Schaduwgazon graszaad: beste graszaad

Heb je een tuin op het noorden of veel bomen in je tuin? Grote kans dat het gazon dan slecht groeit, veel mos en/of kale plekken bevat. Wist je dat het toch mogelijk is om een dichte, groene en strakke grasmat te krijgen in de schaduw? Dit kan met schaduwgazon graszaad!

Dit mengsel is ideaal voor de aanleg van een nieuw gazon of het herstellen van kale plekken na bijvoorbeeld het verticuteren.

In dit artikel lees je welke soorten graszaad er zijn voor een schaduwgazon, de ervaringen van de verschillende soorten en hoe je deze het beste kunt toepassen.

Schaduwgazon graszaad

Schaduwgazon graszaad

Wat is schaduwgazon graszaad

De meeste grasmengsels bevatten graszaad van diverse rassen. Zo kan bijvoorbeeld het ene ras graszaad snel ontkiemen en het andere ras ondergrondse uitlopers maken, zodat kale plekjes uit zichzelf herstellen.

Bij de meest verkochte grasmengsels voor particuliere tuinen zijn dit meestal rassen die veel licht nodig hebben om te ontkiemen en goed te groeien.

Wanneer je een gazon in de schaduw hebt, kan het zijn dat een standaard grasmengsel niet optimaal gaat presteren. Het graszaad krijgt te weinig licht, waardoor het graszaad nauwelijks uitkomt.

Gelukkig zijn er speciale grasmengsels waarbij rassen zijn geselecteerd die het juist wel goed doen in de schaduw. Het is dus gewoon mogelijk om een mooi gazon te hebben in de schaduw.

Beste schaduwgazon graszaad

Er zijn diverse bedrijven die een grasmengsel voor een schaduwgazon hebben ontwikkeld. De beste en de meest verkochte mengsels worden hieronder kort toegelicht.

Barenbrug Shadow

Een van meeste bekende graszaadleverancier van Europa is Barenbrug Holland BV. Dit Nederlands bedrijft ontwikkeld grasmengsels voor sportvelden, tuinen, akkerbouw en veehouderij. Alle grasmengsels worden uitvoerig getest voor dat ze de markt opgaan, waardoor de grasmengsels van Barenbrug van hoge kwaliteit zijn.

Het grasmengsel Barenbrug Shadow is zoals de naam het al zegt, speciaal ontwikkeld voor gazon in de schaduw. Het grasmengsel is zeer goed bestand tegen betreding en is hierdoor naast siergazons ook te gebruiken voor speelgazons.

Naast dat het grasmengsel geschikt is voor in de schaduw en goed bestand is tegen betreding, zijn er nog enkele sterke punten van dit grasmengsel:

 • Vroege voorjaarsgroei
 • Snelle kieming
 • Bestand tegen strenge winters

De samenstelling van het grasmengsel Barenbrug Shadow bestaat uit:

 • 30% Roodzwenk – gewoon
 • 10% Roodzwenk – fijne
 • 40% Ruw Smele
 • 20% Veldbeemdgras

Gebruik tijdens het zaaien ongeveer 2,5 tot 3 kilogram per 100 vierkante meter. Het gras kun je maaien op een hoogte van 40 tot 50 millimeter.

De ervaringen van de gebruikers zijn goed! Zo wordt op Bol.com het product beoordeeld als een fantastisch product met een hoge kwaliteit.

Bestel Barenbrug Shadow

Barenbrug schaduw en zon

Naast Barenbrug Shadow heeft het bedrijf nog een grasmengsel dat geschikt is voor schaduwgazons, namelijk Barenbrug schaduw en zon.

Dit grasmengsel is bestand tegen betreding en geschikt voor sier- en speelgazons. Het mengsel kan goed tegen strenge winters en bevat een snelle kieming en een vroege voorjaarsgroei. Het mengsel heeft veel weg van de Barenbrug Shadow maar de samenstelling is net wat anders.

