1

Trampoline ingraven?: Voordelen, tips en instructies

Een trampoline biedt voor de (klein)kinderen veel speelplezier in de tuin. Het plaatsen van een trampoline in de tuin roept soms om nog wat vragen. Moet ik de trampoline ingraven of juist niet? Kan ik de trampoline zelf ingraven of moet ik dit laten doen? In dit artikel staan aandachtpunten en tips om een trampoline in te graven in je tuin. Wist je dat er speciale inground trampolines zijn die ervoor zorgen dat het ingraven minder moeite kost? Lees snel verder!

Waarom een trampoline ingraven?

Het ingraven van een trampoline heeft voor- en nadelen. Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je een beslissing maken om de trampoline wel of niet in te graven.

Voordelen:

  1. Een trampoline die niet is ingegraven is vaak een lastig obstakel in een (kleine) tuin. Je kunt er niet overheen kijken en door de hoogte maakt het de tuin voor het gevoel vaak kleiner. Wanneer de trampoline op het gras staat, zal je deze tijdens het grasmaaien diverse keren moeten verzetten. Laat je de trampoline op dezelfde plek staan dan kan het zijn dat het gras onder de trampoline slecht gaat groeien, waardoor er na verloop van tijd een kale plek ontstaat.
  2. Een ingegraven trampoline is veiliger. De valhoogte is lager, waardoor de kans op eventueel letsel kleiner is.
  3. Een ingraven trampoline zorgt ervoor dat kinderen meer spellen kunnen doen, omdat ze de grond erbij kunnen betrekken.
  4. Kleine kinderen zullen een ingraven trampoline sneller betreden, omdat de trampoline dicht bij de grond zit. Bij een trampoline op poten moeten kinderen vaak klimmen om erop te kunnen.

Nadelen:

1. Voor een ingegraven trampoline moet er eerst een kuil worden gegraven. Het graven en het verplaatsen van de grond is zwaar werk. Een tip is om eventueel een graafmachine en een containerbak in te huren om de grond af te voeren.
2. Kinderen worden ouder en geven na verloop van tijd niet veel meer om de trampoline. De trampoline kan worden opgeruimd, maar dan blijft er nog wel een gat in de tuin. Dit gat moet weer met grond worden aangevuld. Wanneer je de grond onvoldoende aandrukt, kunnen er later verzakkingen optreden wanneer je bijvoorbeeld een nieuw gazon hebt teruggelegd.

Trampoline ingraven instructies

Een trampoline kan zelf eenvoudig worden ingegraven. Eventueel met behulp van een minigraafmachine. Zorg voor een goede voorbereiding en gereedschap en ga aan de slag!

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Beslis daarom eerst op welke plek de trampoline ingegraven moet worden, het formaat en de vorm van de trampoline.
Bij het bepalen van de plek kun je rekening houden met de bereikbaarheid. Voor het uitgraven dient de plek bereikbaar te zijn met een kruiwagen of eventueel een graafmachine. Let ook op of er op de plek geen leidingen zitten. Om de kans op ongelukken te verkleinen, is het verstandig om de trampoline niet te dicht bij gevaarlijke objecten te plaatsen. Hierbij kun je denken aan een muur of hekwerk. Probeer een valvrijezone van ongeveer 1,5 meter aan te houden.

Bij het kiezen van het formaat en vorm van de trampoline speelt de oppervlakte van de tuin een belangrijke rol. Heb je een kleine tuin, dan kun je ervoor kiezen om een klein formaat trampoline te nemen. Hierdoor houdt je meer ruimte over voor een border, gazon of terras. Het aantal kinderen wat gebruik gaat maken van de trampoline speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van het formaat en vorm. Wanneer twee kinderen de trampoline tegelijk gaan gebruiken dan kun je het beste kiezen voor een trampoline met een buitenmaat groter dan 300 cm. Elk kind heeft hierbij meer springruimte en de kans op botsen is kleiner.

Aan de slag

Nu je de plek hebt uitgekozen, kun je aan de slag de kuil uit te graven. Veel mensen verkijken zich op het uitgraven. Bij een grote trampoline is dit best veel werk. Het uitgraven van een kuil kan ook worden gedaan door een mini-graafmachine. Deze kun je zelf huren, maar je kunt ook een hovenier of grondverzetbedrijf laten komen. Ga je de kuil uitgraven zonder een graafmachine, zorg dan voor goed gereedschap zoals een schop, kruiwagen en meetlint.

De diepte van het gat varieert per type trampoline. Meestal staat de gewenste diepte van de kuil in de instructie vermeld. De diepste punt van de kuil is meestal tussen de 30 en 70 centimeter. Dit is gemeten vanuit het midden van de trampoline. Bij het graven van kuil dien je rekening te houden dat de kuil komvormig wordt uitgegraven. Aan de zijkant van de trampoline is de kuil dus minder diep dan in het midden van de trampoline.

Wanneer je de kuil voor de trampoline hebt gegraven, kun je het frame gaan plaatsen in het gat. Onder de poten kun je bakstenen plaatsen en aanvullen met grond. Hierdoor kan tijdens het springen de trampoline niet verzakken. Zorg bij het plaatsen van het frame dat deze waterpas staat. Dit kun je meten met een waterpas en rechte balk. Vervolgens kun je het doek en rand bevestigen. De trampoline is nu klaar voor gebruik!

Inground trampoline

Een inground trampoline is een trampoline die speciaal is ontwikkeld om de werklast van het ingraven te reduceren. De poten van deze inground trampoline blijven buiten de kuil, waardoor deze niet ingegraven hoeven te worden. Dit zorgt ervoor dat de kuil kleiner kan worden en er minder grond verplaatst of afgevoerd hoeft te worden. Een inground trampoline is een trampoline die moet worden ingraven. Het is niet mogelijk om de trampoline te gebruiken zonder dat deze wordt ingegraven.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

  • Natalie schreef:

    Wij hadden uit hoofde van veiligheid gekozen voor een ingegraven trampoline. Kinderen worden echter groot en gaan op zoek naar andere bezigheden. Het gat in de tuin hebben we gebruikt voor de aanleg van een vijver.

  • >