Schapenhek van kastanjehout en hazelnoothout

Schapenhek kastanjehoutEen schaphek van kastanjehout of hazelnoothout is een afrastering die regelmatig in de tuin wordt geplaatst. Het voordeel van een schapenhek is dat het een landschappelijke en natuurlijke uitstraling heeft en hierdoor erg goed staat in de meeste tuinen.

In dit artikel vertel ik je waarom je juist kunt kiezen voor een schapenhek van kastanjehout of hazelnoothout, welke soorten er zijn en welke schapenhek je wellicht het beste kunt kopen. Een schapenhek is niet heel moeilijk om aan te brengen in de tuin. Wel zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden en heb je enkele gereedschappen nodig om het hek vakkundig in elkaar te zetten. Hoe je dit het beste kunt doen wordt ook duidelijk in dit artikel.

Tot slot worden enkele veelgestelde vragen over schapenhekken beantwoord.

Waarom een schapenhek van kastanjehout of hazelnoothout?

Wanneer je een schapenhek van kastanjehout gaat aanbrengen dan is meestal de bedoeling dat het hek jarenlang mee gaat. Veel houtsoorten hebben een korte levensduur en gaan al binnen enkele jaren rotten waardoor de kwaliteit van het schapenhek achteruit gaat.

Om te voorkomen dat het hek al binnen enkele jaren gaat rotten is het verstandig om te kiezen voor een wat hardere houtsoort. Nu kun je kiezen voor bijvoorbeeld tropisch hardhout of behandeld Europees naaldhout. De kosten lopen hoog op als je kiest voor tropisch hardhout en het nadeel van Europees naaldhout is dat dit hout behandeld is voor een lange levensduur.

Als je kiest voor kastanjehout of hazelnoothout dan krijg je een schapenhek wat onbehandeld is. Dit is beter voor het milieu en hiernaast heeft het schapenhek een meer natuurlijke uitstraling. Kastanjehout staat bekend als een houtsoort die erg sterk is en een lange levensduur heeft. Om deze redenen kiezen veel mensen voor een schapenhek van kastanjehout.

Een alternatief is om te kiezen voor een schapenhek van hazelnoothout. Qua uitstraling lijkt hazelnoothout op kastanjehout. Het verschil is dat hazelnoothout iets korter meegaat dan kastanjehout. Qua prijs is een schapenhek van hazelnoothout meestal net iets voordeliger.

Soorten schapenhek

Er zijn twee soorten schapenhekken die het meest worden verkocht. Onderstaand zijn deze schapenhekken kort toegelicht.

Frans schapenhek

Een Frans schapenhek wordt veel toepast in de tuin. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is Frans schapenhek afkomstig uit Frankrijk. Frans schapenhek heeft de volgende kenmerken:

 • Latten zijn wat rechter
 • Netter uiterlijk dan Engels hekwerk
 • Punten zijn spitser
 • Verkrijgbaar in 5 verschillende latafstanden
 • Strakker gewikkeld

Engels schapenhek

Engels schapenhek is afkomstig uit Engeland en wordt net als Frans hekwerk veel toegepast in de tuin. Het hek heeft de volgende kenmerken:

 • Latten zijn wat krommer/grilliger
 • Punten zijn stomp afgezaagd
 • 2 verschillende lat afstanden
 • Losser gewikkeld

Hoe schapenhek plaatsen?

Bij het plaatsen van een schapenhek is het van belang dat je eerst palen in de grond bevestigd waar je het hek tegenaan kan maken. Kies voor kastanjehouten of Robinia palen. Deze hebben een natuurlijke uitstraling en passen goed bij het kastanjehek. Bovendien zijn deze houtsoorten sterk en rotten minder snel in de ondergrond.

Wanneer je een schapenhek van 90 centimeter hoogte gaat plaatsen, kies dan voor palen van ongeveer 150. Breng de paal voor 1/3 aan in de grond. Voor een schapenhek is dit voldoende. De palen breng je vervolgens aan om de 1 tot 1,50 meter. Het mooiste is als je er voor kiest om de palen op gelijke afstand van elkaar aan te brengen.

Ga je de palen plaatsen in een rechte lijn, dan kan het handig zijn om eerst de eerste paal en de laatste paal te plaatsen. Vervolgens span je een touw zodat je de palen in een rechte lijn kunt plaatsen. Het aanbrengen van de palen doe je met behulp van een grondboor.

Plaats vervolgens de palen in de gaten en sla ze aan met behulp van een grote hamer. Op deze manier kun je palen stevig in de grond slaan en aanbrengen op een gelijke hoogte.

Wanneer je de palen hebt aangebracht, kun je het schapenhek uitrollen. Een tip die ik je wil meegeven is om het hek uit te rollen voor de geplaatste palen. Op deze manier staan de palen vanuit je zichtkant niet snel in het zicht. Het schapenhek schroef je vast aan de palen, zodat deze stevig is bevestigd. Kom je bij een geplaatste paal niet uit bij een lat van het schapenhek maar bij het staaldraad, dan zet je deze vast met behulp van krammen.

