4

Viburnum tinus op stam: snoeien, bemesten en kopen

Een van de weinige wintergroene tuinplanten met een langdurige bloei is de Viburnum. De Viburnum tinus ken je misschien wel als een normale heester, maar deze plant is ook gekweekt als heester op stam. In het najaar raken de meeste planten uitgebloeid, waardoor de tuin er vaak een stuk saaier uitziet. Om in de herfst en winter wat meer kleur in je tuin te brengen, zou je de Viburnum tinus aan kunnen planten. Deze heester bloeit van januari t/m mei en is hierdoor een aanwinst voor jouw tuin.

In dit artikel vertel ik je meer over de Viburnum tinus op stam. Bijvoorbeeld hoe en wanneer je de Viburnum op stam moet snoeien, zonder dat de bloei verloren gaat. Wil je graag de Viburnum tinus (op stam) kopen? Dan geef ik je enkele tips waar je de Viburnum tinus kunt kopen voor een voordelige prijs.

Viburnum tinus op stam

Over de Viburnum tinus

De Viburnum tinus of sneeuwbal (Nederlandse naam) is een echte aanwinst voor je tuin. Wanneer veel andere planten hun bloei en bladeren verliezen, komt de sierwaarde van de Viburnum tinus naar voren. De Viburnum wordt meestal als normale heester aangeplant, maar ook vaak als heester op stam. Door te kiezen voor een heester op stam creƫer je wat meer hoogte in je tuin en kun je onder deze Viburnum op stam nog een bodembedekker aanplanten. De Viburnum wordt tegenwoordig ook steeds vaker als haag aangeplant.

Bloeitijd

De Viburnum tinus bloeit ongeveer van november t/m april. Bij zachtere winters kan de Viburnum nog wat langer doorbloeien. In het begin van de bloeiperiode worden roze schermen gevormd. Later verkleuren deze naar een witte bloem. In het voorjaar komen er bessen aan de plant. Dit zorgt ervoor dat de plant erg intrek is bij vogels.

Bemesten

Voor een goede groei en bloei van de plant, kun je zelf een bijdragen leveren door de plant te bemesten. Het bemesten doe je dan twee keer per jaar.

De eerste bemesting geef je vroeg in het voorjaar rond april. Vervolgens bemest je de plant nog eens in de maand juni of juli. Naast dat de plant beter gaat groeien en bloeien, zorg je met voldoende bemesting ook dat de plant minder vatbaarder is voor ziektes.

Voor het bemesten van Viburnum tinus kun je Pokon tuinmest gebruiken.

Viburnum tinus op stam snoeien

Het beste kun je de Viburnum op stam jaarlijks snoeien. Je houdt de plant hierdoor compact en je zorgt ervoor dat de plant zijn vorm behoudt. Maar wanneer moet je de Viburnum tinus op stam nu snoeien?

Wanneer snoeien?

De periode waarin je de Viburnum gaat snoeien is zeker belangrijk. Snoei je in de verkeerde periode dan kan het zomaar zijn dat je bloemknoppen wegknipt met als gevolg dat de Viburnum niet bloeit. Dat zou erg jammer zijn! Je kunt de Viburnum daarom het beste snoeien net na de bloeiperiode. Dus rond mei, afhankelijk wanneer jouw Viburnum is uitgebloeid.

Hoe snoeien?

Het snoeien van de Viburnum op stam kan op een aantal manieren. De meest toepaste manieren licht ik onderstaand aan je toe.

Een vaak toepaste methode is om de Viburnum te snoeien met een handheggenschaar. Je kunt de Viburnum op stam met deze methode erg goed rond snoeien. Het enige nadeel is dat je de bladeren doormidden knipt, waardoor er bruine randjes kunnen ontstaan. Dit is echter wel van korte duur, want als je de Viburnum in het voorjaar snoeit, dan loop het blad weer snel uit.

Een andere manier is om de Viburnum te snoeien met een snoeischaar. Je snoeit dan de uitstekende takken weg. Het voordeel is dat je de bladeren niet doormidden knipt, waardoor het nauwelijks opvalt dat de plant snoeiwonden heeft. Waar je bij het snoeien wel voor moet zorgen, is dat je scherp snoeigereedschap gebruikt. Dit is beter voor de plant maar ook voor jezelf. Zelf maak ik mijn snoeischaar regelmatig scherp met een slijpsteen.

Kopen

Een Viburnum op stam heb je in verschillende stamhoogtes. De meest gangbare maten zijn stamhoogtes tussen de 50 en 85 centimeter. De Viburnum op stam wordt vaak aangeplant in de volle grond in de border. Als heester in pot voor op het terras is de Viburnum ook geschikt. Zorg er dan wel voor dat de pot groot genoeg en dat je de plant voldoende water geeft.

Prijs Viburnum op stam

De prijs van een Viburnum op stam verschilt per kweker en per stamhoogte. Vaak is het wel zo dat een lagere stamhoogte goedkoper is dan een hogere stamhoogte. Voor een Viburnum op stam met een stamhoogte van 50 centimeter is de richtprijs ongeveer 25 euro. Een Viburnum op stam met een stamhoogte van 85 centimeter kost ongeveer 37,50 euro.

Waar kopen?

Een Viburnum op stam kun je in een tuincentrum kopen maar ook online. Vaak zijn de prijzen online iets goedkoper dan in een tuincentrum. Online betaal je vaak (onder een bepaald bedrag) wel verzendkosten om de planten thuis geleverd te krijgen. TIP: Bestel je onderstaande planten via Bol.com dan worden deze planten gratis bij je thuis geleverd!

Aanplanten

Wanneer je de Viburnum tinus gaat aanplanten moet je met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste staat de Viburnum tinus graag op een beschutte plek. Het is namelijk zo dat de Viburnum tinus bij strenge winters vorstschade kan oplopen. Bij een beschutte plek kun je denken aan een plek uit de wind, bijvoorbeeld langs een schutting of muur. Het liefst staat de plant ook nog in de zon of in de halfschaduw.

Waar je bij de aanplant ook rekening mee moet houden, is het aanbrengen van tuinturf. De Viburnum tinus groeit graag op de wat zuurdere gronden. Door tuinturf toe te voegen aan het plantgat en te mengen met de bestaande grond, zorg je voor een goede start van de Viburnum. Het plantgat voor de Viburnum moet ongeveer 1/3 groter zijn dan de potmaat van de plant. Zorg er ook voor dat de bodem los is. Hierdoor gaat de plant beter wortelen

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Heleen schreef:

    Mijn Viburnum tinus op stam heeft haast geen blad meer . Kan ik deze nu in maart snoeien . De takken zijn 20 cm .Hoe kort mag ik snoeien ?

  • >