helleborus orientalis.

Hiernaast groeit deze Helleborus graag op een plek in de schaduw of halfschaduw. Zelfs onder bomen groeit deze plant erg goed.

De bloeiperiode van deze plant is van januari t/m april.

Bestel Helleborus sternii

Helleborus ‘Pink Beauty’

De Helleborus ‘Pink Beauty’ is een kruising tussen Hellborus sternii en Hellborus niger. De hoogte die deze plant bereikt is ongeveer 25-30 centimeter.

Opvallend aan de plant zijn de samengestelde bloemtrossen die maar liefst uit 20 bloemen kunnen bestaan.

De bloeitijd van deze plant is van januari t/m april en wordt vaak aangeplant in potten.

Veel kerstrozen liefhebbers vinden de Hellborus ‘Pink Beauty’ één van de mooiste kerstrozen. De aanschafprijs van deze plant is wel wat hoger dan de vele andere kerstroos variëteiten.

Bestel Helleborus 'Pink Beauty'

Aanplanten kerstrozen

Ben je van plan om een Helleborus aan te planten? De geadviseerde aantal planten per vierkante meter is 6 tot 9 stuks. Hoe meer planten per vierkante meter, hoe eerder een plantvak voller oogt.

Bij het aanplanten van een Helleborus kun je het beste aanplantgrond toevoegen aan het plantgat. Aanplantgrond zorgt er voor dat de wortels zich beter ontwikkelen, waardoor de plant beter aanslaat. Hiernaast houdt aanplantgrond ook langer vocht vast. In periode van droogte, droogt de plant minder snel uit.

Combineren

Kerstrozen zijn planten die je goed in groepsverband kunt planten of als solitair. Het combineren met andere planten is ook mogelijk. Onderstaand enkele soorten waarmee de roze kleurige kerstrozen vaak worden gecombineerd:

Door op de plantennaam te klikken, vind je meer informatie over de planten.

Andere kleur kerstrozen

Naast de roze bloeiende kerstrozen zijn er ook kerstrozen in de kleuren wit, paars, rood en geel. Wil je graag een kleurrijke tuin dan kan het erg mooi zijn om verschillende kleuren kerstrozen met elkaar te combineren.

Bekijk het aanbod kerstrozen
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>