2

Slakken bestrijden in Hosta: Dit werkt het beste!

Slakken bestrijden in HostaIn dit artikel vertel ik je hoe je het beste slakken kunt bestrijden in je Hosta. Veel Hosta’s krijgen te maken met slakkenvraat. Het kan zelfs zo erg zijn dat slakken binnen enkele dagen een Hosta bijna kaal kunnen vreten. Wil je voorkomen dat je Hosta wordt kaalgevreten dan zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om je Hosta te beschermen.

Verder wordt in dit artikel duidelijk hoe je slakkenvraat in je Hosta kunt herkennen en of slakken schadelijk zijn voor je Hosta. Wist je al dat niet alle Hosta’s gevoelig zijn voor slakkenvraat? Enkele Hosta variëteiten die slakken niet lusten, worden toegelicht in dit artikel.

Bestel direct het beste middel tegen slakken in Hosta's!

Slakken in hosta herkennen

Slakken in je Hosta kun je herkennen aan gaten in het blad. Wanneer er gaten in het blad van een Hosta zitten hoeven deze niet altijd afkomstig te zijn van slak. Kevers en vele andere insecten kunnen ook één van de oorzaken zijn van de gaten in het blad.

Toch is het zo dat de meeste gaten ontstaan door slakkenvraat. Kenmerken aan slakkenvraat is dat de gaten niet altijd aan de zijkant van het blad hoeven te zitten. Slakken kunnen namelijk midden op het blad gaten maken en dat is bij veel andere plagen niet het geval.

Wanneer je verse vraatschade van een slak hebt, kun je meestal ook een slakkenspoor waarnemen op het blad. Als je goed kijkt zie je misschien ook nog slakken op of onder het blad zitten. De onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld weer van een Hosta die is aangetast door slakkenvraat.

Slakken bestrijden in Hosta

Gaat een Hosta dood door slakkenvraat?

Slakken in je Hosta zorgen er voor dat het blad van de plant beschadigd raakt. In ernstige gevallen kan het zijn dat de Hosta volledig kaal wordt gevreten. Veel mensen zijn bang dat slakkenvraat in de Hosta er ook voor kan zorgen dat de plant doodgaat. Ik kan je gerust stellen dat dit niet het geval is!

De ernstige schade aan de plant is de reden waarom veel mensen slakken in hun tuin willen bestrijden. Wanneer slakken je Hosta eenmaal hebben gevonden, dan kan het zomaar zijn dat ze deze binnen enkele dagen kaalvreten. In het ergste geval kijk je enkele maanden tegen een hosta aan met beschadigd blad. Een gat in het blad herstelt zich niet meer in het betreffende groeiseizoen.

Een hosta sterft in het najaar bovengronds af waarna de plant in het voorjaar weer opnieuw uitloopt. Je Hosta krijgt weer frisgroen blad en ziet er dan weer prachtig uit.

Beste manieren om slakken te bestrijden in Hosta

Het handmatig wegnemen van slakken bij je Hosta is een manier om de slakken af te komen. Bij een grote slakkenplaag kan dit een intensieve klus zijn en is het meestal onbegonnen werk. Beter kun je dan andere maatregelen treffen om de van de slakken af te raken. Onderstaand licht ik mijn voorkeur toe hoe ik slakken uit mijn Hosta verwijder.

No-slug

No-slug is een milieuvriendelijk product waarmee je met behulp van aaltjes de slakkenoverlast in je tuin kunt verminderen. Het gebruik van aaltjes klinkt veel mensen nog niet bekend, maar het is een goedwerkende methode die niet ingewikkeld is om toe te passen.

Aaltjes zijn kleine wormpjes die zeer specifiek een plaagdier kunnen verjagen. Specifiek voor slakken gebruik je No-slug. De aaltjes zoeken in de grond de slakken op en dringen zich naar binnen. De aaltjes scheiden in de slak specifieke bacteriën uit. Na enkele dagen stopt de slak met eten waarna ze geen schade meer aanrichten. Uiteindelijk zullen de slakken sterven.

De aaltjes ontwikkelen zich verder en vormen nieuwe generaties. Deze nieuwe generaties komen na ontbinding van de slak weer vrij in de grond en gaan weer op zoek naar nieuwe slakken.

No-slug biedt ongeveer 6 weken bescherming tegen zowel huisjesslakken als naaktslakken. Indien nodig kun je de aanpak weer herhalen.

De reden dat ik je dit product aanraad, is omdat het niet schadelijk is voor (huis)dieren, mens en milieu. Hiernaast is het eenvoudig aan te brengen. Voor het beste effect kun je volledige stroken of borders in de tuin behandelen. Alleen rond één hosta plant aangieten heeft onvoldoende effect. De slakken zitten namelijk verspreid in de tuin waardoor je bij het aangieten van één hosta te weinig aaltjes aanbrengt.

Ga je aan de slag met het aanbrengen van No-slug zorg dan voor eerst voor een vochtige grond. In een droge periode zou je eventueel de beregenen vooraf even aan kunnen zetten. Heeft het kortgeleden geregend dan is dit ook een goed moment om No-slug aan te brengen.

De aaltjes worden geleverd in een kleisubstantie. Deze kleisubstantie meng je met water waarna je ze verspreid over de grond. Doe dit ’s avonds of met bewolkt of regenachtig weer.

Na behandeling mag de ondergrond niet uitdrogen gedurende 2 tot 5 weken na toepassing. De toplaag mag wel uitdrogen maar de onderlaag moet vochtig blijven. In droge periode moet je dus regelmatig watergeven.

No-slug zou je ook preventief kunnen gebruiken om je Hosta te beschermen. Goed om te weten is dat No-slug niet schadelijk is voor je Hosta’s en andere planten in je tuin!

Bestel direct!

Onderstaande video laat zien hoe je No-slug aanbrengt.

Zijn slakkenkorrels aan te raden?

Heb je huisdieren of kinderen dan raad ik je aan om niet aan de slag te gaan met slakkenkorrels. Deze korrels kunnen namelijk schadelijk zijn voor mens en dier waardoor je ze beter niet kunt toepassen in je tuin.

Wil je toch slakkenkorrels gebruiken, lees dan goed de gebruiksaanwijzing!

Welke Hosta’s lusten slakken niet?

Er zijn Hosta variëteiten die niet gevoelig zijn voor slakkenvraat. Deze hosta soorten hebben in verhouding met de slakgevoelige Hosta variëteiten dikker blad. Wanneer je liever geen slakken wilt bestrijden en/of geen aangevreten Hosta’s in je tuin wilt hebben, kun je er voor kiezen om de Hosta’s te vervangen voor een variëteit die niet gevoelig is.

Onderstaand enkele soorten die niet gevoelig zijn:

  • Hosta ‘Blue Arrow’
  • Hosta ‘Blue Angel’
  • Hosta ‘Bullet Proof’
  • Hosta ‘Patriot’
  • Hosta sieboldiana ‘Elegans’
Bekijk het aanbod Hosta's!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Linda schreef:

    Beste, een vriend van mij heeft alpaca´’s. Ik heb me laten vertellen dat het mest hiervan supperfood is voor je tuin. Kan ik het nu rechtstreeks uit de stal verspreiden tussen men bloemen en planten of is het dan te geconcentreerd…er zit zoiso ook hooi tussen

  • >