Samenstelling grasmengsel schaduwgazon:

 • 20% Roodzwenk gewoon
 • 20% Roodzwenk fijne
 • 40% Ruwe Smele
 • 20% veldbeemdgras

Het mengsel is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen:

 • 0,5 kg is geschikt voor 20 a 25 vierkante meter
 • 1 kg is geschikt voor 40 vierkante meter
 • 3 kg is geschikt voor 90 a 150 vierkante meter.
Bestel Barenbrug schaduw & zon

DCM ombra plus

DCM ombra plus is een grasmengsel dat is geschikt voor droge en schaduwrijke plekken. Bij dit grasmengsel is een fosforrijke meststof toegevoegd voor een beter herstel en beworteling onder bijvoorbeeld bomen en struiken.

De dosering is 15 gram per vierkante meter. Het mengsel is verkrijgbaar in de onderstaande verpakkingen.

 • 0,225 kg is geschikt voor 15 vierkante meter
 • 0,6 kg is geschikt voor 40 vierkante meter
 • 1,5 kg is geschikt voor 100 vierkante meter.
Bestel DCM Ombra Plus

Kwalitatief goed graszaad

Hoe weet je nu of je kwalitatief goed schaduwgazon graszaad koopt? Er worden diverse soorten grasmengsels aangeboden. Deze zijn niet allemaal van goede kwaliteit!

Zo kun je grasmengsels kopen die onkruid bevatten of niet de juiste verhoudingen hebben zoals op de verpakking aangegeven. Een veel voorkomend probleem is dat de zaden onvoldoende kiemkracht hebben onder de juiste hoeveelheid licht, vocht en temperatuur.

De kwaliteit van een grasmengsel wordt gecontroleerd door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) op diverse factoren, zoals kiemkracht, zuiverheid en verontreiniging.

De grasmengsels van Barenbrug en DCM die hier boven zijn toegelicht zijn NAK-gecertificeerd. Het is aan te raden om grasmengsels te kopen die NAK-gecertificeerd zijn. Dit voorkomt onkruid of een slechte kieming, waardoor volledig opnieuw inzaaien niet nodig is.

Gebruiksaanwijzing

Bij het inzaaien en doorzaaien ga je verschillend te werk. Voor een goede kieming van het zaad moet de buitentemperatuur hoger zijn dan 15 graden Celsius.  

Inzaaien

Bij het inzaaien van een gazon is het belangrijk dat de bodem goed los is. Dit doe je door de grond ongeveer 30 centimeter om te spitten. Het aanwezige onkruid dien je te verwijderen. Vervolgens kun je de grond egaliseren en inlaten zakken door flink met je hakken te stampen. Herhaal dit één a twee keer om vervolgens het zaaibed vlak te harken.

Vervolgens kun je het graszaad gaan zaaien. Zaai eerst de omtrek van het grasveld en daarna één keer in de lengte richting en één keer in de breedte. Het graszaad wordt op deze manier beter verdeeld.

Na het inzaaien, kun je het graszaad licht inharken en aanlopen om het zaad contact te laten maken met de grond. Vervolgens dien je het gazon de komende twee a vier weken vochtig te houden. Blijken er nog een aantal kale plekken te zijn? Herstel ze dan door op deze plekken opnieuw graszaad te strooien.

Doorzaaien

Ben je van plan om het gazon door te zaaien, zorg er dan voor dat je het gazon zo kort mogelijk maait en vervolgens verticuteert. Verwijder vervolgens het vrijgekomen gras en mos.

Voor een goede kieming van het graszaad is het belangrijk dat je een vochtige bodem hebt. Het gazon kun je daarom het beste voor het zaaien beregenen mits er geen regen is gevallen.

Nu kun je beginnen met zaaien. Het beste kun je de buitenranden/omtrek het eerste zaaien. Vervolgens zaai je het gazon twee keer. Dit doe je door eerst in de lengterichting te zaaien en één keer over de breedte. Na het zaaien druk je het graszaad aan zodat deze contract maakt met de bodem.

Nu is het belangrijk om de eerste 2 tot 4 weken de bodem vochtig te houden. Doe je dit niet dan kan de bovenlaag uitdrogen, waardoor de zaadjes niet ontkiemen.

Tip
Een veel voorkomend probleem tijdens het zaaien is dat het graszaad wegwaait of door vogels wordt opgegeten. Dit probleem kun je voorkomen door het graszaad te mengen met Vivimus gazon. Bovendien bevordert Vivimus gazon de kieming van het graszaad.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>