Soorten notenbomen: De 6 meest voorkomende notenbomen

Een boom waar je veel plezier aan kunt beleven, is een notenboom. Wist je al dat er verschillende soorten notenbomen zijn? Zo zijn er verschillen in de vruchtdracht en blad. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over 6 soorten notenbomen die vaak worden toegepast in de tuin.

Ben je misschien van plan om een notenboom te kopen? Dan vind je hier wellicht de boom die het beste aansluit bij jouw wensen. Graag geef ik je ook nog enkele tips over het aanplanten van een notenboom.

Soorten notenbomen

Over de notenboom

Een notenboom in een tuin is voor veel mensen een aanwinst. Jaarlijks geeft de notenboom eetbare vruchten. Ben je misschien van plan om een notenboom aan te planten, besef dan wel dat deze voldoende ruimte nodig heeft. Een notenboom kan uitgroeien tot een hoogte van wel 18 meter en een breedte van 10 meter. Een flinke boom dus die voornamelijk enkele jaren na aanplant veel ruimte ondergronds en bovengronds nodig heeft.

Veel mensen planten een notenboom aan vanwege de vruchtdracht. Regelmatig krijg ik wel eens de vraag ‘waarom komen er geen noten aan mijn notenboom?’. Bij een notenboom kan het soms wel 15 tot 20 jaar duren voor dat ze noten geven. Wel zijn er tegenwoordig gekweekte soorten die al na 3 a 4 jaar noten geven. Wil je niet te lang wachten voor de boom noten gaat geven, dan kun je het beste een soort aanplanten die al na 3 a 4 jaar noten geeft.

Groeiplaats

Het beste groeit een notenboom op een kalkrijke en vruchtbare grond. Een zure bodem vindt een notenboom niet fijn. Meestal hebben deze bomen het dan erg moeilijk en groeien ze niet of nauwelijks.

Oogstrijp noten

In mei vindt de bloei van de notenboom plaats. Er gaan zich dan ook noten ontwikkelen welke vanaf eind september of begin oktober oogstrijp zijn. Dit is afhankelijk van de soort notenboom. Wil je de noten na de oogst bewaren dan is het belangrijk om de noten goed te laten drogen. Doe je dit niet dan heb je kans op rotte noten, welke niet meer eetbaar zijn. Het zou jammer zijn als je een deel van de oogst weg moet gooien.

Notenboom soorten

Ondanks dat de verschillende soorten notenbomen op elkaar lijken, zitten er toch wat (kleine) verschillen in de bomen.

Juglans regia

De Juglans regia is misschien wel de bekendste en meest toegepaste notenboom. De boom heeft een halfopen kroonstructuur. Het blad van de Juglans regia is ovaal en voelt lederachtig aan. In winter verliest de boom zijn blad.

De vruchten van de boom zijn groot en prima eetbaar. Inmiddels kent de boom verschillende variëteiten welke ieder zijn specifieke kenmerken heeft. Enkele variëteiten van de Juglans Regia zijn ‘Broadview’, ‘Belle Maria’, ‘Buccaneer’ en ‘Lange van Lot’.

Juglans regia ‘Broadview’

De Juglans regia ‘Broadview’ staat bekend om zijn enorme vruchtdracht. De boom geeft meer noten dan veel andere soorten notenbomen. Naast dat de boom meer noten geeft, staat de boom ook bekend om zijn vroege vruchtdracht. Na 2 a 3 jaar kun je van deze boom al vruchten rapen. Houdt er wel rekening mee dat de deze jaren, slechts een indicatie zijn. Een notenboom is en blijft nu eenmaal een natuurproduct.

Het uiterlijk van de boom lijkt erg veel op de Juglans regia. De Juglans regia ‘Broadview’ is hier een veredelde soort van.

Juglans regia ‘Bella Maria’

De Juglans regia ‘Bella Maria’ staat bekend om zijn grote noten. De noten kunnen wel 2,5x groter zijn dan de Juglans regia.

Wanneer je een kleinere tuin hebt, is deze boom wellicht interessant. De boom blijft met een hoogte van 8 meter een stuk lager dan andere notenbomen. Verder lijkt deze boom erg veel op de Juglans regia.

Juglans regia ‘Buccaneer’

De Juglans regia ‘Buccaneer’ lijkt qua kenmerken erg op de Juglans regia ‘Broadview’. De boom geeft veel vruchten en ook al op jonge leeftijd. Gemiddeld kun je 2/3 jaar na aanplant al vruchten oogsten.

Juglans regia ‘Lange van Lot’

Een boom die opvalt vanwege zijn grote noten is de Juglans regia ‘Lange van Lot’. Deze noten kunnen wel 8cm lang worden en 4/5 centimeter breed. Een bijzondere boom dus! Voor de rest lijkt deze boom erg op de Juglans regia.

Juglans nigra

De Juglans nigra, ook wel zwarte walnotenboom genoemd, groeit iets sneller dan de Juglans regia. De noten van de Juglans nigra staan erom bekend dat ze een wat hardere schaal hebben. De laatste jaren heeft de boom steeds vaker te me maken met het kersenbladrolvirus. Deze virus zorgt ervoor dat de boom uiteindelijke doodgaat.

Notenboom kopen

Tegenwoordig worden bomen steeds vaker online besteld. Het online bestellen van bomen brengt veel voordelen met zich mee. Bovengenoemde bomen kun je bestellen bij bol.com en worden geleverd door bomenbezorgd.nl. Bekijk hier het overzichten notenbomen. Wanneer je de bomen hier besteld heeft dit de volgende voordelen:

  • Gratis bezorging in Nederland en België
  • Bezorgd binnen 5 werkdagen
  • Je hoeft zelf geen vervoer te regelen
  • Je bespaart tijd door dat je niet meer naar het tuincentrum of kwekerij moet.
  • Je voorkomt dat de juiste boomsoort of maat niet meer op voorraad is in het tuincentrum of kwekerij.

Notenboom aanplanten

Het aanplanten van een notenboom dient zorgvuldig te gebeuren om een succesvolle groei te realiseren. Ten eerste is het belangrijk voor voldoende groeiruimte, want de boom wordt uiteindelijk een heel stuk groter. Houdt daarom even met volgende rekening:

  • Plant de boom niet te dicht bij de erfgrens, woning of garage. Hier kun je in een later stadium problemen mee krijgen.
  • Zorg voor voldoende ondergrondse groeiruimte, zodat de wortels zich kunnen ontwikkelen.

Wanneer je een goede groeiplek voor de boom hebt uitgekozen, kun je beginnen met planten van de notenboom. Begin met het maken van een plantgat welke minimaal 1/3 groter is dan de pot. De bodem in het plantgat moet los zijn, zodat de wortels hier doorheen kunnen groeien.

Na het graven van het plantgat kun je de boom gaan zetten. Houdt hier dezelfde diepte aan zoals de boom ook op de kwekerij heeft gestaan. Deze diepte kun je zien aan de stam welke verkleurd is. Het plantgat vul je aan met bestaande grond, gemengd met aanplantgrond. Gebruik per boom ongeveer 1 zak aanplantgrond .

Wat je niet moet vergeten is om bij elke boom twee boompalen te zetten. De boom bevestig je met boomband aan de boompalen. Je kunt hiervoor ook prima deze boombinder gebruiken.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>