Taxus wordt bruin: 5 mogelijke oorzaken en oplossingen

Heb je last van Taxus die bruin wordt en wil je graag weten wat je hier tegen kunt doen? In dit artikel beschrijf ik vijf mogelijke oorzaken waarom jouw Taxus bruin verkleurt. Afhankelijk van de oorzaak kun je hier mogelijk nog iets aan doen om jouw Taxus te redden.

Taxus is een prachtige haagplant, tenminste als ze goed groeien. Helaas zie ik regelmatig in tuinen dat Taxus bruin verkleurt. Soms had dit vooraf voorkomen kunnen worden als er bij de aanleg van de haag de juiste middelen waren gebruikt of wanneer er beter onderzoek naar de aanwezige bodem was gedaan.

Taxus wordt bruin

Taxus wordt bruin: oorzaken

Met mijn ervaring als hovenier ben ik in de praktijk diverse situaties tegengekomen waar bruinverkleuring van de Taxus optrad. In deze situaties gaf de klant aan dat Taxus voldoende water heeft gekregen, aan droogte kan het dus niet liggen. Wat veel mensen niet weten is dat de Taxus heel slecht tegen natte voeten kan. De Taxus is een conifeer en zoals je misschien wel weet staan coniferen graag op drogere gronden.

Een andere situatie die ik heb meegemaakt is dat de Taxus duidelijk een gebrek aan voedingstoffen heeft gehad. Onderstaand licht ik graag een aantal situaties toe waardoor bruinverkleuring van de Taxus kan ontstaan.

Te veel water

Zoals ik net hierboven al vertelde kan een Taxus slecht tegen natte voeten. Vaak is dit een oorzaak waardoor Taxus kort na de aanplant bruin gaat verkleuren. De Taxus moet vooral na de aanplant voldoende water krijgen, maar niet te veel.

Het teveel aan water wordt vaak veroorzaakt door water wat niet weg kan. Hiermee kun je denken aan dichtgeslagen grond, waardoor het water moeilijk de bodem in kan trekken. In sommige tuinen in Nederland komt dichtgeslagen grond voor, waardoor de wortels van de Taxus te weinig zuurstof krijgen.

Dichtgeslagen grond kan worden veroorzaakt door het type bodem, maar vaak gaat het ook bij de aanleg van nieuwbouwhuizen mis. Bij het realiseren van nieuwbouwhuizen wordt er vaak met zware machines rondgereden. Voornamelijk bij regenachtig weer kunnen deze machines ervoor zorgen dat de bodem dichtslaat. Bij het aanleggen van een tuin of taxushaag is het belangrijk om de grond goed te spitten, zodat het water de bodem in kan trekken.

Een andere situatie waarbij ik wel eens bruine Taxus tegen ben gekomen, is langs een terras. De afwatering van het terras liep richting de Taxushaag. In veel gevallen leidt dit tot een te natte standplaats voor de Taxus. Dit had voorkomen kunnen worden door een drainage aan te leggen of door een plantsoort te kiezen die beter bestand was tegen natte voeten.

Vraag je jezelf af of je Taxus te nat staat? Naast de bruinverkleuring kun je dit ook herkennen aan de wortels van de Taxus. Deze kunnen blauw verkleuren of het ‘vliesje’ om de wortels laat los. Is de Taxus helemaal bruin verkleurd dan is de kans nog klein dat deze groen wordt. Het beste kun je maatregelen nemen tegen natte voeten, zoals drainage of voor een andere plantsoort kiezen. Als je toch graag een wintergroene haag wilt, dan zou je kunnen kiezen voor een Portugese laurier of een Laurierkers.

Te weinig water

In plaats van te veel water kan de Taxus ook te weinig water krijgen. Zoals je misschien wel gemerkt hebt, zijn de afgelopen zomers erg droog geweest. Wanneer je te weinig water geeft dan kunnen Taxushagen hierdoor ook bruin verkleuren.

Voornamelijk jonge hagen moeten in de beginfase voldoende water krijgen. De wortels van deze hagen moeten zich nog ontwikkelen en daar hebben ze jouw hulp bij nodig. Naarmate de plant wat ouder wordt en de wortels zich beter ontwikkeld hebben, kunnen de planten hun benodigde vocht deels uit de bodem onttrekken.

Te kort aan kalk

Een mogelijke oorzaak van bruinverkleuring van de Taxus zou kunnen zijn dat de bodem te zuur is. Taxus houdt van een kalkrijke bodem en wanneer de bodem te zuur is, kan dit zorgen voor bruin verkleuring.

Om te achterhalen of de bodem te zuur is, zou je een bodemanalyse uit kunnen laten voeren. Een andere optie is om zelf de pH-waarde van de bodem te checken. Dit kun je zelf doen met een pH-meter. Bijvoorbeeld met de 3 in 1 meter, waarmee je de vochttoestand, zuurtegraad en licht kan meten. Hiermee kun dus ook checken of de bodem te nat is.

