Tot wanneer kan ik mijn grasmaaien: Dit is wat je moet weten voor de laatste maaibeurt!

Een vraag die regelmatig wordt gesteld is ‘tot wanneer kan ik mijn grasmaaien’? Naarmate de temperaturen afnemen en het najaar zijn intreden doet, begint het gras ook minder hard te groeien. In plaats van wekelijks maaien, kun je in het najaar misschien al een week overslaan, omdat het gras nauwelijks heeft gegroeid. In het najaar komt ook het moment van de laatste maaibeurt waarna de grasmaaier voor enkele maanden rust krijgt.

In dit artikel vertel ik je tot wanneer je ongeveer het gras kunt maaien en hoe je jouw grasmat in goede conditie de winter in kunt laten gaan.

Tot wanneer grasmaaien

Grasmaaien tot wanneer

De meest gebruikelijke periode om gras te maaien is in de periode maart t/m november. Veelal is dit afhankelijk van het weer. Wanneer het in maart nog erg koud is, zal het gras nauwelijks groeien en is het misschien nodig om pas in april de eerste maaibeurt uit te voeren.

Tot wanneer je het gras moet maaien, is ook afhankelijk van het weer. Een warme herfst, zorgt ervoor dat je het gras wellicht nog in november moet maaien. Gras kun je eigenlijk altijd maaien, zolang het maar niet vriest. Bij hoge temperaturen en zonnig weer raad ik je aan om ook even te wachten. In het artikel ‘gras maaien in de zon’ vertel ik je hier meer over.

Ben je van plan om in oktober of november het gras te maaien, dan kan het zomaar zijn dat deze maaibeurt de laatste maaibeurt van dit jaar is. Om het gras beter te beschermen in de winter, kun je het gras op een iets hogere stand maaien dan normaal. Bij de meeste grasmaaiers kun je deze hogere stand instellen met behulp van een hendel of draaiknop. Een hoogte van 5 tot 6 centimeter is voldoende. In een wat warmere najaar kun je er vanuit gaan dat het gras na de laatste maaibeurt nog wat gaat groeien. Een gemiddelde graslengte voor in de winter is ongeveer 8 centimeter.

Onderstaande video geeft je wat meer informatie over de laatste maaibeurt van het jaar.

Laatste maaibeurt wat nu?

Na je laatste maaibeurt, wil je ervoor zorgen dat het gazon in goede conditie de winter ingaat. Dit heb je veelal zelf in de hand. Zo zijn er nog een aantal dingen waar je in het najaar rekening mee moet houden.

Bemesten

Het gazon bemesten in het najaar is iets wat door veel mensen niet wordt gedaan of wordt vergeten. Bij bemesten denken we vaak aan het stimuleren van de groene kleur en de groei van het gazon. In de herfst ligt dit net iets anders. In de herfst bemest je het gazon met najaarsmest. Deze meststof bevat extra Kalium wat ervoor zorgt dat het gazon beter bestand is tegen weersomstandigheden en betreding in de winter.

Een meststof wat je hiervoor prima kunt gebruiken is DCM najaarsmeststof. Deze meststof bestaat uit kleine korrels welke eenvoudig te verdelen zijn over het gazon. De meststof geeft voor ongeveer 100 dagen voeding aan het gazon. Naast het beschermen tegen weersinvloeden en betreding zal ook het gazon zijn groene kleur behouden. Wanneer je niet bemest zie je vaak dat het gazon in de winter een geel of bruine kleur krijgt.

DCM najaarsmeststof is verkrijgbaar in volgende verpakkingen:

  • 1,5 kg -> geschikt voor 30 m2
  • 3,0 kg -> geschikt voor 60 m2
  • 10 kg -> geschikt voor 200 m2
  • 20 kg -> geschikt voor 400 m2


De voordelen van deze meststof is dat deze bestand is tegen vorst en betreding. Hiernaast veroorzaakt deze meststof ook geen geurhinder.

Tijdens het aanbrengen van de meststof is het belangrijk dat je deze gelijkmatig over het gazon verdeeld. Doe je dit niet dan kun je kleur verschillen in het gazon krijgen. Een handig hulpmiddel die je kunt gebruiken bij het verdelen van meststof is een meststofstrooier. In de bak kun je de korrels aanbrengen. Door met de meststrooier over het gazon te lopen, verdeeld deze gelijkmatig de korrels.

Bladeren van gazon halen

Na je laatste maaibeurt is er ook nog een ander ding waar je rekening mee moet houden. In de herfst kan er veel blad op jouw gazon komen. Tijdens het maaien wordt dit vaak meteen opgezogen door de grasmaaier. Wanneer je geen gras meer maait, is het slim om regelmatig het blad van het gazon te verwijderen met een bladblazer of bladhark.

Veel blad op het gazon kan ervoor zorgen dat het gazon gaat verstikken. Je krijgt dan bruin en kale plekken in het gazon. In het voorjaar gaat op deze plekken onkruid groeien, tenzij je deze plekken opnieuw inzaait met graszaad.

Onderhoud grasmaaier

Na de laatste maaibeurt is het ook een perfect moment om jouw grasmaaier voor een onderhoudsbeurt weg te brengen. De grasmaaier heb je enkele weken niet nodig, dus je kunt hem waarschijnlijk best wel even missen.

Bij een onderhoudsbeurt wordt de grasmaaier helemaal nagekeken. Indien nodig worden ook de messen geslepen, zodat je in het voorjaar weer met scherpe messen kunt maaien. De messen van de grasmaaier hebben meestal veel te lijden. Na het maaien kunnen er grasresten aan de messen blijven plakken of tijdens het maaien kunnen er steentjes en andere harde objecten worden geraakt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>