Tuininspiratie kleine tuin: Met deze tips doe je inspiratie op!

Heb je een kleine tuin en ben je van plan om op (korte) termijn een nieuwe tuin aan te leggen of je bestaande tuin te renoveren? Het aanleggen of renoveren van je tuin is niet een alledaagse klus. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de keuzes die je gaat maken. Belangrijk is daarom om veel tuininspiratie op te doen.

In dit artikel laten we zien waar je de beste tuininspiratie op kunt doen voor een kleine tuin. Zo kies je de juiste inrichting, materialen en beplanting.

Tuininspiratie kleine tuin

Bomen en planten kiezen

Bomen en planten zijn een van de belangrijkste objecten in een tuin. Ze zorgen er voor dat een tuin meer uitstraling krijgt door een prachtige bloei of bladkleur. Wanneer je jezelf wilt oriënteren is het kiezen van beplanting een van de lastigste klussen.

Wanneer je weinig plantenkennis hebt, kun je hiervoor wel wat hulp gebruiken. Het is immers niet zo dat iedere boom of plant in jouw tuin past. Zo kunnen ze op den duur te groot worden of niet of nauwelijks bloeien doordat ze op de verkeerde standplaats staan.

Verder moet je voor het kiezen van bomen en planten met nog een aantal andere zaken rekening houden, zoals:

  • Combineren de planten met elkaar
  • Vorstbestendigheid
  • Verlangen ze naar een droge of juist natte standplaats?

Toch kun je zonder al te veel plantenkennis de juiste bomen en planten kiezen voor jouw tuin. Dit kan door een handige tool op de website van Tuinplant.nl.  Misschien weet je toch al een beetje wat voor type planten je wilt. Bijvoorbeeld een laagblijvende plant met rood blad of een wintergroene bodembedekker die laag blijft.

Op de website kun je aan de linkerkant jouw wensen doorgeven. Hierna ontstaat er selectie van planten die geschikt zijn voor jouw tuin. Deze tool is ideaal om planten te vinden zonder dat je hiervan de benaming weet.

Voor iedere plantencategorie is een speciale tool. Klik op de onderstaande plantencategorie om de tool te gebruiken:

Tuinen van Appeltern

Een van de beste manieren om tuininspiratie op te doen is door voorbeeldtuinen te bezoeken. Dit kun je nergens anders beter doen dan op een park met wel honderden voorbeeldtuinen. De Tuinen van Appeltern is een park met wel meer dan 200 voorbeeldtuinen. Het park is ruim 22 hectare groot.

In het park kun je ideeën opdoen voor beplanting, bestrating, (erf)afscheidingen en nog veel meer. De tuinen hebben allen een verschillend karakter. Zo zijn er onderhoudsvriendelijke tuinen, vormbomentuinen, kindvriendelijke tuinen en nog veel meer!

Klik hier voor meer informatie over de Tuinen van Appeltern

De entreeprijs van het park varieert afhankelijk van het jaargetijde tussen de 11,50 euro en 13,00 euro per persoon. Toch is het mogelijk om met flink wat korting de Tuinen van Appeltern te bezoeken.

Bestel hier je tickets en bespaar tot wel 10 euro!

Het park is prima te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. Voor de bezoekers van het park is er voldoende parkeergelegenheid.

Ga je het park bezoeken? Vergeet dan niet om voldoende foto’s te maken van planten en materialen die je bent tegengekomen. Zo kun je thuis rustig nog eens alles terugkijken en de juiste keuzes maken die passen in jouw tuin.

Tijdschriften Tuinseizoen en Landleven

Tuininspiratie voor een kleine tuin nodig? Neem dan een (proef)abonnement op een tijdschrift dat gaat over tuinieren en tuintips. In de tijdschriften krijg je veel verhalen en foto’s te zien van diverse tuinen. Zeker de foto’s kunnen jou goede indrukken geven.

Sommige mensen die zich oriënteren voor een nieuwe tuin, maken van de foto’s een soort moodboard. Zo kun je duidelijk maken aan de hovenier, plantenkweker of bestratingsmaterialenleverancier wat jouw wensen zijn.

Tuinseizoen

In het tijdschrift Tuinseizoen staan veel tips en adviezen voor de siertuin, terras, moestuin en vijver. Het tijdschrift kenmerkt zich door de inspirerende tuinreportages en vele tuintips.

Het blad verschijnt 10 keer per jaar. De losse verkoopprijs in de winkel is 5,99. Regelmatig is er een aanbieding voor een tijdelijk proefabonnement.

Landleven

Landleven is een tijdschrift dat zich voornamelijk richt op het buitenwonen en buitenleven. Naast dat in het blad veel tuinideeën staan, krijg je ook veel tips voor lekkere recepten, dieren, natuur en wooninspiratie.

Het blad verschijnt 11 keer per jaar. Een jaar abonnement kost ongeveer 70 euro per jaar.  Regelmatig is er een aanbieding voor een proefabonnement. Het abonnement stopt automatisch.

Rob’s grote tuinverbouwing & Eigen Huis en Tuin

Je kent vast wel de tv-programma’s Rob’s grote tuinverbouwing & Eigen Huis en Tuin. De programma’s waar in één aflevering een tuin wordt gerenoveerd.

Deze programma’s geven inzicht in de vele mogelijkheden voor het renoveren van een tuin. In de afleveringen komen veel planten en materialen voorbij die wellicht ook interessant zijn voor jouw tuin. Vaak wordt hierbij ook nog eens goede uitleg gegeven over de gebruikte materialen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>