Sterke hortensia kopen? Koop de Hydrangea Arborescens ‘Strong Annabelle’

Sterke hortensiaBen je op zoek naar een sterke hortensia? De Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’ is een sterke hortensia die er om bekend staat dat deze niet gaan hangen. Deze variëteit is doorontwikkeld ten opzichte van de ‘Annabelle’ die er wel om bekend staat dat deze kan gaan hangen of zelfs kan knakken na een hevige regenbui of harde wind.

In dit artikel vertel ik je wat de verschillen zijn tussen de ‘Annabelle’ en de ‘Strong Annabelle’, wat je kunt doen als de hortensia gaat hangen en geef ik je meer informatie over deze plant.

Waarom een sterke hortensia?

De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ staat er om bekend dat deze kan gaan hangen na een hevige regenbui. De uitstraling van de hortensia wordt hierdoor een stuk minder. De bloemen die in aanraking komen met de grond zullen ook eerder bruin verkleuren waardoor de bloei van de plant soms maar van korte duur is.

Naast het hangen van deze hortensia is het probleem dat de takken ook kunnen knakken als de bloemen te zwaar worden. Dit gebeurt voornamelijk na of tijdens een regenbui of harde wind.

Door een sterke hortensia aan te schaffen voor kom je dit probleem.

Verschil ‘Annabelle’ en Strong Annabelle’

De ‘Strong Annabelle’ is een doorontwikkelde variëteit. Deze ‘Strong Annabelle’ heeft ten opzichte van de ‘Annabelle’ kortere takken en bloemen die wat meer open zijn. Hierdoor blijft het water niet op de bloemen liggen wat er voor zorgt dat de takken niet gaan hangen.

Dankzij deze doorontwikkeling knakken de takken niet na hevige regenval en blijft de ‘Strong Annabelle’ langer mooi. De laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor de ‘Strong Annabelle’ omdat deze ten opzichte van de ‘Annabelle’ alleen maar voordelen heeft.

Wat doe je tegen een hangende hortensia?

Er zijn diverse maatregelen die je kunt nemen tegen een hangende hortensia. Onderstaand licht ik enkele maatregelen aan je toe.

Ondersteunen

Eén van de meest toegepaste manieren om hangende hortensia´s te voorkomen, is door de plant te ondersteunen. Meestal gebeurt dit door het plaatsen van een plantensteun. Je kunt hiervoor het beste een metalen plantensteun gebruiken. Deze plantensteunen zijn erg sterk en gaan meestal jarenlang mee.

Eerder schreef ik het artikel het ´hortensia ondersteunen´ waarin ik je enkele tips geef om hortensia´s te ondersteunen.

Vervangen door de Strong ‘Annabelle’

Heb je een hortensia Annabelle in je tuin staat die gaat hangen? De kans is dan groot dat je de Hydrangea arborescens ‘Annabelle in de tuin hebt staan en niet de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’. De ‘Strong Annabelle’ beschikt over stevigere takken, waardoor de hortensia niet gaat hangen.

Regelmatig kom ik in tuinen waar de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ wordt vervangen door de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’. Het is misschien een investering maar op den duur heb je meer plezier van deze hortensia en minder overlast van de hangende takken en/of planten die uit elkaar vallen.

Sterke hortensia

Bestel direct!

Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’

Onderstaand geef ik je wat meer informatie over de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’

Bloeitijd

De bloeitijd van de deze hortensia is rond juli / september. De plant bloeit met witte bloemen welke in het begin nog groen van kleur zijn en later wit verkleuren. Als de bloemen in het najaar uitgebloeid raken, worden ze bruin van kleur. Ondanks dat de plant in het najaar niet meer bloeit, hebben deze bruine verkleurde bloemen toch nog sierwaarde. Mijn advies is om ze in het voorjaar pas te verwijderen.

Standplaats

De Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’ staat het liefst op een plek in de halfschaduw. Beter kun je deze plant niet de hele dag in de volle zon zetten. De hortensia gaat hierdoor slap hangen en je moet deze extra water geven.

Snoeien

Het snoeien van de plant kan het beste na de vorstperiode. Meestal is dit rond maart. De takken snoei je terug op een hoogte tot ongeveer 10 á 20 centimeter vanaf de grond. In het voorjaar lopen de takken weer opnieuw uit waardoor je in de zomer weer prachtige bloemen hebt.

Plantafstand

De plantafstand van deze hortensia is ongeveer 1 plant per vierkante meter.  De ‘Strong Annabelle’ kun je prima als groepsbeplanting aanbrengen in een border. Zo nu en dan kom ik deze hortensia ook als solitaire heester in de tuin tegen.

Kopen

Het kopen van de Strong Annabelle kan in een tuincentrum of online. Over het algemeen is de ‘Strong Annabelle’ iets duurder dan de ‘Annabelle’. Echter zie ik soms grote prijsverschillen voor deze plant. Er zijn verkopers die gerust 25 euro per plant durven te vragen, terwijl deze plant ook voor 12 euro per stuk verkrijgbaar is.

Wil je besparen op de kosten, dan is mijn advies om de plant online te kopen. Dit heeft enkele redenen:

  • Meestal voordeliger dan in de winkel;
  • Lage bezorgkosten en afhankelijk van het bestelbedrag gratis thuis bezorgd;
  • Je hoeft zelf geen planten te vervoeren.
Bestel direct!

Combineren

De hortensia Annabelle laat zich goed combineren met andere planten, bijvoorbeeld met de onderstaande soorten:

  • Carex morrowii
  • Lavendel
  • Ilex
  • Nepeta
  • Taxus
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>