Tuinslang oprollen: Dit zijn 3 handige manieren!

Een tuinslang kan veel ruimte beslaan in je garage of tuin. Het oprollen van je tuinslang zorgt er voor dat je tuinslang netjes wordt opgeborgen. Dit bespaart ruimte en voorkomt dat je struikelt over de tuinslang. Maar hoe kun je nu je tuinslang het beste oprollen welke hulpmiddelen kun je hiervoor gebruiken?

In dit artikel worden enkele manieren beschreven hoe je jouw tuinslang op kunt rollen. Misschien is één van deze manieren ook wel voor jou geschikt.

Tuinslang oprollen

Waarom tuinslang oprollen?

Er zijn enkele redenen te benoemen waarom het oprollen van de tuinslang aan te raden is. Enkele van deze redenen worden onderstaand aan je toegelicht.

Netheid en veiligheid

Door je tuinslang op te rollen, ziet je tuin er minder rommelig uit. Veel mensen laten op warme zomerdagen de tuinslang in de tuin liggen. Dit is makkelijk omdat je dan alleen maar de kraan aan hoeft te zetten en te sproeien.

Een tuinslang die in de tuin ligt, kan gevaarlijk zijn. Regelmatig belanden mensen op de eerste hulp of bij de huisarts doordat ze zijn gestruikeld over een tuinslang. Het oprollen van de tuinslang draagt bij aan de netheid en veiligheid van je tuin.

Gele plekken op het gazon

Er zijn ook tuinen waarbij de tuinslang vaak op het gazon wordt gelegd. Wanneer je de tuinslang enkele dagen niet verplaatst, ontstaan er gele plekken (afdruk) in het gazon. Deze kunnen lange tijd zichtbaar zijn en afbreuk doen aan je groene gazon.

Brandwonden en schade aan planten

Wanneer je tuinslang op een warme zomerdag buiten ligt en er zit nog water in de tuinslang, dan kan dit water door de zon erg heet worden. Wanneer je van plan bent om de tuin water te geven of je (klein)kinderen willen met de tuinslang spelen, dan kan het zomaar zijn dat er heet water uit de tuinslang komt. Regelmatig krijgen volwassene en kinderen hierdoor brandwonden.

Door je tuinslang op te rollen en na gebruik leeg te laten lopen, voorkom je dit probleem.

Hoe tuinslang oprollen?

Er zijn enkele manieren hoe je de tuinslang op kunt rollen. Onderstaand zijn enkele manieren weergegeven. Iedere manier heeft zo zijn voor- en nadelen.

Tuinslanghouder

Een veel voorkomende manier om je tuinslang op te rollen is met behulp van een tuinslanghouder. Deze tuinslanghouder bevestig je aan de muur met behulp van enkele schroeven. Een tuinslang kun je eenvoudig oprollen om deze tuinslanghouder. Wil je de tuinslang gebruiken dan is deze ook makkelijk en snel af te rollen.

De Gardena tuinslanghouder beschikt ook nog over opbergruimte om de koppelstukken van de tuinslang in te bewaren.

Afhankelijk van de omtrek van de tuinslang kun je hier heel wat meter tuinslang op kwijt. Benieuwd of jouw tuinslang op deze slangenhouder past? Onderstaand staat de maximale capaciteit.

 • 13 mm – 35 meter;
 • 15 mm – 25 meter;
 • 19 mm – 20 meter.

Voordelen

 • Handig in gebruik;
 • Neemt weinig in plaats in beslag;

Nadelen

 • Schroeven en pluggen worden niet meegeleverd;
 • Wanneer je deze buiten ophangt is de slangenhouder en/of tuinslang altijd zichtbaar;
 • Je moet deze handmatig oprollen rondom de slangenhouder.
Bekijk dit product!

