Tweede bloei lavendel: Geniet nu langer van de lavendel!

Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.

Waarschijnlijk is de bloei wat minder uitbundig dan de eerste bloei, maar het geven van een tweede bloei is zeker de moeite waard.

Wil je graag weten hoe je de lavendel het beste terug kunt snoeien en welk tijdstip het juiste moment is? Dan raden wij jou aan om dit artikel te lezen en op het juiste moment aan de slag te gaan.

Tweede bloei lavendel

Over de Lavendel

De lavendel is een erg geliefde tuinplant vanwege zijn rijke bloei. We kennen allemaal wel de lavendel aan zijn blauwpaarse kleur en sterke geur. Dit blijft ook niet onopgemerkt bij vlinders, bijen en hommels want deze zijn tijdens de bloeiperiode vaak rondom de bloemen te vinden.

Naast de lavendel met de paarsblauwe kleur, zie je ook steeds vaker witte lavendel worden aangeplant. Witte lavendel is namelijk goed te combineren met veel andere planten.

De bloeiperiode van de lavendel vindt plaats in de zomermaanden. Afhankelijk van de soort beginnen de meeste lavendel soorten te bloeien in de maand juni.  Enkele weken geven ze een prachtig gezicht. Maar helaas komt er ook een periode dat ze langzaam uitgebloeid raken. Dit is het juiste moment om in te grijpen om mogelijk nog een tweede bloeiperiode te creëren. Zo geniet je in augustus en september nog van een prachtig bloeiende lavendel.

Lavendel tweede bloei geven

Om je lavendel een tweede bloei te laten geven, moet je zelf ingrijpen door de lavendel te snoeien. Voor een succesvol resultaat moet je wel rekening houden met een aantal factoren. Zo moet je de lavendel niet te diep terug snoeien en is het moment van snoeien belangrijk.

Een lavendel die voor een tweede keer bloeit in een seizoen, geeft meestal een minder volle bloei. De bloeiperiode van de lavendel is ook vaak een stuk korter. Over het algemeen kun je jaarrond wel van een langere bloeiperiode kunnen genieten, doordat de Lavendel eind van de zomer weer in bloei staat.

Moment van snoeien

Het beste moment om je lavendel terug te snoeien voor een tweede bloei, is wanneer de lavendel bijna of net uitgebloeid is. Meestal is dit in de periode rond juli/begin augustus. Belangrijk is om de lavendel niet te laat te snoeien. Hierdoor zal er geen tweede bloei meer komen.

Hoe snoeien

Het snoeien van de lavendel is geen moeilijke klus. Voor een tweede bloei, knip je de (uitgebloeide bloemstengels weg. Knip de lavendel voor een tweede bloeiperiode niet te kort af. De lavendel geeft dan geen tweede bloei en loopt tijdens de winter eerder vorstschade op.

Vind je de geur van Lavendel ook zo heerlijk? Je zou dan na het snoeien de bijna uitgebloeide bloemstengels eens rondom je terras kunnen leggen. Wanneer je op je terras zit, geurt het heerlijk na lavendel. Geuren de bijna uitgebloeide bloemstengels niet meer, dan kun je de stengels in de Gft-container doen of op de composthoop deponeren.

Benodigde gereedschap

Om de lavendel terug te snoeien, kun je het beste een snoeischaar of een handheggenschaar gebruiken. Met behulp van een handheggenschaar kun je een betere vormsnoei toepassen en meestal gaat het snoeien met een handheggenschaar ook een stuk sneller.

Voor je gaat snoeien, is het belangrijk om te zorgen voor een scherpe snoeischaar of heggenschaar. Snoeien met een botte heggenschaar gaat lastig en vaak krijgen je planten hierdoor lelijke wonden. Het scherp maken van een snoeischaar kun je eenvoudig zelf doen met behulp van een slijpsteen. Onderstaande video laat zien hoe je een handheggenschaar of snoeischaar moet slijpen.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>