Skimmia japonica ‘Rubella’: Eigenschappen, onderhoud en combineren

De Skimmia japonica ‘Rubella’ is een wintergroene sierheester die vooral ook in de winter sierwaarde heeft door de donkerroze bloemknoppen. De Skimmia herken je misschien ook wel van kerststukjes. De takken en bloemknoppen van de plant worden namelijk regelmatig in kerststukjes verwerkt. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de eigenschappen, onderhoud en het aanschaffen van de Skimmia.

Skimmia japonica 'Rubella'

Skimmia japonica ‘Rubella’

Eigenschappen ‘Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia japonica ‘Rubella’ wordt ongeveer 1 meter hoog en valt op door zijn donkerroze bloemknoppen in de winter. In het voorjaar (maart-mei) verschijnen er aan de plant lichtroze bloemen. De plant komt het beste tot zijn recht in de schaduw of halfschaduw. Wanneer de plant in de volle zon staat, kan het blad minder mooi worden. Het liefst staat de Skimmia in goede tuingrond op een plek die niet te nat is. Wanneer de Skimmia te nat staat, kan het blad geel verkleuren. De skimmia houdt van een lichtzure bodem met een pH waarde van ongeveer 4,5.

Onderhoud

De Skimmia is vrij makkelijk in het onderhoud. De plant groeit vrij compact en is een trage groeier. Hierdoor hoeft de plant nauwelijks gesnoeid te worden.

Snoeien

Wanneer de plant te groot wordt of er ontstaan kale plekken in de plant, dan is het mogelijk om de plant terug te snoeien. Dit kun je het beste doen na de bloei in mei/juni. Het is jammer wanneer je een Skimmia snoeit terwijl deze nog moet gaan bloeien. Na het terugsnoeien, ziet de plant er even niet uit. Snoei je de plant in mei/juni dan loopt het nieuwe blad spoedig uit en kun je snel weer genieten van een mooie Skimmia.

Sommige tuinliefhebbers knippen na de bloei, de uitgebloeide bloemen weg. Hierdoor ziet de plant er weer fris uit.

Verplanten

De Skimmia is een plant die je prima kunt verplanten. Het beste tijdstip om dit te doen is het najaar. Zorg ervoor dat je de plant na het verplanten wel genoeg water geeft en eventueel tuinturf rondom de plant strooit.

Skimmia wordt geel

Het komt wel een voor dat een Skimmia geel verkleurd. Dit kan een aantal redenen hebben.

Te nat

Skimmia’s zijn gevoelig voor te natte grond. Zorg ervoor dat het water goed weg kan en niet rondom de plant blijft staan. Staan je Skimmia’s in een pot? Let er op of er aan de onderkant van de pot voldoende gaten zitten, die het water afvoeren.

Te veel zon

De Skimmia staat het liefst in de schaduw tot halfsschaduw. In de volle zon kan het zijn dat de bladranden geel verkleuren.

Bemesten

Skimmia’s houden van een lichtzure grond met een pH waarde rond de 4,5. De gele kleur kan veroorzaakt worden doordat de pH waarde te hoog is. Benieuwd in welke pH waarde de Skimmia’s in jou tuin staan? Dit kun je eenvoudig meten met een pH meter. Om een zure bodem te creëren, is het goed om jaarlijks tuinturf rondom de plant te strooien.

Vermeerderen

De Skimmia laat zich vermeerderen door afleggen. Een stengel die over de grond groeit kun je met behulp van een beetje grond op de bodem vastdrukken. Na verloop van tijd gaat de stengel wortels vormen en ontstaat er een nieuw plantje die je in het najaar kunt verplanten.

Combineren

De Skimmia is een plant die zich goed laat combineren met andere planten. Zo is de Skimmia goed te combineren met:

Door op de bovenstaande links te klikken, vind je meer informatie over de planten.

Kopen

Ga je de Skimmia japonica ‘Rubella’ aanschaffen? Ga dan uit van ongeveer 1 tot 5 planten per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de maat plant die je besteld en hoe snel je een border dicht wilt hebben met Skimmia’s. Benieuwd wat een Skimmia kost of wil je een Skimmia bestellen?

Bestel direct!

Online bestellen

De Skimmia kun je online bestellen. Tegenwoordig worden planten steeds vaker online besteld, omdat dit veel voordelen heeft. Onderstaand een aantal voordelen:

  • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen.
  • Lage verzendkosten voor Skimmia’s omdat ze als pakketpost opgestuurd kunnen worden.
  • Je bespaart tijd doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
  • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
  • Je krijgt groeigarantie!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>