Taxus zonder bessen: kopen, aanplanten en verzorging

Taxus zonder bessen zijn ideaal voor een tuin waar regelmatig kinderen spelen. Hierdoor kun je toch gewoon een taxushaag planten zonder je zorgen te hoeven maken of de rode besjes worden opgegeten door kinderen.

De Taxus media ‘Hillii’ is een Taxus zonder bessen. Je ziet dat deze plant steeds vaker wordt aangeplant op plekken waar veel kinderen spelen. Bijvoorbeeld in tuinen met jonge gezinnen, schoolpleinen, kinderdagverblijven en gastouders.

In dit artikel wordt informatie gegeven over voordelen en verzorging van de taxussoort zonder bessen. Verder worden tips gegeven voor het kopen en aanplanten van de Taxus media ‘Hillii’.

Taxus zonder bessen

Taxus zonder bessen

Over de Taxus zonder bessen: Taxus media ‘Hillii’

De Taxus media ‘Hillii’ is in vergelijking met de gewone Taxus (Taxus bacatta) een tragere en compactere groeier. In tuinen kan deze tuin als (solitaire) heester worden toegepast of als haag. Wanneer je deze plant als haag toepast, kun je de haag het beste niet hoger laten worden dan 180 centimeter. Wanneer de haag te hoog wordt kan deze aan de bovenkant wat uit elkaar vallen. Voor een lage haag is deze soort zeker geschikt!

De Taxus media ‘Hillii’ houdt net als alle andere taxussoorten niet van te natte grond. Staat de Taxus te nat dan is deze gevoelig voor schimmels, waardoor de plant uiteindelijk dood kan gaan. Laat je bestrating of terras daarom niet afwateren naar een Taxus.

Een soort die wel bessen krijgt is de Taxus media ‘Hicksii’. Dit is een ‘vrouwlijke’ taxussoort. De mannelijke vorm, Taxus media ‘Hillii’ krijgt deze bessen niet. Wanneer je een Taxus koopt, vergis je dan niet in deze twee soorten. Ze lijken namelijk erg op elkaar. Een duidelijk verschil is dat de Taxus media ‘Hillii’ donkergroene naalden krijgt.

Het voordeel van de Taxus media ‘Hillii’ is dat deze zowel in de zomer en schaduw kan staan. Verder is deze soort winterhard en zeker geschikt voor ons klimaat.

Zijn de bessen van Taxus gevaarlijk?

De pitjes in de rode besjes van de taxus bevatten gif en kunnen levensgevaarlijk zijn voor dieren en mensen. Plant daarom geen taxushaag langs een wei met dieren. Het is al regelmatig voorgekomen dat paarden en geiten van de taxus hebben gegeten en kort hierna zijn overleden.

Voor mensen kunnen de pitjes in de bessen ook gevaarlijk zijn. De rode besjes aan de groene haag vallen al snel op bij kinderen. Wanneer de pitjes worden doorgebeten kunnen mensen last krijgen van buikkrampen en misselijkheid. Eet je meerdere pitjes dan kun je hier zelfs aan overlijden.

Misschien is het je ooit opgevallen dat vogels de besjes wel eten. Een vogel bijt de pitjes niet kapot en poept ze vervolgens uit. Hierdoor worden ze niet vergiftigd.

Bemesten

Om de groei van de Taxus media ‘Hillii’ te bevorderen, is het belangrijk om de plant jaarlijks te bemesten. Het beste kun je dit doen met organische meststoffen, zoals koemestkorrels.
Koemestkorrels kun je ook gebruiken voor de meeste planten in je tuin, waardoor de bodemstructuur van je tuin wordt verbeterd.

Bij het strooien van koemestkorrels is het belangrijk dat je de korrels rondom de conifeer strooit. Functioneert de Taxus als haag? Strooi dan aan beide zijde van de haag koemestkorrels. Het beste kun je de korrels rondom de voet van de plant strooien. Dit voorkomt verbranding van de naalden.
Gedroogde koemestkorrels van DCM is een goed product om Taxus te bemesten. Het is een ecologisch product waardoor deze ook geschikt is voor natuurlijke tuinen. Hiernaast zijn de koemestkorrels ook nog eens vrij van onkruidzaden, ziektekiemen en insecten.

De Taxus media ‘Hillii’ mag misschien een langzame groeier zijn, maar twee keer snoeien per jaar is toch wel aan te raden. Het zorgt er voor dat de Taxus compacter gaat groeien en strakker gaat ogen. De beste tijd om dit te doen is na 21 juni (de langste dag van het jaar. De tweede snoei kan het beste worden toegepast in september.

Het is aan te raden om de haag niet te snoeien op warme zonnige dagen. De kans op verbranding is dan aanwezig. Hierdoor kan de haag deels bruin verkleuren.

Het is verstandig om de conifeer of haag niet hoger te laten worden dan 1,80 meter. Aan de bovenkant kunnen de takken dan uit elkaar gaan vallen. Verder is het belangrijk om er voor te zorgen dat de haag aan de onderkant breder is dan aan de bovenkant. De haag krijgt hierdoor ook aan de onderkant voldoende zonlicht, waardoor deze gelijkmatiger zal groeien.

