Skimmia wordt geel: Oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Last van een Skimmia die geel wordt? Je bent niet de enige! De Skimmia is een prachtige tuinplant en is de laatste jaren erg populair geworden. Je hebt van deze wintergroene heester het hele jaar plezier. In het voorjaar van zijn bloei en in de winter van zijn rode knoppen. De heester wordt niet voor niets vaak in tuinen aangeplant.

Toch kan het zijn dat een Skimmia er minder fraai uit gaat zien door geel verkleurende bladeren. In de meeste gevallen is dit geen reden tot paniek en kun je dit probleem vrij makkelijk verhelpen.

In dit artikel lees je waarom de Skimmia geel verkleurt en wat je hier tegen kunt doen.

skimmia_wordt_geel

Over Skimmia

Een Skimmia is een wintergroene heesters welke vaak in de volle grond of in potten wordt aangeplant. De plant kun je prima aanplanten als solitair of in groepen. Over het algemeen wordt een Skimmia niet veel hoger dan 1 meter.

De Skimmia biedt alle 4 seizoenen veel sierwaarde. Zo bloeit deze in het voorjaar met witte bloemen en geeft deze in herfst/winter sierwaarde door rode knoppen. Vaak worden de knoppen van de Skimmia gebruikt om in bloemstukken of kerststukjes te verwerken.

De Skimmia verlangt wel een aantal eisen aan zijn standplaats. Dit zijn voornamelijk de volgende drie eisen:

  1. Een Skimmia houdt van een schaduwrijke omgeving;
  2. Een Skimmia houdt van lichtzure grond;
  3. De Skimmia mag niet te nat staan.

Voldoet de Skimma niet aan de bovenstaande eisen, dan is de kans aanwezig dat de Skimmia geel wordt.

Skimmia wordt geel: Oorzaken en oplossingen

Heeft jouw Skimmia gele bladeren? Wellicht dat een van de onderstaande factoren de oorzaak is. De kans is groot dat je door de juiste handelingen er weer voor kunt zorgen dat de Skimmia er enkele weken later weer prachtig bij staat.

Grondsoort

In Nederland en België kennen we verschillende grondsoorten. Niet op iedere grondsoort zal een Skimmia goed groeien.

Een Skimmia op zandgrond groeit erg goed. Op kleigronden heeft een Skimmia het zwaar te voorduren en zal waarschijnlijk na enkele jaren een slechte groei en gele bladeren gaan vertonen.

Te veel zon

Een Skimmia staat het liefst op een schaduwrijke of halfschaduwrijke plek. Staat jouw Skimmia de hele dag in de volle zon, dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van de geel verkleurende bladeren.

Om jouw Skimmia weer te laten stralen, is het een optie om de Skimmia te verplanten naar een plek in de schaduw of halfschaduw. Het verplanten kun je het beste doen in het najaar t/m vroeg in het voorjaar. Een Skimmia verplanten in de zomer heeft vaak geen succes!

Bij het verplanten van de Skimmia kun je in het plantgat tuinturf toevoegen. Tuinturf zorgt voor een lichtzure grond, waar de Skimmia zich erg prettig in voelt.

Onvoldoende zure grond

Iedere plant heeft zijn eigen voorkeur aan de bodem. Zo houdt een Skimmia niet van een kalkrijke bodem maar juist van een lichtzure bodem. Enkele planten die ook van een zure bodem houden zijn Azalea’s en Rhododendrons.

Het is niet verkeerd om jaarlijks tuinturf te strooien rondom deze heesters. Het resultaat merk je binnen enkele weken. De Skimmia oogt gezonder en krijgt donkergroene bladeren in plaats van gele bladeren.

Bestel direct tuinturf

Voedingstekort

Een Skimmia kan op een plek jaren goed groeien. Naarmate de Skimmia steeds groter wordt, heeft deze ook steeds meer voedingstoffen nodig. Wanneer je Skimmia niet bemest kan een Skimmia te maken krijgen met een voedingstekort. Het gevolg hiervan is dat de Skimmia slecht groeit en de bladeren geel verkleuren.

Naast het toevoegen van tuinturf is het ook niet verkeerd om de Skimmia dus te bemesten! In het artikel ‘Skimmia bemesten‘ vertellen we je hier meer over.

Het bemesten van een Skimmia kan met Rhodo & Azalea mest van Ecostyle. Dit product heet misschien wel Rhodo & Azalea mest, maar is ook geschikt voor andere zuurminnende planten zoals een Skimmia.

Zelf bemest ik mijn Skimmia’s jaarlijks met deze Rhodo & Azalea meststof van Ecostyle. De eerste bemestingsgift geef ik rond maart/april. De tweede bemestingsgift in juni/juli.

Met een verpakking van 1,6 kg kun je ongeveer 50 planten bemesten. Deze meststof is meerdere jaren te gebruiken.

Skimmia bemesten? Bekijk hier het aanbod meststoffen

Te nat

Staat jouw Skimmia in een pot? Soms kunnen Skimmia’s ook geel verkleuren doordat ze te nat staan. In een pot komt is het belangrijk om er voor te zorgen dat het water goed weg kan lopen. Wanneer het water niet weg kan lopen, kunnen de wortels van de Skimmia gaan rotten. De kans is groot dat de Skimmia dit niet overleefd.

In de volle grond komt het ook wel eens voor dat Skimmia’s te nat staan. Dit kan komen doordat het water slecht wegloopt in de bodem of door afwatering van de verharding die uitkomt bij de Skimmia’s. Staat je Skimmia te nat? Overweeg dan eens om de plant te verplanten.

Populaire Skimmia soorten

Verwacht je dat jouw Skimmia het niet gaat overleven, dan kun je overwegen om nieuwe Skimmia’s aan te schaffen. Je hebt veel soorten Skimmia’s. Zo heb je Skimmia’s met of zonder bessen of Skimmia’s met groen blad of juist bont blad.

Enkele populaire soorten zijn:

  • Skimmia japonica
  • Skimmia reevesiana

Op Tuinplant.nl worden maar liefst 18 soorten Skimmia’s aangeboden. Bekijk hier het aanbod Skimmia’s.

Bekijk hier de 18 soorten Skimmia's

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>