2

Verbena bonariensis – Ijzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien

De Verbena bonariensis is een populaire laatbloeiende zomerplant . De plant staat bekend om zijn lange dunne vierkante stengels met aan het uiteinde paarseblauwe bloemen. De behaarde stengel voelt een beetje als schuurpapier. Andere planten combineren met de Verbena is geen enkel probleem.

In dit artikel vind je meer informatie over de Verbena en de planten waarmee de Verbena prima te combineren is.

Bloeitijd

De bloeiperiode van de Verbena bonariensis begint rond juli en eindigt in oktober.  De bloemkleur is paars tot blauw.

Hoogte

De Verbena bonariensis kan ongeveer 140 centimeter hoog worden. De breedte van één plant is ongeveer 15 centimeter. Het nadeel van deze plant is dat deze soms te hoog wordt.

In dit geval kun je beter kiezen voor de Verbena bonariensis ´Lollipop´. Deze variëteit lijkt veel op de normale verbena bonariensis maar wordt een stuk lager. De hoogte is ongeveer 60 centimeter. Deze plant is daarom ideaal om aan te planten in een kleine tuin of midden in een border.

Standplaats

Het liefst staat de Verbena in de volle zon. Je zult ook merken dat de Verbena dan beter groeit en bloeit. Bij voorkeur staat de plant op een goed doorlatende grond. Bij de Verbena moet rekening gehouden worden dat deze vorstgevoelig is. De plant beschermen kan door het toedekken van stro of houtsnippers.

Vermeerderen

Wanneer je Verbena bonariensis in je tuin hebt, zal je merken dat deze uit zichzelf gaat vermeerderen. De plant zaait zich uit, waardoor er weer nieuwe kleine plantjes ontstaan. Groeien de jonge plantjes op een ongewenste plek, dan kun je proberen ze te verplanten op een plek in de tuin waar ze wel gewenst zijn. Wie weet kun je je iemand anders met deze jonge plantjes blij maken.  Voor degene die ze liever niet in de tuin hebben, ze zijn eenvoudig weg te plukken.

Snoeien

Verwelkte bloemen mogen na de bloei worden gesnoeid. In het voorjaar na de vorstperiode mogen de uitgebloeide bloemstengels worden weggeknipt. Dit is meestal rond maart wanneer de jonge stengels beginnen uit te lopen.

De Verbena bonariensis is een vorstgevoelige plant. Snoei de plant daarom niet vóór de vorst. Voor eventuele extra bescherming kun je in de winter een laagje blad rondom de voet van de plant aanbrengen.

Kopen

Verbena bonariensis plant je ongeveer 6 a 7 stuks op een vierkante meter. De planten zijn online te bestellen en kunnen binnen enkele dagen bij jou thuis worden bezorgd. Het online bestellen van planten wordt steeds vaker gedaan op Tuinplant.nl en heeft de volgende voordelen:

 • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen. De verzendkosten zijn laag, omdat Verbena’s per pakketpost opgestuurd kunnen worden.
 • Je bespaart tijd doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
 • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
 • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
 • Je krijgt groeigarantie!
Bestel direct!

Combineren

De verbena bonariensis laat zich goed combineren met andere planten. Voornamelijk met siergrassen en andere vaste planten kan de Verbena een perfecte match vormen. Enkele planten waarmee de Verbena goed te combineren is, worden onderstaand toegelicht.

Pennisetum – lampenpoetsergras

Een van de planten waarmee de Verbena regelmatig wordt gecombineerd is lampenpoetersgras. Deze twee planten bloeien ongeveer gelijktijdig. De pennisetum met mooie bloemaren en de Verbena met paarse bloemen die boven de Pennisetum uitsteken.

Voor de Verbena bonariensis raad ik je aan om Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ te gebruiken. Pas je de laagblijvende Verbena bonariensis ‘Lollipop’ toe dan raad ik je aan om Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’ te gebruiken. Laatst genoemde siergras blijft met een hoogte van 30 centimeter een stuk lager dan de variëteit ‘Hameln’ die ongeveer 70 centimeter hoog kan worden.

Pennisetum combineren

Bestel deze plant!

Echinacea purpurea – rode zonnehoed

Echinacea purpurea is een echte zomerbloeier en hoort thuis in een border met vaste planten. De plant wordt ongeveer 60 tot 100 centimeter hoog. Echinacea heb je in de kleuren roze, wit, geel en rood.

De plant is erg intrek bij bijen en zorgt in combinatie met Verbena bonariensis voor een kleurrijke border.

echinacea_purpurea

Bestel deze plant!

Anemone – herfstanemoon

De herfstanemoon is zoals de naam al zegt een herfstbloeier. Wilt u in najaar nog bloeiende plant in je tuin, dan is de herfstanemoon aan te raden. De herfstanemoon heb je in de kleuren wit, roze en paars.

Bestel deze plant!

Crocosmia ‘Lucifer’ – monbretia

Crocosmia ‘Lucifer’ bloeit van juni t/m augustus en is oranjerood van kleur. De plant wordt ongeveer 90 centimeter hoog en doet het prima op droge gronden.

Bestel deze plant!

 

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Rianne Fikke schreef:

  Dag Thijs, onlangs zijn we verhuist en hebben een nieuwe tuin aangelegd. Ik heb 260 lupine plantjes (gezaaid dit voorjaar) en in juni gepoot op 16m2. Vier weken later was alles weg… Daarna heb ik hortensia planten gekregen en deze gepoot op het stukje…. Ja, 3 dagen: ook weer op. De hazen eten hier echt alles op. Nu ga ik rozen bestellen.. graag zou ik daar ijzerhard tussen willen poten. Maar mijn vraag aan jou als ervaren hovenier… Lusten Hazen ook IJZERHARD?

  • Thijs schreef:

   Beste Rianne,

   Dat is erg vervelend als hazen of konijnen de planten opeten. Bij Verbena is er een kans dat hetzelfde gebeurt als bij de Lupine en Hortensia.

   Er zijn korrels die je rondom de beplanting kunt strooien. Hazen en konijnen kunnen niet tegen deze geur en blijven weg van de planten. Deze korrels werken ongeveer 2 maanden. Misschien is dit een goede oplossing om toch verbena´s in je tuin te kunnen planten.

   Groetjes
   Thijs

 • >