Uitgebloeide bloemen vlinderstruik verwijderen: Doen of juist niet?

Mag je uitgebloeide bloemen van een vlinderstruik verwijderen? Aan het eind van de zomer en/of het begin van de herfst raakt de vlinderstruik uitgebloeid. De prachtige witte, paarse, roze of oranje kleurige bloemen worden bruin.

De sierwaarde van de plant neemt hierdoor af en de uitgebloeide bloemen kunnen misschien als storend worden ervaren. Mag je deze bloemen dan verwijderen of is dit beter om dit juist niet te doen?

In dit artikel geven we jou hierop het antwoord, zodat jij de vlinderstruik aan het einde van zijn bloeiperiode op de juiste manier snoeit.

Uitgebloeide bloemen vinderstruik verwijderen

Over de vlinderstruik

In veel tuinen is de vlinderstruik te bewonderen. Dit is niet voor niets een veel voorkomende plant. Naast dat de plant erg rijk bloeit is deze plant erg intrek bij bijen en vlinders. Het is daarom een echte aanwinst voor je tuin.

Vlinderstruiken kunnen als solitaire heester worden geplant, maar ook in groepsverband. De meeste vlinderstruiken die we kennen worden enkele meters hoog. Hierdoor zijn deze vlinderstruik niet voor ieder tuin geschikt.

Gelukkig zijn er ook vlinderstruiken die geschikt zijn voor kleinere tuinen. Dit zijn voornamelijk de laagblijvende vlinderstruiken. Deze vlinderstruiken worden niet veel hoger dan 80 centimeter. Vaak worden deze laagblijvende vlinderstruiken voor een raam geplant, zodat je toch het uitzicht naar buiten blijft behouden.

Bloeitijd vlinderstruik

De meeste vlinderstruiken bloeien in de periode juni t/m begin oktober. De duur van de bloei is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het weer, vochtgehalte en de variƫteit van de vlinderstruik. Vlinderstruiken heb je namelijk in verschillende variƫteiten welke onderling kunnen verschillen in de bloeitijd. De meest voorkomende vlinderstruiken bloeien in de bovengenoemde periode.

Tijdens de bloeiperiode raken sommige bloemen eerder uitgebloeid raken en worden tegelijkertijd ook weer nieuwe bloemen gevormd.

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Uitgebloeide bloemen in de vlinderstruik kunnen een doorn in het oog zijn. Je vlinderstruik is namelijk op zijn mooist als alle bloemen in bloei staan. Hier en daar kunnen er wat uitgebloeide bloemen in de vlinderstruik zitten. Deze uitgebloeide bloemen mag je gerust verwijderen.

Wanneer je de uitgebloeide bloemen van de vlinderstruik verwijderd heeft dit geen gevolgen voor de struik bij bijvoorbeeld strenge vorst.

Sommige mensen korten net na de bloeiperiode de vlinderstruik in. Dit is mogelijk, zolang je de vlinderstruik maar niet te ver terugsnoeit. Door de takken al deels in te korten, verwijder je tevens de uitgebloeide bloemen. De kans bestaat dat wel dat de takken bij een diepere snoei wat kunnen invriezen.

Waarmee uitgebloeide bloemen verwijderen?

Het beste kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen met een snoeischaar. Gebruik hiervoor wel een scherpe snoeischaar. Naast dat dit beter knipt, is dit voor jezelf ook beter. Je krijgt hierdoor minder last van je handen en het werk gaat een stuk sneller. Is je snoeischaar bot dan kun je deze eenvoudig zelf scherp maken met behulp van een wetsteen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>