Verbena bonariensis – Ijzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien

De Verbena bonariensis is een populaire laatbloeiende zomerplant . De plant staat bekend om zijn lange dunne vierkante stengels met aan het uiteinde paarseblauwe bloemen. De behaarde stengel voelt een beetje als schuurpapier. Andere planten combineren met de Verbena is geen enkel probleem.

In dit artikel vind je meer informatie over de Verbena en de planten waarmee de Verbena prima te combineren is.

Bloeitijd

De bloeiperiode van de Verbena bonariensis begint rond juli en eindigt in oktober.  De bloemkleur is paars tot blauw.

Hoogte

De Verbena bonariensis kan ongeveer 150 centimeter hoog worden. De breedte van één plant is ongeveer 15 centimeter.

Standplaats

Het liefst staat de Verbena in de volle zon. Je zult ook merken dat de Verbena dan beter groeit en bloeit. Bij voorkeur staat de plant op een goed doorlatende grond. Bij de Verbena moet rekening gehouden worden dat deze vorstgevoelig is. De plant beschermen kan door het toedekken van stro of houtsnippers.

Vermeerderen

Wanneer je Verbena bonariensis in je tuin hebt, zal je merken dat deze uit zichzelf gaat vermeerderen. De plant zaait zich uit, waardoor er weer nieuwe kleine plantjes ontstaan. Groeien de jonge plantjes op een ongewenste plek, dan kun je proberen ze te verplanten op een plek in de tuin waar ze wel gewenst zijn. Of wie weet kun je je iemand anders met deze jonge plantjes blij maken.  Voor degene die ze liever niet in de tuin hebben, ze zijn eenvoudig weg te plukken.

Snoeien

Verwelkte bloemen mogen na de bloei worden gesnoeid. In het voorjaar na de vorst periode mogen de uitgebloeide bloemstengels worden weggeknipt.

Combineren

De verbena bonariensis laat zich goed combineren met andere planten. Bijvoorbeeld met Pennisetum / lampenpoetsersgras. Het geeft een mooi gezicht om in een border met lampenpoetsersgras, groepjes met verbena’s aan te planten.

Verbena bonariensis valt ook goed te combineren met de onderstaande planten.

Echinacea purpurea – rode zonnehoed

Echinacea purpurea is een echte zomerbloeier en hoort thuis in een border met vaste planten. De plant wordt ongeveer 60 tot 100 centimeter hoog. Echinacea heb je in de kleuren roze, wit, geel, rood.

Anemone – herfstanemoon

De herfstanemoon is zoals de naam al zegt een herfstbloeier. Wilt u in najaar nog bloeiende plant in je tuin, dan is de herfstanemoon aan te raden. De herfstanemoon heb je in de kleuren wit, roze en paars.

Crocosmia ‘Lucifer’ – monbretia

Crocosmia ‘Lucifer’ bloeit van juni t/m augustus en is oranjerood van kleur. De plant wordt ongeveer 90 centimeter hoog en doet het prima op droge gronden.

Diverse siergrassen

Verbena bonariensis is ook prima te combineren met diverse siergrassen. Hierbij kun je denken aan lampenpoetersgras, leliegras en zegge.

Kopen

Verbena bonariensis plant je ongeveer 6 a 7 stuks op een vierkante meter. De planten zijn online te bestellen en kunnen binnen enkele dagen bij jou thuis worden bezorgd. Het online bestellen van planten wordt steeds vaker gedaan op Tuinplant.nl en heeft de volgende voordelen:

  • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen. De verzendkosten zijn laag, omdat Verbena’s per pakketpost opgestuurd kunnen worden.
  • Je bespaart tijd doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
  • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
  • Je krijgt groeigarantie!
Bestel Verbena bonariensis nu!

Andere bekeken ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam en e-mailadres zijn vereist.