Stinkende GFT-bak of container? Reinigen is de beste optie!

Stinkende container voorkomenLast van een stinkende container of GFT-bak? Je bent niet de enige! Vooral in de zomermaanden zijn er veel huishoudens die deze overlast ervaren. Etensresten in de container in combinatie met een hete zon kunnen er voor zorgen dat je container erg gaat stinken.

Op internet zijn er verschillende manieren te lezen waarmee je er voor kunt zorgen dat de container niet meer gaat stinken. Toch blijft de beste optie nog altijd om je container te (laten) reinigen. Je container is dan weer helemaal schoon waardoor je voorkomt dat je container enkele dagen later weer gaat stinken.

In dit artikel vertel ik je hoe een stinkende container ontstaat en hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen. Verder geef ik je nog een tip hoe je de container kunt (laten) reinigen. Op deze manier blijft je container fris en heb je niet snel meer last van een stinkende container.

Hoe ontstaat een stinkende GFT-bak?

Een stinkende container ontstaat voornamelijk in de zomermaanden tijdens warme dagen. Wanneer je etensresten, vlees en tuinafval in de container doet, dan komt het rottingsproces eerder op gang wat voor een enorme stank kan zorgen.

Bovendien komen er ook veel vliegen op etensresten af die vervolgens hier hun eitjes leggen. Enige tijd later zorgt dit er voor dat je maden in de container hebt. Maden kunnen ook voor een enorme stank zorgen in je container. Vooral wanneer je vlees in de container doet is de kans erg groot dat je binnen enkele dagen last hebt van maden.

Nat tuinafval, luiers en incontinentiemateriaal zijn ook erge stankveroorzakers in de container.

Hoe voorkom je een stinkende container?

Er zijn verschillende manieren hoe jij er voor kan zorgen dat je container minder gaat stinken. Onderstaand licht ik enkele manieren aan je toe die je toe kunt passen.

Zet de container zoveel mogelijk uit de zon

Wanneer een container vol in de zon staat, dan kan het in de container erg warm worden. Dit zorgt er voor dat het rottingsproces eerder en sneller opgang komt. Om dit proces te rekken, kun je er voor kiezen om de container uit de zon te zetten.

Dit betekent dat je tijdelijk je container een andere plek kunt geven. Misschien is het verstandig om even je container te verhuizen van de achtertuin naar de voortuin of andersom. Het plaatsen van een parasol kan ook een tijdelijke oplossing zijn.

Ondanks dat de temperaturen in de zomermaanden warmer zijn dan normaal, kan het zo zijn dat je container toch gaat stinken als deze in de schaduw staat.

Houd de container droog van binnen

Verder is het verstandig om de container van binnen droog te houden. Voorkom dat er regenwater in de container kan komen en maak de container na het reinigen van binnen goed droog.

Indien mogelijk zou je er ook voor kunnen zorgen dat je droog tuinafval in de container doet. In plaats van het maaien van een nat gazon, zou je er voor kunnen kiezen om het gazon te maaien als deze droog is.

Zorg er voor dat je zo min mogelijk etensresten weggooit

Stank wordt ook vaak veroorzaakt door etensresten. Je zou er voor kunnen zorgen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je etensresten weggooit. Koop en kook porties die je zeker op kunt eten en voorkom dat je etensresten weggooit die overblijven of over de datum raken.

Container reinigen

Eén van de beste manieren om van een stinkende container af te raken is om deze te (laten) reinigen. Vaak is het zo dat de stank niet verdwenen is als de container is geledigd. Resten blijven nog aan de rand van de container plakken en op de bodem zitten vaak nog aangekoekte resten.

In dit geval is het aan te raden om je container goed schoon te laten maken, waardoor ook de stank in je container verdwijnt.

Zelf reinigen

Eén van de manieren om je container te reinigen is door zelf aan de slag te gaan. Het is een klus die niet altijd even fris is en de nodige tijd in beslag neemt om de container goed te reinigen. Met een tuinslang en water gaat het je niet lukken om de container voldoende te reinigen. Om dit op een goede manier te doen heb je een hogedrukreiniger nodig.

Met een hogedrukreiniger en een bezem maak je de container volledig schoon waardoor de aankoekte resten loslaten. Er zijn mensen die hierbij middelen als azijn en chloor gebruiken. Dit raad ik je af omdat dit slecht is voor het milieu en het grondwater aantast.

Bij het zelf schoonmaken heb je nog altijd het probleem waar je het vieze water moet laten. Wellicht heb je nog een plekje in je tuin waar dit vieze water terecht kan.

Laten reinigen

Steeds meer mensen kiezen er voor om de container te laten reinigen. Het laten reinigen van je container is handig want je hoeft niet zelf dit smerige klusje te klaren. Bovendien kun je de container laten reinigen voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Lijkt jou dit wat? Er zijn diverse bedrijven die zich bezighouden met containerreiniging. In de meeste gevallen houden deze bedrijven de planning aan van ophaaldienst in jou gemeenten en reinigen ze de container op dezelfde dag. Hierdoor hoef jij jouw container niet extra buiten te zetten.

Een bedrijf wat dit in veel gemeentes van Nederland doet is Cleanprofs. Bij Cleanprofs kun je voor enkele euro’s per maand een abonnement afsluiten waarbij je container een x-aantal keer per jaar wordt gereinigd. Bij dit bedrijf kun je al jouw containers laten reinigen of je kunt er voor kiezen om alleen je GFT-container, restafval container of plastic container te laten reinigen.

Cleanprofs reinigt de containers op een manier die milieuvriendelijk is en waarbij zo min mogelijk water wordt verspild. In vergelijking met het zelf reinigen van je container is het laten reinigen een stuk milieuvriendelijker.

Onderstaande video laat zien hoe Cleanprofs te werk gaat.

 

Cleanprofs reinigt containers in een groot deel van Nederland. Wil jij weten of Cleanprofs ook bij jou de container kan reinigen?

Doe hier de postcode check!

Wat kost een container laten reinigen?

Een container laten reinigen kan bij Cleanprofs al vanaf 5,70 euro per bak. Dit doen ze per container 12x per jaar. Hierdoor ben jij jaarrond voorzien van een schone container en is de kans kleiner dat je een stinkende container krijgt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>