Vlinderstruik beschermen tegen vorst: Hoe doe je dit en is dit nodig?

Vlinderstruik beschermen tegen vorstHoe kun je een vlinderstruik beschermen tegen vorst? Bij strenge vorst is het mogelijk dat vlinderstruiken vorstschade oplopen. De takken van de vlinderstruik kunnen invriezen waardoor er dood hout ontstaat.

Maar is het eigenlijk wel nodig om de vlinderstruik te beschermen tegen de vorst? In dit artikel geven we je enkele tips hoe je schade door vorst aan de vlinderstruik kunt voorkomen, zodat je vlinderstruik in het voorjaar gewoon weer uitloopt en in de zomer prachtige bloemen vormt.

Over de vlinderstruik

Een vlinderstruik is een populaire tuinplant die in veel tuinen voorkomt. Je hebt de plant in verschillende soorten kleuren en hoogtes. Zo heb je laagblijvende vlinderstruiken en meerkleurige vlinderstruiken die voor een prachtige bloemenzee zorgen in je tuin.

Een vlinderstuik kan in tuinen in groepsverband worden aangeplant maar vaak zie je de vlinderstruik ook als solitaire heester terug in de tuin.

Vlinderstruiken worden vaak aangeplant vanwege de hoge ecologische waarde voor bijen, hommels en vlinders. Heb je een vlinderstruik in de tuin op een zonnige plek, dan kun je er vanuit gaan dat vlinders deze plant vrijwel altijd weten te vinden als deze in bloei staat.

Om de vlinderstruik in topconditie te houden is het goed om deze jaarlijks terug te snoeien. De vlinderstruik blijft hierdoor compact en vormt nieuwe scheuten. Het jaarlijks terugsnoeien zorgt er tevens voor dat de plant rijker bloeit.

Het moment van snoeien is bij een vlinderstruik erg belangrijk om vorstschade te voorkomen. Zo meteen vertellen we je hier meer over.

Is een vlinderstruik vorstgevoelig?

Een vlinderstruik kan gevoelig zijn voor strenge vorst. Door vorst kunnen takken deels invriezen en kan een gedeelte van de tak afsterven. Wanneer vlinderstruiken te vroeg tot net boven de basis zijn gesnoeid en er komt strenge vorst dan kan het zijn dat de vlinderstruik volledig dood gaat als gevolg van de vrieskou.

Hoe vlinderstruik beschermen tegen vorst?

Er zijn een aantal manieren hoe je de vlinderstruik kunt beschermen tegen de vorst. Onderstaand maken we de beste opties voor je inzichtelijk.

Juiste tijdstip snoeien

De beste tip die ik je wil meegeven is om de vlinderstruik pas terug te snoeien in het voorjaar na de vorstperiode. Meestal is dit rond april / mei. De vlinderstruik beschermt hierdoor zichzelf en de kans is erg klein dat de plant doodgaat door de vrieskou.

Het terugsnoeien van de vlinderstruik kan door de vlinderstruik tot ongeveer 40 centimeter boven de grond terug te snoeien. Dit kun je doen met behulp van een snoeischaar of takkenschaar. Vanwege de dikke takken is het vaak verstandig om een takkenschaar bij de hand te hebben.

Beschermen met een beschermhoes

Het komt regelmatig voor dat de vlinderstruik (per ongeluk) al in het najaar is teruggesnoeid. Het is namelijk niet bij iedereen bekend dat de vlinderstruik vorstschade op kan lopen. De teruggesnoeide vlinderstruik heeft een grotere kans om vorstschade op te lopen. In dit geval raden we je aan om de vlinderstruik te beschermen.

Het beschermen van de vlinderstruik kan door een beschermhoes over de plant te doen. Een beschermhoes is lucht, licht en waterdoorlatend en beschermend tegen de vorst. Dit komt vanwege de isolerende functie die de beschermhoes heeft.

Een beschermhoes kun je over de plant doen. Dankzij een aantrekkoord of rits blijft de beschermhoes stevig om de plant zitten en waait deze niet weg bij harde wind.

Beschermhoezen voor planten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Een webshop waar je voordelig een beschermhoes kunt kopen is Biogroei. Voor de prijs waar je bij andere webshops 1 beschermhoes krijgt geleverd, krijg je bij Biogroei bij een bestelling 2 beschermhoezen geleverd.

Een beschermhoes is ook voor vele andere planten te gebruiken zoals oleanders, Agapanthus en hortensia’s.

Bestel direct een beschermhoes!

Vlinderstruik snoeien in februari of maart

We krijgen regelmatig de vraag of het al mogelijk is om de vlinderstruik in februari of maart te snoeien. Soms zijn de temperaturen in februari en maart al vrij hoog en is het bijna niet meer in te denken dat het nog kan gaan vriezen.

Toch raden wij je aan om te wachten tot april of mei. In april of begin mei kan het nog altijd gaan vriezen.

Wil je toch het risico nemen om je vlinderstruik in februari of maart te snoeien dan raden wij je aan de om de weersverwachtingen goed in de gaten te houden. Gaat het vriezen dan kun je de plant beschermen met een beschermhoes.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>