De ideale pH-waarde van Taxus is tussen de 5,5 en 8.

Is de bodem te zuur dan is het aan te raden om kalk toe te voegen. Dit kun je jaarlijks herhalen. Dologran tuinkalk is kalk wat je hiervoor prima kunt gebruiken.

Taxuskever

Een oorzaak van de bruinverkleuring van de Taxus kunnen mogelijk ook de larven van de taxuskever zijn. Een taxuskever zelf brengt op wat happen in de blaadjes na, weinig schade aan de Taxus. De larven zijn juist wel het probleem.

Een Taxuskever kan wel 500 eitjes leggen. De larven die hieruit voortkomen, worden voornamelijk in de zomer actief en hebben het gemunt op de wortels van de Taxus. Doordat de larven aan de wortels knagen, kan de Taxus uiteindelijk afsterven. De Taxus wordt hierdoor bruin.

De larven van de taxuskever kun je herkennen aan een wit lijfje met oranje bruine kop. De larven hebben geen pootjes en zijn ongeveer 1 centimeter lang. Tref je deze larven aan dan is het zaak om binnen enkele dagen actie te ondernemen. Zelf pas ik aaltjes toe waardoor ik al diverse Taxushagen heb kunnen redden. Ik raad het af om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Je tast hiermee diverse nuttige insecten aan.

De aaltjes die ik hiervoor gebruik zijn:
B-Green:
Deze aaltjes zijn toe te passen vanaf half juli tot half september en werken bij bodemtemperatuur vanaf 12 graden Celsius.

Bestel hier B-Green aaltjes

Kraunema:
In de herfst en voorjaar kun je gebruik maken van deze aaltjes. Deze werken vanaf een bodemtemperatuur van 6 graden Celsius.

Bestel hier Kraunema aaltjes

Bovengenoemde aaltjes zijn natuurlijke vijanden van de Taxuskever. Je kunt ze bestellen bij Biogroei. Biogroei is een leverancier in biologische bestrijdingsproducten. Dit wil zeggen dat er geen gif wordt toegepast. Het voordeel van het bestellen bij Biogroei is de snelle levering. De aaltjes worden binnen enkele dagen geleverd, zodat je larven van de taxuskever wellicht tijdig kunt behandelen.

Onjuiste aanplant

Bruine Taxus kan ook ontstaan wanneer er tijdens de aanplant ‘fouten’ zijn gemaakt. Enkele dingen die tijdens de aanplant mis kunnen gaan zijn:

  • De planten staan te diep
  • De planten staan te ondiep
  • Er is geen aanplantgrond gebruikt
  • De kale wortels hebben te lang boven de grond gelegen, waardoor ze zijn uitgedroogd
  • De planten hebben ondergronds onvoldoende groeiruimte. Bijvoorbeeld wanneer ze in een bak worden geplant of er beton/fundering onder de wortels zit.

Alternatieven voor Taxus

Wanneer Taxus bruin verkleurt en je de mogelijke oorzaak van deze bruinverkleuring weet, kun je jezelf afvragen of Taxus wel een geschikt plant voor jouw tuin is. Wanneer de standplaats erg nat, is het misschien slim om voor een andere plantsoort te kiezen.

Eerder had ik het al over de Portugese laurier en de laurierkers. Graag wil ik je hier wat hier meer over vertellen.

Prunus lusitanica – Portugese laurier

De Portugese laurier is een prachtige haagplant. De plant is wintergroen en heeft rode twijgen, waardoor de plant jaarrond een aanwinst is voor jouw tuin.

Aanplanten van de Portugese laurier kan het gehele jaar, mits het niet vriest. In de periode oktober t/m april kun je de plant met kale wortel bestellen. Vaak is dit net iets voordeliger dan een Portugese laurier in pot, welke je het gehele jaar aan kunt planten.

Wil je graag meer informatie over de Portugese Laurier of wil je deze graag bestellen? Via de onderstaande link kun je de Portugese laurier bekijken en bestellen. Tegenwoordig kun je deze plant ook online bestellen en binnen enkele dagen bij je thuis laten bezorgen.

Bekijk de Portugese laurier

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – laurierkers

De laurierkers heb je vast wel eens gezien. Net als de Portugese laurier is de laurierkers ook wintergroen en erg sterk. Het is een vrij snelle groeier, waardoor deze erg snel dicht is. Erg handig wanneer je inkijk wilt voorkomen.

Waar je wel even rekening mee moet houden is dat de laurierkers en Taxus qua blad erg verschillen. Zo is de Taxus naaldvormig en fijn en zijn de bladeren van de laurier groot en grof.

Bekijk de laurierkers

Jouw advies

Heb jij in dezelfde situatie gezeten met bruin verkleuring van de Taxus en weet jij misschien een beter alternatief? Laat een hieronder een reactie achter, zodat je andere tuinliefhebbers met dit probleem kunt helpen.

Wil je graag meer weten over Taxus? Lees de onderstaande artikelen:

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>