Schoonmaakazijn tegen onkruid: Doen of juist niet?

Schoonmaakazijn tegen onkruid wordt de laatste jaren veel toegepast. Tot een aantal jaren geleden gebruikten we nog veel bestrijdingsmiddelen om onkruid op de verharding te bestrijden. Maar zoals je misschien al eens gehoord hebt, is dit schadelijk voor het milieu en mogen veel bestrijdingsmiddelen ook niet meer verkocht worden.

Veel mensen zien schoonmaakazijn als de ‘vervanger’ van bestrijdingsmiddelen en gebruiken dit regelmatig. Maar is schoonmaakazijn tegen onkruid wel de juiste oplossing? In dit artikel lees je of het gebruik van schoonmaakazijn tegen onkruid wel een goed alternatief is.

Schoonmaakazijn tegen onkruid

Waarom schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn wordt door veel mensen gezien als de ideale oplossing om onkruid in de bestrating te verwijderen. Naast dat je snel resultaat ziet, is een fles schoonmaakazijn ook nog eens goedkoop. In sommige supermarkten heb je al een fles schoonmaakazijn voor 0,45 eurocent, een koopje dus!

Een ander voordeel van schoonmaakazijn is dat het snel toe te passen is. Je giet kant-en-klare schoonmaakazijn in een drukspuit en je kunt direct aan de slag. Dit gaat een stuk sneller dan het handmatig plukken van onkruid of het krabben van de voegen tussen de tegels.

Onkruid kan niet tegen de hoge zuurgraad van azijn, waardoor het onkruid afsterft.

Is het gebruik van schoonmaakazijn wel goed voor het milieu?

Schoonmaakazijn is op korte termijn wel effectief, maar is dit wel goed voor het milieu? Helaas is schoonmaakazijn niet DE oplossing tegen onkruid. Als dit wel zo was geweest dan werd azijn ook in de openbare ruimte toegepast om het onkruid te bestrijden.

Azijn heeft een tijdelijke werking maar dood vaak de wortel van het onkruid niet, waardoor het onkruid weer erg snel terug groeit.

Hiernaast is het gebruik van schoonmaakazijn niet de beste oplossing voor het milieu. De leefomgeving van flora en fauna kan door het zuur worden aangetast.

Azijn heeft ook een negatief effect op ons drinkwater. Het azijn komt door veelvuldig gebruik in ons drinkwater terecht. Waterzuiveringsbedrijven hebben hier veel werk aan om onder andere het azijn uit ons drinkwater te filteren en dit kost bovendien miljoenen.

Deze zuiveringskosten wordt uiteindelijk door ons als belastingbetaler betaald. Om deze kosten te verlagen moeten we op zoek naar een andere effectieve oplossing.

Verbod op gebruik azijn

De Rijksoverheid geeft aan dat het gebruik van schoonmaakazijn niet het alternatief voor onkruidbestrijding is. Het is zelfs verboden om middelen als chloor, zout en azijn te gebruiken tegen bestrijding van onkruid.

Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Op de website van Rijksoverheid kun je meer lezen over het gebruik van azijn als bestrijdingsmiddel voor onkruid.

Hoe moet ik nu mijn onkruid bestrijden?

Gelukkig zijn er een aantal methoden om onkruid te bestrijden die wel beter zijn voor het milieu. Deze methoden worden ook toegepast in het beheer van de openbare ruimte en kunnen daarom ook prima in tuinen worden toegepast.

Handmatig verwijderen

Het handmatig verwijderen van onkruid is een van de milieuvriendelijkste oplossingen. Het onkruid in de bestrating verwijderen kan door te plukken of met behulp van een voegenkrabber de voegen schoon te krabbben. Door te plukken of te krabben verwijder je ook de wortels, waardoor je langere tijd van het onkruid af bent.

Helaas is deze manier van onkruid verwijderen wel arbeidsintensief en kost het veel tijd om een grote oppervlakte goed onderhanden te nemen.

Onkruid borstelen

Een goede manier om onkruid te verwijderen is door te borstelen met een onkruidborstel. Het borstelen kan handmatig met een onkruidborstel maar er zijn ook elektrische onkruidborstels met een roterende kop.

Met de borstel ga je over het onkruid heen, waardoor het onkruid wordt verwijderd. Voor de meeste onkruiden, zoals straatgras, vogelmuur en mos is dit een prima oplossing. Voor wortelonkruiden zoals een paardenbloem is het borstelen een tijdelijke oplossing.

Paardenbloemen hebben een penwortel die tot meer dan 20 centimeter onder de grond kan groeien. Je komt alleen van paardenbloemen af als je volledig de wortel verwijderd. Met een onkruidborstel wordt alleen de bovengrondse deel van een paardenbloem weg geborsteld. Enkele weken later zal de paardenbloem weer terug zijn.

Het voordeel van een onkruidborstel is dat het onkruid wel meteen weg is. Bij het gebruik van azijn blijft er dood onkruid tussen de voegen zitten. Door het gebruik van een onkruidborstel ontstaat er meteen een net beeld.

Onkruid wegbranden

Een andere effectieve manier om onkruid in je bestrating te verwijderen is met behulp van een onkruidbrander. Een onkruidbrander zorgt er voor dat de plantcellen van het onkruid worden verhit. Het onkruid gaat hier uiteindelijk aan dood.

Het wegbranden van onkruid kan op twee verschillende manieren. Dit kan met behulp van een elektrische onkruidbrander en een onkruidbrander op gas. Wil je weten wat de voordelen zijn? Eerder zochten wij al in het artikel over de ‘beste onkruidbranders’ uit wat de beste onkruidbrander is om onkruid te verwijderen op de bestrating.

Onkruid bestrijden in grind

Wil je onkruid bestrijden in grind of split. Dan kun je het onkruid bestrijden door handmatig te plukken of door onkruid te branden. Het gebruik van een onkruidborstel wordt afgeraden omdat bij een roterende borstel het grind alle kanten op kan springen.

Bij het onkruid bestrijden op grind kun je ook gebruik maken van een schoffel. Meer weten over hoe je het beste onkruid kunt bestrijden op grind of split? Lees het artikel over onkruid in grind verwijderen.

Wanneer onkruid bestrijden

Met onkruidbestrijding kun je het beste vroeg in het groeiseizoen al beginnen. Het groeiseizoen begint rond maart/april en eindigt in september/oktober. De eerste onkruiden zullen in maart al tussen de voegen van je bestrating groeien.

Het is belangrijk om al vroeg in het voorjaar te beginnen met onkruidbestrijding, hierdoor voorkom je dat veel onkruid gaat zaaien en zich door de rest van de tuin verspreid. Wacht je te lang met het bestrijden van onkruid dan zal je merken dat het lastig wordt om onkruid in je tuin de baas te blijven.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>