Verschil haagbeuk en beukenhaag: Dit is wat je moet weten!

Weet jij het verschil tussen een haagbeuk en beukenhaag? De Nederlandse naam van deze twee haagsoorten lijken misschien wel op elkaar maar het zijn toch twee totaal andere planten die ieder hun eigen kenmerken hebben.

Na het lezen van dit artikel kun je de haagbeuk en beukenhaag van elkaar onderscheiden en weet je welke haagsoort bij je past. Hiernaast geef ik je ook nog een tip waar je een haagbeuk of beukenhaag van goede kwaliteit kunt kopen.

verschil haagbeuk en beukenhaag

Carpinus betulus – Haagbeuk

De haagbeuk, ook wel Carpinus betulus genoemd is familie van de berk. Dit valt ook te zien aan de bladeren. De bladeren hebben een getande bladrand en diepliggende nerven. In het voorjaar verschijnt het groene blad aan de plant waarvan je ongeveer tot de herfst plezier van hebt. In de herfst verkleuren de bladeren namelijk geel en vallen bij de eerste nachtvorst van de plant.

Qua standplaats stelt de haagbeuk weinig eisen. De haagbeuk is een makkelijke groeier die zelfs ook op de wat nattere gronden of kleigronden kan groeien.

Knoppen haagbeuk

Haagbeuk

Fagus sylvatica – Beukenhaag

De beukenhaag, ook wel Fagus sylvatica is een haag welke je in twee kleuren hebt, namelijk in de kleur groen en rood. De bladeren zijn wat groter dan bij de haagbeuk en hebben een golvende bladrand. De bladeren glanzen ook wat meer.

De bladeren van de beukenhaag worden in de herfst bruin van kleur en blijven tot het voorjaar (verdord) aan de plant zitten. In het voorjaar net voor dat het nieuwe blad wordt gevormd, laat de beukenhaag zijn blad vallen. De knoppen van de beukenhaag zijn wat langwerpiger dan bij de haagbeuk.

Qua standplaats stelt de beukenhaag wel wat eisen. De haag staat het liefst in een goed doorlatende grond en liever niet te nat.

knoppen beukenhaag

Beukenhaag

Verschil haagbeuk en beukenhaag

Onderstaand enkele verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag:

  • Haagbeuk is bladverliezend;
  • Haagbeuk groeit wat harder dan de beukenhaag;
  • Haagbeuk stelt wat minder eisen aan de standplaats;
  • Haagbeuk is goedkoper dan een beukenhaag;
  • De beukenhaag komt wat later in het blad dan de haagbeuk;
  • De beukenhaag biedt wat meer privacy in de wintermaanden;
  • De beukenhaag heb je ook in de kleur rood, een haagbeuk niet.

Onderstaande video laat zien wat de verschillen zijn tussen een haagbeuk en beukenhaag.


Haagbeuk of beukenhaag kopen

Nu je de belangrijkste verschillen weet tussen de haagbeuk en de beukenhaag kun je een keuze maken om een van deze soorten aan te schaffen.

Heeft de haag als doel om voor meer privacy te zorgen dan raad ik je aan om te kiezen voor de beukenhaag. In de winter bieden de verdorde bladeren die aan de plant blijven hangen toch net wat meer privacy dan de haagbeuk.

Wanneer je in je tuin zware grond, zoals kleigrond hebt, raad ik je aan om te kiezen voor de haagbeuk. De beukenhaag staat erom bekend dat deze lastig kan aanslaan in kleigrond. De haagbeuk groeit juist prima in kleigrond.

Beide haagsoorten kun je het hele jaar kopen en aanplanten. Meestal wordt een haag aangeplant in de periode november t/m april. Dit is om een aantal redenen:

  • Je kunt in deze periode wortelgoed aanplanten wat goedkoper is dan een haag in pot;
  • De bodemtemperatuur is niet te hoog, waardoor de planten beter aanslaan;
  • In het najaar en winter hoef je nauwelijks water te geven.

Belangrijk is om voornamelijk in het eerste jaar na de aanplant de haag in het voorjaar en zomer van voldoende water te voorzien. De wortels kunnen nog niet bij het vocht wat dieper in de bodem aanwezig is. Jouw hulp is daarom van harte welkom.

