2

Straatgras en hanenpoot verwijderen in het gazon

Heb jij ook last van wild gras in het gazon, zoals straatgras en hanenpoot? Met de tips in dit artikel blijf je wild gras de baas. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het gazon goed verzorgen en het juiste grasmengsel gebruiken voor een sterke en gesloten grasmat.

Ben je te laat met het verwijderen van wild gras. Dan is het renoveren van het gazon de enige optie.

Wild gras

Straatgras en hanenpoot herkennen

Wild gras kun je herkennen aan de structuur van het gras. Het gras is vaak wat breder en kan polvormig en plat over de grond groeien. Kijk je van een afstand naar het gazon dan kun je wild gras vaak van een afstand al herkennen. Wild gras is meestal licht groen van kleur en heeft een pluimpje.

Hoe ontstaat wild gras?

Wild gras verspreid zich door middel van zaaien. Wilde grassoorten gaan op termijn zaadstengels ontwikkelen. De zaden kunnen zich door middel van wind verplaatsen.

In gazons kan wild gras zich goed ontwikkelen op kale plekken. Om wild gras in het gazon te beperken is het daarom belangrijk om te zorgen voor een gesloten grasmat. Later in dit artikel wordt ingegaan hoe je dit met behulp van het juiste graszaad en verzorging een gesloten grasmat kunt krijgen.

Wild gras komt vaak voor in bermen en weilanden. Heb jij een gazon naast een berm of weiland dan is het risico dat het zaad van wild gras terecht komt in jouw gazon groter.

Het is ook mogelijk dat zaad van wild gras in een ‘goedkope’ grasmengsel zit. Kies daarom voor kwalitatief goed graszaad van bijvoorbeeld de merken Barenburg of DCM.

Verzorging van het gazon

Wild gras krijgt minder snel de kans om te groeien in een sterk gazon. Een sterk gazon begint bij een goede verzorging.

Het is belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten. De frequentie van het bemesten is afhankelijk van het type meststof dat je gebruikt. Gebruik je kunstmest dan is om de 6 weken bemesten noodzakelijk. Gebruik je organische mest dan is twee á drie keer per jaar bemesten voldoende.

Vaak vergeten mensen in het najaar het gazon te bemesten met speciale najaarsmeststoffen. Bijvoorbeeld DCM mix 6. Het bemesten in het najaar zorgt ervoor dat de grasmat sterk de winter in gaat. Deze meststof is ook te gebruiken voor beplanting.

Naast bemesten moet het gazon jaarlijks bekalkt worden om de juiste pH-waarde te behouden. Een goede pH-waarde zorgt voor de ideale groeiomstandigheden voor het gazon.

Verder is het belangrijk om het gazon jaarlijks te verticuteren en voldoende water te geven. Geef het gras bij voorkeur in de vroege morgen of ’s avonds water. Dit zorgt ervoor dat er minder water wordt verdampt en dat het gras minder snel verbrand.

Wild gras verwijderen

Het is niet mogelijk om wild gras in een gazon te bestrijden door te spuiten met een bestrijdingsmiddel. Grassen zijn een zaadlobbig, waardoor je ook het gazon kapot spuit.

Voor andere soorten onkruiden zoals klaver, klaverzuring, paardenbloem is het wel mogelijk om te spuiten met een bestrijdingsmiddel. Let er wel op dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen slecht is voor het milieu.

De enige optie om wild gras te verwijderen, is om het gras handmatig te verwijderen of een nieuw gazon aan te leggen.

Handmatig verwijderen

Wanneer er niet teveel is wild gras in het gazon staat is deze nog te verwijderen met een onkruidsteker. Zorg ervoor dat je de wortel er zoveel mogelijk uit haalt, anders groeit wild gras snel weer terug. Ga je wild gras verwijderen, probeer dit dan te doen vóór dat het gras zaad gaat vormen. Hiermee voorkom je verspreiding van het zaad.

Vervolgens is het belangrijk om de gaten die in het gazon zijn ontstaan op te vullen met onkruidvrije grond. De gaten kun je hierna inzaaien met herstelgazon.

Herstelgazon is een mengsel graszaden dat speciaal is samengesteld voor een snelle ontkieming van de zaden. De kale plek groeit hierdoor snel dicht, waardoor wild gras minder snel de kans heeft om terug te groeien.

Na het inzaaien met herstelgazon is het belangrijk om de kale plekken wat in te harken en de grond licht aan te stampen. Denk eraan dat je het gazon voldoende water geeft. Dit bevordert de kieming van het graszaad.

Groeit er opnieuw wild gras in de kale plekken, verwijder dit dan zo snel mogelijk handmatig. Doordat grond vrij los is, gaat dit een stuk gemakkelijker.

Gazon renoveren

Het gazon volledig renoveren is misschien niet de optie waar je als eerste aan denkt. Toch is dit de beste oplossing wanneer je gazon vol staat met wild gras. Ga je het gazon opnieuw renoveren dan is het mogelijk om nieuwe graszoden te leggen of het gazon in te zaaien.

Graszoden leggen

Het voordeel van het leggen van graszoden is dat er al meteen resultaat zichtbaar is. In vergelijking met het inzaaien van gras, krijgt onkruid minder snel de kans om te groeien.

Kies je voor het leggen van graszoden zorg dan dat je graszoden besteld van A1 kwaliteit. Dit zijn graszoden van hoge kwaliteit en onkruidvrij.

Lagere kwaliteit graszoden kunnen wel eens wat kale plekken hebben, waardoor wild gras sneller de kans krijgt om te groeien.

Het leggen van graszoden kan arbeidsintensief zijn. Er zijn bedrijven die jouw oude graszoden verwijderen, afvoeren en nieuwe graszoden terugplaatsen. Dit tegen een scherpe prijs per vierkante meter.

Gras inzaaien

Het zaaien van gras is ook een optie voor een nieuw gazon. Vaak is dit goedkoper dan graszoden leggen en minder arbeidsintensief dan het leggen van graszoden.

Het beste tijdstip om gras te zaaien is in najaar. Er groeit dan minder onkruid. Om onkruid te beperken kun je ook kiezen voor een bepaald grasmengsel.

RPR graszaad is een graszaad dat bij lagere temperaturen eerder gaat ontkiemen dan wildgras en vele andere onkruiden. Hierdoor komt het opkomende gazon eerder naar boven dan het onkruid.  RPR is ook een mengsel dat een sterke grasmat vormt en uit zich zelf ondergrondse uitlopers maakt.

Het maken van ondergrondse uitlopers zorgt ervoor dat er snel een dichte grasmat ontstaat, waar onkruid nauwelijks kans krijgt. Door de ondergrondse uitlopers groeien gaten ook weer snel dicht.

Dit mengsel wordt vaak toegepast op sportvelden. Voor de tuinen is dit grasmengsel ook uitermate geschikt.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Gerrit Padmos schreef:

  goede dag, ik heb de vraag over wild gras in mijn borders, in de borders staan ligusterboompjes en daar groeit veel wild gras met lange wortels waarmee kan ik die verwijderen, dat gras overwoekerd de jonge aanplant . zie graag uw antwoord tegemoet met eventueel een oplossing.

  • Thijs schreef:

   Beste Gerrit,

   Wild gras tussen de beplanting is een vervelend probleem. De beste manier om wild gras uit de border te verwijderen, is door het wild gras inclusief wortel te verwijderen door te plukken. Dit kan een intensieve klus zijn en heeft vaak even tijd nodig om van het probleem af te raken.

 • >