1

Tuinslang aansluiten op keukenkraan: Dit heb je nodig!

Een tuinslang aansluiten op een keukenkraan zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier jouw planten water kunt geven. Misschien vraag je jezelf wel af, hoe je een tuinslang aan moet sluiten op een keukenkraan en welke materialen benodigd zijn. Het gebruik van een tuinslang is in veel gevallen een stuk sneller en makkelijker dan het watergeven met een gieter.

In dit artikel wordt duidelijk waarom het watergeven met een tuinslang een stuk makkelijker is en hoe je de tuinslang aansluit op de keukenkraan.

Koppelstuk keukenkraan

Waarom water geven vanuit je keukenkraan?

Een veel gebruikte manier om planten van voldoende vocht te voorzien, is het watergeven met behulp van grondwater. Toch komt hier veel bij kijken. Je hebt onder andere een waterbron nodig, een pomp en elektriciteit. Dit is niet voor alle tuinen weggelegd.

Een andere reden waarom er tijdens het sproeien geen grondwater wordt gebruikt, is dat in sommige gebieden veel ijzer in het grondwater zit. Wanneer je gaat beregenen met dit grondwater, kunnen er kleurverschillen in de bestrating en op andere materialen ontstaan.

Om bovenstaande redenen is het daarom soms makkelijker om je planten water te geven met leidingwater. Vaak wordt dit gedaan met behulp van een buitenkraan. Niet iedere tuin beschikt over een buitenkraan, waardoor je vaak genoodzaakt bent om de keukenkraan te gebruiken voor het beregenen van je tuin.

We zien ook regelmatig dat achtertuinen wel over een buitenkraan beschikken, maar dat deze in voortuinen niet aanwezig is. Helaas is het niet altijd mogelijk om met de buitenkraan in de achtertuin, ook de voortuin van voldoende water te voorzien. Daarom wordt een keukenkraan vaak gebruikt om de voortuin te beregenen.

Tuinslang aan keukenkraan aansluiten

Misschien vraag je jezelf wel af hoe je een tuinslang aan kunt sluiten op een keukenkraan. Bij de meeste keukenkranen is hier een hulpstuk voor nodig. Het is aan te raden om een hulpstuk te kiezen dat van goede kwaliteit is, zodat het hulpstuk niet gaat lekken of er zomaar los raakt van de keukenkraan.

Een prima hulpstuk voor een keukenkraan is de Gardena waterdief. Dit hulpstuk kun je zonder veel moeite aan de keukenkraan bevestigen. Het hulpstuk is speciaal ontwikkeld voor kranen zonder schroefdraad. Op dit hulpstuk zit tevens een koppeling waar je de tuinslang in kunt klikken. Op de tuinslang moet je dan dit koppelstuk bevestigen.

Tuinslang op je keukenkraan aansluiten? Bestel hier de Gardena waterdief

Welke tuinslang is geschikt?

Naast dat je een koppelstuk aan moet schaffen om een tuinslang aan te kunnen sluiten op een keukenkraan, moet je ook over een goede tuinslang beschikken. Misschien heb je al een goede tuinslang? Zo niet dan geven wij jou hier advies over.

Bij het aanschaffen van een tuinslang is het van belang dat je een tuinslang koopt die lang genoeg is om jouw tuin water te kunnen geven. Dit zijn de meest gangbare maten.

  • 7,5 meter
  • 15 meter
  • 20 meter
  • 30 meter

Twijfel je welke lengte voldoende is voor je tuin, dan kun je het beste de afstand even opmeten.

Om een tuin water te geven, worden voornamelijk twee type tuinslangen gebruikt.

Klassieke tuinslang

Deze tuinslang is vorm vast, flexibel en raakt niet snel in de knoop. Het voordeel van de klassieke tuinslang is dat deze erg stevig is, waardoor er minder snel gaten in de slang ontstaan. Het nadeel van de klassieke tuinslang is dat deze nogal wat ruimte beslaat. Eventueel kun je deze met een haspel oprollen. In het artikel ‘Tuinslang oprollen‘ wordt duidelijk op welke manier dit kan.

Bekijk hier het aanbod klassieke tuinslangen.

Flexibele tuinslang

De flexibele tuinslang wordt steeds vaker gebruikt om planten water te geven. Als de tuinslang vol met water zit, zet de tuinslang uit. Wanneer je de kraan dichtdraait wordt de slang vanzelf kleiner.  Het voordeel is dat deze tuinslang weinig plek vraagt in je garage of tuinhuis. Deze hoeft niet opgerold te worden op een haspel.

De flexibele tuinslang wordt meestal geleverd inclusief sproeikop. Dit is ideaal want met behulp van deze sproeikop kun je eenvoudig jouw (voor)tuin of potplanten water geven.

Bekijk hier het aanbod flexibele tuinslangen.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

  • Vincent Rondwijk schreef:

    Ik geef mijn planten ook leidingwater en doe dit gemakkelijk met een slang vanuit mijn keukenraam. Heb laatst ook een langere slang met haspel gekocht, zodat ik ook de planten achter in mijn tuin gemakkelijk kan bereiken. Een kleine moeite waardoor mijn planten in goede conditie blijven.

  • >