Haagbeuk of beukenhaag aanplanten

Het op de juiste manier aanplanten van een haagbeuk of beukenhaag is erg belangrijk voor een succesvolle groei van de plant. Door op de juiste manier te werk te gaan en aanplantgrond te gebruiken is de kans op een succesvolle aangroei groot.

Bij het aanplanten van de haag kun je voor kiezen om een enkele rij of een dubbele rij te planten. Het voordeel van een dubbele rij is dat de haag eerder voller wordt en breder.

Afhankelijk van de maat plant je 3 tot 5 planten op een meter. Bij de meest gangbare maten is dit 5 haagplanten op een meter. Je houdt dan steeds ongeveer 20 centimeter tussen de planten.

Bij het aanplanten van een dubbele rij kun je de haagplanten zigzaggend planten, zodat je eerder een vollere haag hebt.

Planten in een rechte lijn

Bij het aanplanten is het vaak gewenst dat de haag in een rechte lijn wordt geplant. Zo kun je later de haag ook recht knippen en komen er geen rare kronkels voor in je haag waar je jezelf op een later moment misschien aan stoort.

Om recht te kunnen planten, span je een draad. De haag plant je enkele centimeters van deze draad af.

Plantgat

Het plantgat waarin je de haag gaat planten moet diep genoeg zijn en geen harde lagen bevatten. Harde lagen zorgen er voor dat de wortels zich nauwelijks kunnen ontwikkelen, waardoor de haag slecht gaat groeien en het misschien wel niet overleefd. Tevens kan het water slecht weg, waardoor het voor een haag al snel te nat is.

Verder is het belangrijk dat het plantgat zwarte grond bevat. Meng deze zwarte grond met Vivimus aanplantgrond. Vivimus aanplantgrond is een product dat de wortelgroei van de haagbeuk of beukenhaag stimuleert. Hiernaast geeft Vivimus Universeel de haag voor 100 dagen voeding.

Voor 1 meter haag heb je ongeveer 10 liter Vivimus Universeel nodig. Vivimus universeel heb je in zakken van 20, 40 of 60 liter.

Bestel Vivimus Universeel

Aanplanten

Bij het aanplanten is het van belang dat je de haag niet te ondiep of te diep plant. De juiste plantdiepte kun je herkennen aan de verkleuring op de stam. Op de kwekerij heeft de haag tot aan deze verkleuring in de grond gestaan. De bedoeling is dat je dezelfde plantdiepte toepast als op de kwekerij.

Je leest soms wel eens dat geadviseerd wordt om de haagplant bij het aanplanten onder te dompelen in een emmer met water. Bij veel haagsoorten en planten is dit aan te raden, maar niet bij de beukenhaag. De beukenhaag heeft een mycorrhiza schimmel op de wortels, deze stimuleren de aangroei van de plant. Bij het onderdompelen in water, verwijder je deze mycorrhiza schimmel van de plant.

Na het aanplanten moet je de grond rondom de haagplant aanstampen. Vervolgens geef je de haagplanten voldoende water.

Verzorging

Om de hagen gezond en mooi te houden is goede verzorging noodzakelijk.

Watergeven

Eerder gaf ik al aan dat het eerste jaar na aanplant in het teken staat van veel water geven. Ook op latere leeftijd moet de haag van voldoende water worden voorzien in droger periodes. Het beregenen met een druppelslang wordt daarom vaak gedaan.

Snoeien

De beukenhaag moet ongeveer 1 a 2 keer per jaar worden gesnoeid. De haagbeuk groeit wat harder en moet ongeveer 2 a 3 keer per jaar worden gesnoeid om de haag in model te houden. Het snoeien van de haagsoorten zorgt er voor dat de plant voller wordt, doordat deze nieuwe scheuten gaat vormen.

Snoei beide planten bij voorkeur niet op een warme en zonnige dag. De kans op verbranding van het blad is dan groot.

Bemesten

Iets wat vaak wordt ‘vergeten’ maar wel belangrijk is, is het bemesten van de hagen. Doe dit ongeveer 2 keer paar jaar met speciale hagenmeststof.

De eerste bemestingsgift pas je toe in maart-april. De tweede bemestingsgift pas je toe in juni-juli. De speciale hagenmeststof werkt ongeveer 100 tot 120 dagen.

Het bemesten van de haag zorgt er voor dat haag voller in blad komt te staan en dat de hagen een diepgroenere kleur krijgen. Hiernaast worden de hagen minder gevoelig voor ziekten en plagen.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>