Na het bevestigen van de eerste paal zet je het schapenhek op spanning. Op deze manier staat het schapenhek strak en gaat deze niet snel hangen. Met behulp van een schop kun je het schapenhek eenvoudig op spanning brengen. Eenmaal op spanning dan maak je het schapenhek vast aan de volgende paal.

Schapenhek op maat of aan elkaar maken

Schapenhek kun je altijd op maat of aan elkaar maken. Dit doe je door het staaldraad los te knippen met behulp van een nijptang. Het staaldraad maak je vervolgens vast aan het andere schapenhek zodat je één geheel krijgt. Het is hierdoor nauwelijks zichtbaar dat je twee schapenhekken aan elkaar hebt bevestigd.

Schapenhekpoort

Bij een schapenhek is het uiteraard mogelijk om een of meerdere poorten te plaatsen. Wanneer je een schapenhek plaatst, raad ik je aan om ook voor een schapenhekpoort te kiezen omdat dit het beste bij elkaar aansluit.

Een schapenhekpoort heb je in allerlei afmetingen. Een gebruikelijke hoogte is 1 meter. In breedte varieert een poort tussen de 90 en 120 centimeter.

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je schapenhek gaat aanschaffen, zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. De belangrijkste aandachtspunten heb ik onderstaand op een rijtje gezet.

Afmetingen

Allereerst zijn de afmetingen iets om rekening mee te houden. Bepaal vooraf hoeveel meter schapenhek je nodig hebt en bepaal ook hoe hoog het schapenhek mag zijn. Wil je voorkomen dat er dieren of het hek springen dan is het wellicht verstandig om niet voor het laagste schapenhek te gaan. Schapenhek varieert meestal tussen een hoogte van 60 tot 150 centimeter.

Latafstand

Je zou ook rekening kunnen houden met de latafstand van het schapenhek. Hoe verder de latafstand van elkaar staat hoe beter zicht je hebt. Wil je met schapenhek een dierenweide afbakenen dan is het misschien niet verstandig om te kiezen voor een brede latafstand. Dieren, zoals kippen zouden door het hek heen kunnen lopen.

Materiaal

De meeste schapenhekken zijn gemaakt van kastanjehout of van hazelnoothout. Maak vooraf een keuze wat jou voorkeur heeft. Qua uiterlijk lijken kastanjehout en hazelnoothout veel op elkaar vooral als het kastanjehout nog vers is.

Waar kopen?

Er zijn diverse winkels waar je schapenhek kunt aanschaffen. Het valt me op dat in veel winkels een flink bedrag wordt gevraagd voor schapenhekken. Vooral bij tuincentrums en bouwmarkten kan een schapenhek soms aardig aan de prijs zijn. Verder is het aanbod vrij beperkt als het gaat om aantallen rollen en diverse afmetingen. Bij de onderstaande webshop is het aanbod een stuk groter.

TuinChamp

TuinChamp heeft een groot aanbod aan schapenhekken en schapenpoorten. Je hebt hier de keuze uit verschillende hoogtes en latafstanden van het hek. Het bedrijf levert schapenhekken op rol in een lengte van 5 meter. Op deze manier is het hek goed hanteerbaar.

Wat ook erg handig bij TuinChamp is dat je hier veel benodigdheden kunt bestellen die je nodig hebt bij het plaatsen van het schapenhek. Denk hierbij aan palen en een grondboor.

Wanneer je bij TuinChamp bestelt heeft dit enkele voordelen:

 • Prijzen zijn scherper dan in een tuincentrum of bouwmarkt;
 • Lage verzendkosten;
 • Thuis bezorgd, je hoeft dus niet met zware rollen te sjouwen;
 • Geen aanhangwagen nodig;
 • Snelle verzending;
 • TuinChamp stelt hoge kwaliteitseisen aan hun producten.
Bekijk het aanbod!

Veelgestelde vragen over schapenhekken

Is een schapenhek geschikt voor kippen?

Een schapenhek is geschikt om kippen binnen de ren te houden. Ik raad je aan om wel rekening te houden met de latafstand. Kies bij voorkeur voor een kleine latafstand, bijvoorbeeld 5 centimeter. Je kippen lopen hier minder snel doorheen.

Hoe lang gaat een schapenhek mee?

Een schapenhek gaat jarenlang mee. Hoe lang het schapenhek mee gaat is afhankelijk van het materiaal. Een schapenhek van kastanjehout kan meer dan 10 jaar meegaan. De levensduur van een schapenhek van hazelnoothout gaat meestal iets korter mee <10 jaar.

Is een schapenhek veilig voor kinderen en dieren?

Een schapenhek is veiliger voor kinderen en dieren

Wat kost een schapenhek per meter?

Een schapenhek heb je al vanaf 7 euro per meter. Hoe hoger het schapenhek hoe hoger ook de prijs wordt. De meeste schapenhekken worden op rol van 5 meter geleverd.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>