Spint bestrijden op rozen: Deze biologische manieren werken!

Op zoek naar een manier om spint te bestrijden op rozen? Spint op rozen is een veel voorkomend probleem. Het blad wordt aangetast en het ziet er voor het oog niet fris uit. Voor de plant kan dit ook negatieve gevolgen hebben zoals een remming van de groei.

In dit artikel vertellen we je wat spint is en hoe je het kunt herkennen. Verder vertellen we je hoe je spint kun voorkomen en hoe je er vanaf komt als spint eenmaal in je rozen zit!

Hopelijk kunnen we je met dit artikel helpen, zodat je van spint afraakt! Ben je van plan om spint te bestrijden dan raden wij je aan om dit op een biologische manier te doen. Dit vanuit milieu oogpunt en om effecten van schadelijke producten in de omgeving te voorkomen.

Spint bestrijden op rozen

Wat is spint?

Bij spint denken veel mensen direct aan bladluizen. Toch is bladluizen een heel andere plaag dan spint. Spint valt te omschrijven als een plaag van mijten. Spint zijn erg kleine beestje die vaak lastig met het ook te zien zijn. Met een vergrootglas zijn ze wat beter zichtbaar.

Spint is geel, wit of groen van kleur en zitten voornamelijk op de onderzijde van het blad. Op je plant kun je door spint soms ook spinrag tegen komen.

Schadebeeld

Spint kan de uitstraling van een plant flink verpesten. Eén van de kenmerken bij spint is dat er gaatjes in het blad worden geprikt. Dit doen ze om plantensappen uit het blad te zuigen. Het gevolg hiervan is dat er gele en bruine vlekken op het blad ontstaan.

Dit schadebeeld kan lang bij een plant aanwezig zijn. Om erger te voorkomen moet je binnen enkele dagen actie ondernemen. Hoe je dit moet doen vertellen we je zo meteen.

Soms wordt de vraag gesteld of spint ook schadelijk is voor rozen. Het kan inderdaad schadelijk zijn doordat spint groeiremming kan veroorzaken. 

Spint op rozen voorkomen

Om spint op rozen te voorkomen is het goed om eerst iets over ideale leefomstandigheden van spint te weten.

Het liefst leven de mijten op een plek welke warm en droog is. De meeste overlast zul je daarom op warme en droge dagen ondervinden. Een vochtige omgeving hebben ze liever niet daarom is het vochtig houden van de plant een goede oplossing. Voor het vochtig houden van de plant wordt vaak deze plantenspuit gebruikt met een nevelfunctie.

Het vernevelen is wel een intensieve klus als je dit dagelijks enkele keren moet doen. Wil je er liever geen omkijken naar hebben dan is het preventief inzetten van roofmijten een goede oplossing.

Soni-Mite

Je kunt hiervoor het beste het product Soni-Mite inzetten. Dit product bestaat uit kweekzakjes met roofmijten en hun eieren. Gedurende 5 weken worden er nieuwe roofmijten in je rozen verspreid. Deze roofmijten zullen de Spint in je rozen onder controle houden.

Bestel Soni-Mite hier!

Soni-Mite is voornamelijk geschikt voor preventief gebruik. Heb je al spint in je rozen gespot dan kun je beter een ander product gebruiken. Hier vertel ik je zo meteen meer over.

Om spint te voorkomen is het belangrijk om je plant gezond te houden. Dit betekent dat je de plant voldoende water en bemesting moet geven. In het geval van rozen doe je er goed aan om de rozen jaarlijks te bemesten met deze meststof. Een gezonde plant is weerbaarder tegen spint.

Spint op rozen bestrijden

Als er eenmaal spint in je rozen zit, dan begrijpen we dat je dit het liefst zo snel mogelijk weg wilt hebben. Het ziet er voor het oog niet uit en het kan de plant verdere schade opleveren waar je misschien wel een lange tijd tegen aan moet kijken.

Onderstaand wordt duidelijk hoe je biologisch spint op rozen kunt bestrijden.

Forni-Mite

Forni-Mite zijn roofmijten die worden geleverd in een strooikoker. Met behulp van een strooikoker breng je de roofmijten aan op het blad. In plaats van het blad kun je ook bio-boxen gebruiken waarin je de strooikorrels kunt gieten. Het plaatsen van de strooikorrels op het blad gaat bij veel rozen moeilijk, waardoor deze bio-box is aan te raden.

Wanneer je de roofmijten hebt aangebracht, verspreiden ze zich langzaam over de plant en gaan ze opzoek naar spint welke ze te grazen nemen. Uiteindelijk ben jij weer verlost van spint en kunnen je rozen weer herstellen van de aantasting.

In de productomschrijving van Forni-Mite wordt een advies gegeven hoeveel je moet gebruiken. Wanneer er de komende dagen warm weer wordt voorspeld, kun je beter wat extra bestellen. Voordat je de roofmijten hebt ontvangen, kan spint zich tijdens de warme dagen snel hebben uitgebreid. Mogelijk ook naar andere spintgevoelige planten in je tuin.

De onderstaande video geeft je wat meer informatie over het aanbrengen van Forni-Mite.

Bestel Forni-Mite direct!

Roofmijten bestellen

Waar kun je nu het beste roofmijten tegen spint bestellen? Roofmijten moeten uiterst zorgvuldig worden verstuurt. Dit houdt in dat ze op een goede manier moeten worden verpakt en dat de levering hiervan snel moet gebeuren.

Het beste kun je deze biologische middelen bestellen bij een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.

Een bedrijf dat in Nederland en België veel biologische bestrijdingsproducten aanbied, is Biogroei. Voor bijna alle ziekten en plagen in de tuin hebben ze wel een biologische oplossing.

Aan de hand van de reviews op de website kun je zien dat dit bedrijf een betrouwbaar en goede leverancier is. Ze scoren maar liefst een 9,3 op basis van gebruikersbeoordelingen.

Via de onderstaande button wordt je doorverwezen naar de website van Biogroei waar alle biologische producten tegen spint staan weergegeven.

Bekijk hier!
Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>