Toverhazelaar: soorten, snoeien, combineren en kopen

De toverhazelaar ook wel Hamamelis genoemd, staat bekend als een echte winterbloeier. De heester heeft een breed uitgroeiende vorm wat de plant aantrekkelijk maakt om deze als solitaire heester aan te planten.

De toverhazelaar heb je in verschillende soorten. Zo zijn er soorten die in de kleur geel, rood of oranje bloeien. In dit artikelen vertellen wij je welke soorten toverhazelaars er zijn. Hiernaast vertellen wij je hoe je de heester moet snoeien en welke planten goed te combineren zijn met de toverhazelaar.

toverhazelaar

Over de toverhazelaar

De toverhazelaar wordt in veel tuinen aangeplant als solitaire heester in bijvoorbeeld een vak met bodembedekkers. De heester kan ongeveer 300 centimeter hoog worden maar voor dat de plant deze heeft hoogte heeft bereikt, duurt dat wel enkele jaren. De toverhazelaar is namelijk een trage groeier.

De toverhazelaar staat bekend als een brede groeier. Bij het planten van de toverhazelaar moet je zorgen voor een plek waar deze zich ook in de breedte kan ontwikkelen. Zet de plant dus niet te dicht bij een tuinpad.

In januari en februari komt de toverhazelaar in bloei. Afhankelijk van de soort toverhazelaar zal deze bloeien in de kleuren geel, rood of oranje. De bloei vindt plaats op de kale takken van de toverhazelaar.

De sierwaarde van deze heester is voornamelijk de bloei, de vorm maar ook de bladkleur in de herfst. In de herfst verkleurt het blad van de toverhazelaar naar een gele kleur. Enkele weken later verliest de toverhazelaar zijn blad.

In de zomermaanden heeft de plant het minste sierwaarde. Gelukkig zijn er in deze tijd veel andere planten die in bloei staan en hiermee de show stelen.

Soorten toverhazelaars

Toverhazelaars heb je in veel verschillende soorten. Een aantal soorten worden hieronder beschreven.

Hamamelis mollis

De Hamamelis mollis is de bekendste toverhazelaarsoort. De bladeren zijn eirond en groen van kleur. In de herfst verkleurt het blad naar een geelachtige kleur. Vervolgens verliest de toverhazelaar zijn blad. In januari en februari als het blad nog niet aan de heester zit, komt de toverhazelaar in bloei. De Hamamelis mollis bloeit in de kleur geel.

Hamamelis intermedia ‘Arnold Promise’

De Hamamelis intermedia ‘Arnold Promise’ is net als de Hamamelis mollis een geelbloeiende heester. Alleen de bloeitijd is wat later. De Hamamelis intermedia ‘Arnold Promise’ bloeit namelijk in de maanden februari en maart. Hiermee is deze soort de één van de laatst bloeiende toverhazelaars.

Hamamelis intermedia ‘Ruby Glow’

De Hamamelis intermedia ‘Ruby Glow’ bloeit in de maanden januari/februari. Deze toverhazelaar bloeit rood en is hiermee een opvallende verschijning. Het blad heeft een ovale vorm en is groen van kleur. Als solitaire heesters komt deze toverhazelaar prima tot zijn recht.

Hamamelis intermedia ‘Jelena’

De Hamamelis intermedia ‘Jelana’ is oranje van kleur en bloeit in de maanden januari en februari. Het blad heeft een ovale vorm en is groen van kleur. Net als vele andere toverhazelaars verkleurt het blad in de herfst naar een gele kleur.

Bemesten

De toverhazelaar kun je jaarlijks bemesten met organische meststof.  Het bemesten zorgt voor een sterkere plant die minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Bovendien zorgt het voor een betere groei en bloei.

Om de heester te bemesten kun je organische meststof van DCM gebruiken. Met deze meststof kun je ook veel andere tuinplanten in jouw tuin bemesten.

Snoeien

Het snoeien van de toverhazelaar is nauwelijks nodig. Alleen als de plant dode takken of hinderlijke takken heeft, kun je de toverhazelaar snoeien. Vaak zie je dat een toverhazelaar te dicht op de rand van een border is aangeplant. Na verloop van tijd kunnen de takken over het gazon of de verharding gaan hangen.

Deze storende takken kun je inkorten. Soms kan het wel eens voorkomen dat twee takken tegen elkaar aangroeien (schurende takken). Je kunt dan één tak verwijderen. Let er bij het snoeien altijd op dat je de vorm van de toverhazelaar behoud.

Het beste tijdstip om de toverhazelaar te snoeien is na de bloei. Dus rond maart/ begin april De bloemen zijn dan net verwelkt en de bladeren zijn nog niet uitgelopen.

In de onderstaande video wordt uitleg gegeven hoe je de toverhazelaar het beste kunt snoeien.

Combineren

De toverhazelaar laat zich goed combineren met kleine heesters, lage grassen, bodembedekkers of vaste planten. Zo laat de heester zich goed combineren met de bodembedekker Waldsteinia ternata. Een lage grassoort die je prima kunt combineren met de toverhazelaar is Carex morrowii ‘Ice Dance’. Deze grassoort is wintergroen.

Andere winterbloeiers

De Toverhazelaar staat bekend als een echte winterbloeier. Ben je op zoek naar een andere winterbloeiende heester? Misschien zijn de onderstaande planten wel voor jouw tuin geschikt.

Jasminum  nudiflorum – Winterjasmijn

De winterjasmijn bloeit in de maanden december, januari, februari en maart. De plant krijgt dan geurende gele bloemen. De winterjasmijn is bladverliezend in de winter en ontwikkelt het blad vlak na de bloeiperiode.

Tegen strenge vorst is de plant goed bestand. De vorst heeft geen gevolgen voor de bloei van de plant. Op het gebied van standplaats is de Jasmijn een handige plant. Hij groeit namelijk zowel op een zonnige standplaats als in de schaduw.

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ – Sneeuwbal

Wie in de winter van een langbloeiende plant wil genieten doet er goed aan om de Viburnum bodnantense  ‘Dawn’ aan te planten. De plant bloeit namelijk van november t/m maart met lichtroze bloemen. De hoogte die de struik bereikt is ongeveer 175 centimeter.

Kopen

Wil je graag een toverhazelaar kopen? De plant kun je kopen bij een tuincentrum maar ook online bestellen via een plantenwebshop. Het voordeel van een plantenwebshop is dat het aanbod vaak wat groter is. Zo heb je meerdere soorten toverhazelaars in verschillende maten Tuinplant.nl is een tuincentrum dat hiernaast ook planten online verkoopt. Het bedrijf heeft het grootste aanbod bomen en planten van Nederland.

Bestel direct!

Voordelen online planten bestellen

Het online bestellen en thuis laten bezorgen van bomen en planten heeft veel voordelen. Wil je weten wat deze voordelen zijn?

  • Je hoeft geen transport te regelen (aanhanger of busje) De planten worden netjes thuis bezorgd.
  • Als je alles thuis laat bezorgen, bespaar je veel tijd. Je hoeft namelijk niet naar het tuincentrum toe om daar planten uit te zoeken.
  • Ben je niet thuis? Je bestelling kan dan gewoon geleverd worden op de door jou aangegeven plek.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
  • Je krijgt groeigarantie!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>