Tuingereedschap ophangen: Dit zijn de diverse manieren!

Tuingereedschap kan behoorlijk wat plek innemen in een garage of tuinhuis. Je tuingereedschap ophangen is een oplossing om het tuingereedschap minder plek in te laten nemen.

In dit artikel lees je welke manieren er zijn om tuingereedschap op te hangen en wat de voordelen hiervan zijn. Door je tuingereedschap op te hangen zorg je ervoor dat je garage of tuinhuis er geordend uitziet. Bovendien heb je geen last meer van gereedschap dat in de weg staat of kan omvallen.

Tuingereedschap ophangen

Tuingereedschap ophangen

Waarom tuingereedschap op hangen

Heb je een tuin, dan heb je meestal best wat tuingereedschap nodig, zoals een schop, hark, bezem, schoffel en riek. Het opbergen van tuingereedschap is best belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je tuinhuis of schuur er geordend uitziet, maar het biedt ook extra veiligheid. Je moet er niet aandenken dat jezelf of je (klein)kind op een ijzeren hark gaat staan.

Helaas belanden er jaarlijks verschillende mensen op de eerste hulp of bij de huisarts die gewond zijn geraakt door tuingereedschap dat niet goed is opgeborgen.

Door het tuingereedschap op te hangen voorkom je de kans op ongelukken en heb je bovendien meer ruimte in je garage of tuinhuis.

Deze ophangsystemen zijn geschikt om tuingereedschap op te hangen

Er zijn verschillende manieren om tuingereedschap op te hangen. Het is mogelijk om dit te doen met behulp van een ophangsysteem die je eenvoudig aan de muur of wand kunt bevestigen. Naast ophangsystemen zijn er ook haken en gereedschapshouders die je aan een wand of muur kunt bevestigen. Met deze haken en/of gereedschapshouders, kun je ook een eigen ophangsysteem maken

Toolflex ophangsysteem

De Toolflex ophangsysteem heeft een breedte van ongeveer 90 centimeter en heeft 5 steelklemmen waarin je stelen kun klemmen met een diameter van 2 tot 3 centimeter of 3 tot 4 centimeter. Voor een bezem is een klem met een diameter 2 tot 3 centimeter.

Heb je dikkere stelen van bijvoorbeeld een schop of riek? Dan wordt aanbevolen om de gereedschapsklemmen met een diameter van 3 tot 4 centimeter te gebruiken. De klemmen zijn los van elkaar op de wandstrip te verplaatsen.

Gebruikers zijn erg positief over dit ophangsysteem. Bijna alle stelen passen in de klemmen en de klemmen zijn los te verkrijgen mocht dat nog zijn. Eventueel zijn de klemmen vervangbaar voor haken.

Onderstaande video laat de Toolflex ophangsysteem zien. Een gebruiker laat zien hoe hij zijn tuingereedschap netjes heeft opgeborgen met behulp van het systeem.

Zelfklevende ophangsysteem voor bezems

Dit zelfklevende ophangsysteem is speciaal geschikt voor bezems. Met een zelfklevende strip is het ophangsysteem makkelijk aan de muur te bevestigen. Gereedschap tot 5 kilogram kun je aan dit ophangsysteem bevestigen.

Hendrik Jan gereedschapshaken

Met de Hendrik Jan gereedschapshaken kun je eenvoudig je tuingereedschap ophangen. Een set bestaat uit 5 gereedschapshaken inclusief schroeven. Deze gereedschapshaken zijn gegalvaniseerd en met kunststof bekleed, waardoor ze geen schade aanrichten aan het gereedschap.

De haken zijn ook op rail verkrijgbaar. Er zitten dan 5 gereedschapshaken naast elkaar. De rail kun je eenvoudig aan de muur of wand bevestigen.

Hendrik Jan gereedschapshouders

Ben je van plan om zelf een ophangsysteem te maken of wil je losse gereedschapshouders kopen? Dan zijn de gereedschapshouders van Hendrik Jan ideaal. Een pakket bestaat uit 2 houders die je met schroeven aan de wand of muur kunt bevestigen. Door het flexibele aluminium kunnen er verschillende maten stelen worden opgehangen. Bijvoorbeeld een bezem of een schop..

Tuinslanghouder

Naast (hand)tuingereedschap hebben veel mensen een tuinslang om de planten in de zomer van voldoende water te voorzien. De rest van het jaar ligt de tuinslag misschien wel opgerold in de garage of tuinhuis.

Een tuinslang kan veel ruimte innemen in je garage of tuinhuis. Bovendien is een tuinslang een object waarover je makkelijk kunt struikelen. Om je tuinslang veilig op te bergen kun je gebruik maken van een tuinslanghouder. Je tuinslang kun je hierom heen oprollen.

Er zijn ook wandslangboxen die je aan de muur kunt bevestigen. Met behulp van een hendel of een automatisch oprolsysteem kun je je de tuinslang oprollen. Gardena heeft bijvoorbeeld een automatisch oprolsysteem ontwikkeld om de Gardena tuinslang op te rollen.

Ophangbord voor klein tuingereedschap

Klein tuingereedschap zoals snoeischaren, handheggenscharen, tangen en schroevendraaiers kunnen worden opgeborgen aan een ophangbord. Een ophangbord bevat haakjes of spijkers waaraan je klein gereedschap kunt hangen.

Zo kun je ook ringsleutels ophangen van groot naar klein, waardoor je minder lang hoeft te zoeken naar de juiste maat ringsleutel.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>