Snelgroeiende bodembedekkers: Deze 5 planten zijn geschikt!

Snelgroeiende bodembedekkerWanneer je een vak met bodembedekkers gaat aanplanten, dan wil je wellicht dat de border zo snel mogelijk dichtgroeit. Dit scheelt je aanzienlijk aan onkruid en bespaart je tijd. In dit geval is het verstandig om het plantvak aan te planten met snelgroeiende bodembedekkers. Graag geef ik je in dit artikel meer informatie over het aanschaffen van een bodembedekkers en vertel ik je welke 5 bodembedekkers snelgroeiend zijn.

De meeste plantvakken met bodembedekkers groeien vanzelf dicht. Met enkele slimme maatregelen kun je er voor zorgen dat het plantvak nog sneller dicht groeit. Hoe je hiervoor kunt zorgen wordt ook in dit artikel duidelijk.

Waar rekening mee houden bij het kopen van een bodembedekker?

Wanneer je bodembedekkers aan wilt schaffen, zijn er diverse aandachtspunten waar je vooraf rekening mee moet houden. De belangrijkste aandachtspunten heb ik onderstaand voor je weergegeven.

Standplaats

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij het aanschaffen van beplanting is de standplaats. Iedere plant heeft zo zijn eigen favoriete standplaats. De ene bodembedekkers staat het liefst de hele dag in schaduw terwijl de andere bodembedekker veel zon nodig heeft.

Vóór je een bodembedekkers gaat aanschaffen, bekijk dan eerst wat voor standplaats de bodembedekkers krijgen en kies beplanting uit die hier het beste op aan sluit.

Groenblijvend of bladverliezend

Bij het aanschaffen van bodembedekkers kun je kiezen uit groenblijvende of bladverliezende beplanting. Het voordeel van groenblijvende beplanting is dat je jaarrond groen in de tuin hebt. Dit zorgt voor wat meer kleur in de tuin. Veel bodembedekkers zijn groenblijvend. Hierbij kun je denken aan Pachysandra, Waldsteinia en Vinca.

Bloeiperiode

Je zou eventueel ook rekening kunnen houden met de bloeiperiode van de beplanting. Wil je een vroege bloeier in de tuin zorg dan voor een bodembedekkers die bloeit in de periode rond maart t/m mei. Ga je liever voor een bodembedekkers die wat later bloeit, dan kun je kiezen voor een plant die pas in de herfst gaat bloeien.

Mijn advies is om planten met diverse bloeiperiodes in de tuin aan te brengen. Dit zorgt er voor dat er maandenlang iets bloeiends in de tuin staat waardoor er altijd wel iets te beleven is.

Welke snelgroeiende bodembedekker aanschaffen?

Wanneer je van plan bent om bodembedekkers in je tuin aan te planten, dan heb je de keuze uit tientallen verschillende soorten bodembedekkers. Onderstaand bodembedekkers staan er om bekend dat ze snelgroeiend zijn en een plantvak snel dicht laten groeien. Ik licht ze onderstaand aan je toe.

Geranium macrorrhizum ‘Spessart’

Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien.

De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter. Bij het aanplanten moet je ongeveer rekening houden met 7 tot 9 vierkante meter. Het snoeien van deze plant is nauwelijks nodig. Eventueel kun je bruine bladeren verwijderen.

De plant groeit goed op plaatsen zowel in de zon als in de schaduw en is mede hierdoor een zeer makkelijke plant.

Bekijk deze plant!

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’

Pachysandra is een van de meest toegepaste bodembedekkers in de tuin. De plant is makkelijk in onderhoud en groeit binnen vrij korte tijd dicht. De Pachysandra terminalis kent meerdere variëteiten. De meeste variëteiten staan liever niet in de zon, omdat ze dan geel verkleuren. De Pachysandra terminalis kan wel prima tegen de zon.

De plant is een wintergroene bodembedekkers die bekend staat om zijn glanzend blad. De plant vermeerdert zich door ondergrondse uitlopers, waardoor het niet verstandig is om in een plantvak met Pachysandra te schoffelen. Bij voorkeur pluk je het onkruid weg.

Snoeien van deze plant is nauwelijks nodig. Eventueel kun je jaarlijks de randen snoeien. Om de enkele jaren kun je de plant terug snoeien. De plant zal dan compacter worden.

Bekijk deze plant!

Waldsteinia ternata

Waldsteinia ternata ook wel goudaarbei genoemd is een bodembedekker die in april/mei bloeit met gele bloemetjes. De plant blijft met een hoogte van 10 tot 20 centimeter vrij laag. De plant vraagt weinig onderhoud en is daarom een makkelijke plant.

Zijn favoriete standplaats is een plek in de zon of halfsschaduw. De plant heet misschien wel goudaarbei. Goed om te weten is dat er geen aardbeien aan deze plant komen.

