Taxus bemesten: Dit zijn de beste meststoffen!

Taxus bemesten is iets wat je niet moet vergeten als je van een prachtige heester of haag wilt genieten. Helaas wordt het bemesten van de Taxus nog wel eens vergeten, waardoor deze een tekort aan voeding krijgt. Dit resulteert in een slechtere groei en verkleuring van de Taxus.

In dit artikel vertellen wij, waarom het bemesten van Taxus zo belangrijk is. Ook laten we zien welke meststoffen voor de Taxus geschikt zijn.

Taxus bemesten

Waarom Taxus bemesten

Het bemesten van Taxus zorgt er voor dat de plant in topconditie blijft. Wanneer je Taxus niet bemest, kun je dit wellicht aan de onderstaande punten herkennen.

  1. De Taxus wordt minder sterk en minder vol.
  2. De Taxus krijgt geen frisgroene kleur, maar kleurt geel of bruin.
  3. De plant is vatbaarder voor ziekten en plagen.

Het is dus aan te raden om de Taxus te bemesten om een mooie en gezonde plant te behouden. Wanneer een van de bovengenoemde factoren voorkomt, wil dit niet altijd zeggen dat dit direct aan een bemestingstekort ligt. Een verkeerde standplaats, verbranding, ziekten, plagen en verdroging kunnen een van de oorzaken zijn.

Periode om Taxus te bemesten

Een Taxus kent jaarlijks twee groeiperiodes. Belangrijk is dat de Taxus in deze groeiperiodes over voldoende voedingstoffen beschikt. Daarom kun je de Taxus het beste twee keer per jaar bemesten.

De eerste keer net voor de groei in de maanden maart/april. De tweede bemestingsronde kan het beste plaatsvinden in de maanden juni/juli. Het bemesten kan met een speciaal voor Taxus samengestelde organische meststof. Deze speciale meststof bevat exact de voedingstoffen die de Taxus nodig heeft.

Beste meststoffen voor Taxus

Er zijn veel soorten meststoffen die in de tuin gebruikt kunnen worden. Deze vele meststoffen hebben vaak ieder een andere samenstelling en zijn daarom niet voor alle planten even geschikt.

Voor Taxus zijn er samengestelde meststoffen op de markt. De meststoffen die speciaal geschikt zijn voor Taxus lichten wij hieronder aan je toe.

DCM bemesting voor hagen, Taxus en coniferen

DCM is een van de bekende leveranciers in meststoffen en graszaad. De speciale Taxusmeststof van DCM zorgt voor een rustige groei van de Taxus. De meststof beschikt over extra magnesium wat zorgt voor een diepgroene kleur.

De DCM meststof is verkrijgbaar in verpakkingen van 3,5 kg en 10 kg. De meststof bestaat uit kleine korrels die je bij de Taxus kunt strooien. Voor een betere werking, kun je deze lichtjes in de grond werken.

Voor 10 vierkante meter heb je ongeveer 0,8 kg tot 1,2 kg meststof nodig.

Bestel hier DCM meststof voor Taxus

Pokon conifeer en Taxus voeding

Deze meststof van Pokon zorgt er voor dat de Taxus beter gaat groeien. Door een extra toevoeging van magnesium en ijzer worden de planten mooier en groener. De meststof geeft tot wel 4 maanden voeding aan de planten.

De korrels zijn eenvoudig te strooien bij de planten. Eventueel kun je hiervoor het bijgeleverde maatschepje voor gebruiken.

De Pokon meststof is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg en 2,5 kg. Met een verpakking van 1 kg kun je ongeveer 25 taxusplanten bemesten. Met een verpakking van 2,5 kg kun je ongeveer 65 taxusplanten bemesten.

Bestel hier Pokon conifeer en Taxus voeding

Viano Taxus & coniferen meststof

De meststof van Viano pas je net als bovenstaande meststoffen twee keer per jaar toe bij de Taxus. De meststof bevat extra magnesium en is verkrijgbaar in verpakkingen van 4 kg en 10 kg.

De dosering van de meststof is ongeveer 1,1 tot 1,5 kilogram per 10 vierkante meter. Vaak is het voordeliger om Viano meststoffen in een grotere verpakking te kopen.

Bestel hier Viano meststof voor de Taxus.

Kalk strooien bij Taxus

De Taxus is een plant die graag op kalkrijke gronden groeit. Het is daarom aan te raden om jaarlijks kalk te strooien bij de taxus. Je gebruikt hiervoor ongeveer 1,5 kilogram per 10 vierkante meter. Kalk moet niet worden gezien als een vervanger voor meststoffen. Kalk zorgt er alleen voor dat Taxus in een optimale bodem kan groeien.

Bestel hier kalk

Hoe moet je Taxus bemesten?

Het bemesten van de Taxus is geen moeilijke klus. Wel moet je met aantal dingen rekening houden om de meststof optimaal te laten werken.

De korrels kun je het beste handmatig rondom de Taxus strooien. Bij een Taxushaag kun je de korrels aan weerszijde van de haag aanbrengen. Vervolgens kun je de korrels licht vermengen met de bovenlaag. Een drietand is hierbij een handig hulpmiddel.

Na het aanbrengen van de mestkorrels is het belangrijk om de haag te beregenen. Zo kunnen de mestkorrels direct oplossen. Door regen kunnen de korrels die dicht bij de stam liggen, moeilijk oplossen.

Taxus bemesten na aanplant

Bij het behouden van een gezonde Taxus, speelt de aanplant een belangrijke rol. Zo is het belangrijk dat de Taxus een goede bodem heeft. De grond moet goed los zijn zodat de wortels kunnen gaan groeien. Verder is het belangrijk dat een Taxus niet te nat staat. Het komt vaak voor dat Taxus te nat staat, doordat het water van de verharding naar de Taxus loopt. Dit resulteert al snel naar een geelbruine Taxus die nauwelijks groeit.

Om de groei van de Taxus in de beginfase te bevorderen kun je Vivimus aan de bodem toevoegen. Vivimus is een bodemverbeterend middel dat rijk is aan organische stof. Het product is speciaal ontwikkeld voor de aanplant van heesters en hagen en andere sierplanten.

Bij het planten van de Taxus kun je Vivimus in het plantgat mengen met bestaande grond. Bij het gebruik van Vivimus is de kans een stuk groter dat de Taxus aanslaat en de eerste jaren probleemloos groeit.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>