Slangenwagen

Een andere manier om je tuinslang op te rollen, kan door gebruik te maken van een slangenwagen. Een slangenwagen is een soort karretje waarop je de tuinslang op kunt rollen. Dit oprollen kan door het koppelstuk van de tuinslang vast te klikken aan de slangenwagen. Vervolgens rol je de slang met behulp van een hendel op in de slangenwagen.

Wat een slangenwagen erg handig maakt, is dat je de tuinslang uit het zicht kan opbergen. Zo kun je de tuinslang tijdelijk opbergen in je garage of tuinhuis. Ook voor in de wintermaanden is een slangenwagen erg handig. Zo hoeft je tuinslang in de winter niet buiten te liggen.

Met behulp van de slangenwagen wordt de tuinslang erg strak opgerold. Hierdoor heeft je tuinslang niet veel ruimte nodig in je garage.

Ben je van plan om een slangenwagen te kopen? In veel gevallen wordt de slangenwagen geleverd inclusief slang. Wil je een slangenwagen zonder tuinslang, dan is de Gardena Aquaroll S Slangenwagen waarschijnlijk geschikt.

De slangenwagen heeft de onderstaande capaciteit:

 • 13 mm (1/2”) 40 m
 • 15 mm (5/8”) 30 m
 • 19 mm (3/4”) 25 m

Voordelen

 • Je kunt de tuinslang makkelijk opbergen op een plek waar deze niet zichtbaar is;
 • De tuinslang wordt strak opgerold, waardoor deze weinig ruimte nodig heeft;
 • Ideaal om je tuinslang ook in de winter op te bergen;
 • De tuinslang kan tijdens het oprollen niet in de knoop raken.

Nadelen

 • De slang kan tijdens het oprollen dubbel gaan zitten, je moet de tuinslang wel met beleid oprollen;
 • Er wordt niet altijd een handleiding meegeleverd.

Ben je op zoek een slangenwagen inclusief tuinslang? De Gardena Aquaroll is ook verkrijgbaar inclusief tuinslang in verschillende lengtes.

Bekijk het aanbod!

Wandslang box

Een andere manier om de tuinslang op te rollen is met behulp van een wandslang box. Een wandslang box is een box welke je aan de muur kunt bevestigen. De wandslang box is 180 graden zwenkbaar en wordt geleverd inclusief een tuinslang van 35 meter lang.

Wat de wandslang box erg handig maakt, is dat de tuinslang automatisch wordt opgerold. Je hoeft dus niet zelf aan een hendel te draaien. Verder is het erg handig dat de tuinslang zonder weinig inspanning uit de box kan worden getrokken. Tijdens het uittrekken van de slang kan deze worden gestopt in korte tussenpozen van 50 centimeter.

De wandslang box wordt geleverd met 15, 25 of 35 meter tuinslang van 13mm en 1,5 meter aansluitslang. Verder bevat de wandslang box 3 slangkoppelingen, 1 waterstop, wandhouder en bevestigingsmaterialen. Je kunt de wandslang box na ontvangst dus direct aan de muur bevestigen.

In de winter is of na gebruik is het mogelijk om de wandslang box van de houder af te halen. Je kunt de wandslang box dan binnen in je garage neerleggen. Dit is niet persé noodzakelijk want de wandslang box is vorstbestendig. Vanwege de zon is het wel aan te raden om de wandslang box na gebruik af te nemen. De zon kan na enkele jaren voor verkleuring zorgen.

Laat je de wandslang box in de winter buiten hangen, zorg er dan wel voor dat er geen water meer in de tuinslang zit. Dit kan er voor zorgen dat er zich scheuren in de slang gaan vormen.

Voordelen

 • Tuinslang is zonder weinig inspanning uit te nemen;
 • De wandslang box rolt de tuinslang automatisch op;
 • Vorstbestendig;
 • Fraai design.

Nadelen

 • Duurder dan een wandhouder of slangenhouder;
 • Sommige mensen vinden de wandslang box erg groot;
Bestel direct!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>