Wanneer de vorm van de taxus lelijk is geworden, is het mogelijk om de taxus flink terug te snoeien. De taxus loopt weer uit en na enkele jaren heb je weer een mooie conifeer of haag.

Voordelen van een Taxus zonder bessen

Dit zijn de grootste voordelen van Taxus zonder bessen:

 • Geen vergiftiging door het eten van bessen
 • Geen bessen die op de bestrating vallen en vervolgens plat worden gelopen.
 • Minder uitwerpselen van vogels, doordat ze geen besjes eten.

Aanplanten

Ben je van plan Taxus aan te planten dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat het niet vriest en moet de grond los zijn. Hierdoor wortelt de plant beter.

Ga je een taxushaag aanplanten meet dan vooraf het aantal strekkende meters dat aangeplant moet worden. Bepaal vervolgens welke maat Taxus je wilt hebben. Het aantal planten dat op een strekkende meter gaat, is afhankelijk van de maat Taxus

Aantal planten per meter

Onderstaand een overzicht van de meest verkochte maten en het aantal planten per meter:

 • 30-40cm              5 planten
 • 50-60cm              4 planten
 • 60-80cm              4 planten
 • 80-100cm            3 planten
 • 100-125cm          3 planten

Het aanplanten kan beginnen

Heb je de beschikking over de planten dan kan het aanplanten beginnen. Ga je de Taxus als haag aanplanten, begin dan met het maken van een sleuf. Zorg er voor dat je de grond goed los maakt, hierdoor kan de plant zich beter gaan wortelen. Eventueel kun je al wat aanplantgrond in de sleuf doen en lichtjes mengen met de aanwezige grond.

Het mooiste is natuurlijk als de taxushaag in één rechte lijn komt te staan. Het beste kun je daarom een touwtje spannen en daar de Taxus 1 centimeter vanaf zetten. Zet de taxus niet tegen het lijntje aan, grote kans dat het lijntje dan verplaatst, waardoor de Taxus niet in een rechte lijn komt te staan.
Heb je bijvoorbeeld maat 50/60 besteld, zorg er dan voor dat er 4 plantjes op een meter staan. Vervolgens kun je de grond weer voorzichtig terug gaan scheppen. De grond rondom de plantjes moet voorzichtig worden aangedrukt.

Belangrijk hierbij is dat je de planten niet te diep zet. Het beste kun je de bovenkant van de pot of kluit gelijk houden met de grondslag. Staat de plant door het aandrukken van de grond iets te diep? Trek de plant dan voorzichtig wat omhoog.

Is haag na het aanplanten nog wat weelderig dan kun je deze direct snoeien. Gebruik hiervoor een (hand)heggenschaar. Door de haag direct na de aanplant te snoeien, maakt de haag nieuwe scheuten en wordt deze eerder compacter.

Jonge aanplant heeft in de beginfase nog wat extra aandacht nodig. Voor een goede start is het belangrijk om de plant voldoende water te geven. Let op dat je de plant niet teveel water geeft!

Online Taxus Kopen

Taxus wordt steeds vaker online besteld. In vergelijking met het kopen bij een tuincentrum heeft dit veel voordelen:

 • Je hoeft zelf geen transport te regelen. De Taxus worden geleverd in Nederland en België.
 • Tijdsbesparing omdat je niet meer naar een tuincentrum hoeft.
 • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
 • Geen teleurstellingen meer dat de taxusplanten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
 • Bestel je via de onderstaande button, dan krijg je ook nog groeigarantie!

Misschien vraag je jezelf wel af of het wel betrouwbaar is om online planten te bestellen. Krijg ik wel een goede kwaliteit Taxus?

Het is daarom belangrijk om de Taxus te bestellen bij een betrouwbare webshop. Wanneer een bedrijf naast een webshop ook een tuincentrum of kwekerij heeft, kun je vanuit gaan dat de kennis bij het bedrijf zeker aanwezig. Verder is het slim om te bekijken of de webshop ook groeigarantie geeft. Dit geeft een stukje betrouwbaarheid dat het bedrijf kwalitatief goede planten wil verkopen.

De levering van de planten is een belangrijk onderdeel van het koopproces. Er zijn bedrijven die planten laten leveren door koeriersdiensten. Deze koeriers hebben vaak geen kennis en kunde met de omgang van planten. Heeft een webshop een eigen bezorgdienst dan kun je er vanuit gaan de chauffeurs en kennis en ervaring hebben met het vervoeren van planten.

Bestel direct!

Vervanger buxus

De buxusmot heeft de laatste jaren veel schade aangericht aan buxusplanten. Veel mensen maken de keuze om de buxus uit de tuin te verwijderen en te vervangen.

Een plantsoort die regelmatig als vervanger van buxus wordt gebruikt is de Taxus. De Taxus media ‘Hillii’ is zeker aan te raden als je graag een Taxus zonder bessen hebt. De maten die vaak besteld wordt zijn 30/40 of 50/60. Deze hoogte komt in veel tuinen overeen met de buxushaag die is aangetast door de buxusmot .

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>