1

Skimmia bemesten: Welke meststof en wanneer bemesten?

Een Skimmia bemesten is een tuinklus dat niet vergeten moet worden. Het bemesten van een Skimmia zorgt voor een gezonde plant met frisgroene bladeren. Bovendien wordt een Skimmia door bemesting minder gevoelig voor ziekten en plagen.

In dit artikel vertel ik je alles over het bemesten van een Skimmia. Wanneer is nu de beste tijd om een Skimmia te bemesten en met welke meststof?

Skimmia bemesten

Over Skimmia

Een Skimmia is een tuinplant waar je veel plezier aan kunt beleven. Het is een plant die door het hele jaar wel iets te bieden heeft. In het voorjaar en in de zomer komen er bloemetjes in de plant. In de herfst en winter krijgt de plant rode besjes. Hiermee is deze plant een van de weinige plantensoorten die in de winter nog veel sierwaarde heeft.

Het liefst groeit de Skimmia op een plek in de schaduw of halfschaduw. In de felle zon kan bladverkleuring optreden, waardoor een Skimmia er minder mooi uit ziet.

De grondsoort is voor een Skimmia ook erg belangrijk. Bij voorkeur groeit de plant in lichtzure grond welke goed waterdoorlatend is.

We horen regelmatig dat een Skimmia geel verkleurt. Een te kort aan bemesting is hiervan een van de oorzaken. In het artikel ´Skimmia wordt geel´ vertel ik je nog een aantal andere oorzaken.

Waarom een Skimmia bemesten?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom je een Skimma moet bemesten. Enkele redenen heb ik hieronder voor je opgesomd.

 • Meer bloemknoppen + Rijkere bloei;
 • Betere groei;
 • De plant wordt minder vatbaarder voor ziektes en plagen;
 • Groenere bladkleur i.p.v. een gele bladkleur;

Blijven de bladeren enkele weken na de bemesting geel van kleur? Mogelijk heeft dit een andere reden waarom de bladeren geel zijn geworden. Andere mogelijke oorzaken lees je in ons artikel ‘Skimmia wordt geel’.

Wanneer een Skimmia bemesten?

Het bemesten van een Skimmia moet 2x per jaar gebeuren. De eerste bemestingsgift geef je in het voorjaar rond maart/april. Het beste kun je hiervoor een organische meststof gebruiken. Deze meststof wordt wat rustiger aan de plant vrijgegeven in plaats van kunstmest. Hiernaast heeft een organische meststof ook een langere werking.

De tweede bemestingsgift geef je in de zomer in de maanden juni/juli.

Meststof om een Skimmia te bemesten

Er zijn verschillende meststoffen op de markt. Niet iedere meststof is geschikt om bij een Skimma toe te passen. Daarom is het belangrijk dat je nagaat welke meststof geschikt is voor een Skimmia.

Wij helpen je een handje en hebben voor je uitgezocht welke meststof je het beste kunt toepassen.

Om een Skimmia te bemesten zijn er twee soorten meststoffen die vaak worden toegepast. Dit zijn een meststof van Ecostyle en een meststof van DCM. Beide zijn organische meststoffen voor zuurminnende planten, waaronder de Skimmia.

We zetten ze voor je op een rijtje:

Ecostyle

Rhodo & Azalea meststof- AZ- 0,8 gram

DCM

Rhodo, Hortensia & Azalea 1,5 kg

Rhodo, Hortensia & Azalea 3,5 kg

Rhodo, Hortensia & Azalea 10 kg

De DCM meststof van 10 kg is de voordeligste koop als je kijkt naar de kosten per kilogram. Het voordeel van meststof is dat je er meerdere jaren mee kunt doen, mits je deze droog bewaard.

Hiernaast kun je bovenstaande meststoffen ook toevoegen bij andere planten zoals een Hortensia, Azelea en Rhododendron.

Bestel Skimmia meststof

Tuinturf strooien

Eerder vertelde ik je al dat een Skimmia graag in wat zuurdere grond groeit. Wat je nooit moet doe is kalk strooien bij een Skimmia. Dit maakt de grond kalkrijker, waardoor een Skimmia slechter gaat groeien.

Om de grond voor een Skimmia zuur te houden is het goed om jaarlijks tuinturf rondom de plant te strooien. Let op: het strooien van tuinturf ondervangt niet de voedingsbehoefte die een Skimmia nodig heeft. Naast het strooien van tuinturf moet je dus jaarlijks bemesten.

Tuinturf is verkrijgbaar in zakken. Je kunt ze onderstaand voordelig bestellen en bij je thuis laten bezorgen. Per plant heb je ongeveer 5 tot 10 liter tuinturf nodig.

Naast de Skimmia kun je tuinturf ook toevoegen bij andere zuurminnende planten, zoals een blauwe hortensia, heide, Azalea en Rhododendron. Voorkom dat er tuinturf terecht komt bij kalkminnende planten. Hiervoor kun je beter tuinkalk gebruiken.

Bestel tuinturf

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Paul Dekker schreef:

  Hoi Thijs, ik boek al jaren goede resultaten door er ordinaire paardenpoep bij te gooien….

  Kost niets werkt goed!

  Groet,Paul

 • >