Bekijk deze plant!

Hedera Hibernica

Hedera Hibernica / klimop is een snelgroeiende klimop. De plant kan als haag worden aangeplant, maar kan ook prima in de border worden geplaatst. In dit geval kies je een klimop in bijvoorbeeld potmaat P9.

De plant groeit vrijwel op iedere grondsoort en groeit goed in de zon en in de schaduw. Deze klimop kan daarom in vrijwel iedere tuin worden aangeplant. De plant is wintergroen.

Het bestellen van de plant kan via de onderstaande button, kies wel maat XS als je deze als bodembedekker wilt aanplanten.

Bekijk deze plant!

Vinca minor

Vinca minor / maagdenpalm is een bodembedekker met een hoogte van ongeveer 15 centimeter. De plant vermeerdert zich dankzij ondergrondse uitlopers waardoor een plantvak in een korte periode dichtgroeit.

De plant is wintergroei en bloeit in het voorjaar met paarse bloemetjes. Dit maakt de een kleurrijke plant.

Qua onderhoud is de plant vrij makkelijk. Snoeien is niet persé noodzakelijk. Eventueel kun je jaarlijks de randen snoeien, zodat de plant niet over het gras of over de bestrating gaat hangen. Het liefst groeit de plant op een locatie in de schaduw of halfschaduw.

Wanneer je deze plant wilt aanplanten, heb je ongeveer 7 tot 9 planten per vierkante meter nodig.

Bekijk deze plant!

Tips om bodembedekkers sneller dicht te laten groeien

Er zijn enkele maatregelen die er voor zorgen dat een vak met bodembedekkers nog sneller dichtgroeit. Wanneer je de onderstaande maatregelen treft, heeft dit meestal een positief effect op het dichtgroeien van het plantvak.

Bemesting

Het bemesten van bodembedekkers is iets wat vaak wordt vergeten of te weinig wordt gedaan. Door bemesting worden bodembedekkers sterker, zijn ze beter bestand tegen zieken en plagen en krijgen ze een mooiere bladkleur.

Het bemesten van bodembedekkers kun je het beste doen met een organische meststof. De eerste bemestingsgift geef je rond maart/april. De tweede bemestingsgift geef je rond juni/juli. Door een beplantingsvak consequent te bemesten, groeit het vak sneller dicht.

Watergeven

Wat je niet moet vergeten is om de bodembedekkers met regelmaat water te geven. Vooral de periode na aanplant is erg belangrijk dat je voldoende water geeft. De wortels van de bodembedekkers zijn nog niet volledig ontwikkeld waardoor ze nog geen water dieper uit de ondergrond kunnen halen. Door regelmatig water te geven, heeft dit een positief effect op de groei van de plant.

Onkruid plukken in plaats van schoffelen
Regelmatig kom ik situaties tegen waarbij een vak met bodembedekkers binnen enkele jaren nog niet is dichtgroeit. In veel gevallen is hiervan de oorzaak dat het plantvak wordt geschoffeld in plaats van dat er onkruid wordt geplukt.

Door het plantvak te schoffelen beschadig je de ondergrondse wortels. Hierdoor duurt het langer voor dat het plantvak dichtgroeit. Je kunt er dus beter voor kiezen om het onkruid tussen de beplanting uit te plukken.

Meer planten per vierkante meter

Bij de meeste bodembekkers wordt een hoeveelheid tussen de 5 en 12 planten per vierkante meter aanbevolen. Door te kiezen voor meer planten per vierkante meter zorg je er voor dat het plantvak eerder dichtgroeit en dat je minder last hebt van onkruid.

De extra planten kosten je misschien meer geld, maar uit eindelijk zorgt dit als het goed is in de eerste jaren wel voor minder onderhoud.

Waar bodembedekkers kopen?

Bodembekkers kun je aanschaffen in een tuincentrum of op de kwekerij. Tegenwoordig worden ook steeds meer planten online besteld. Het online bestellen heeft de volgende voordelen:

  • Meestal voordeliger dan in een tuincentrum;
  • Planten worden thuis bezorgd;
  • Je voorkomt dat planten niet meer op voorraad zijn als je het tuincentrum bezoekt;
  • Geen vieze auto door het vervoeren van planten;
  • Je hebt geen aanhanger nodig.

Een plantenwebshop waar je voordelig bodembedekkers kunt bestellen is Fleur.nl. De prijzen zijn zeer aantrekkelijk en de verzendkosten zijn laag. Vanaf enkele tientjes wordt de bestelling al gratis bij je thuis bezorgd. Een ander voordeel van Fleur.nl is dat de planten vers van de kweker komen en een goede kwaliteitskeuring ondergaan voor dat ze worden verkocht.

Bekijk het aanbod op Fleur.nl
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>