Vlinderstruik bloeit niet of nauwelijks: Dit zijn de mogelijke oorzaken en oplossingen!

Vlinderstruik bloeit nietHeb je een vlinderstruik in je tuin die niet of nauwelijks bloeit? Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom de bloei van een vlinderstruik achterwegen blijft. Misschien is het een kwestie van geduld maar mogelijk kunnen er ook andere oorzaken zijn waarom je vlinderstruik nog niet bloeit.

In dit artikel geef ik je enkele oorzaken waarom een vlinderstruik niet bloeit en geef je enkele oplossingen die er voor zorgen dat de vlinderstruik weer meer bloemen gaat vormen. Hopelijk heb je iets aan de onderstaande tips en heb je dit jaar of volgend jaar weer een prachtige vlinderstruik in je tuin staan.

Oorzaken waarom een vlinderstruik niet bloeit

Vlinderstruik zijn prachtige planten als ze in bloei staan. Ze komen voor in allerlei kleuren en zijn erg in trek bij vlinders en bijen. Toch kan het wel eens voorkomen dat je vlinderstruik niet of nauwelijks bloeit. Grote kans dat één van de onderstaande oorzaken de reden is waarom de bloei van je vlinderstruik achterwegen blijft.

De vlinderstruik moet nog gaan bloeien

De bloeitijd van de meeste vlinderstruiken is rond juli t/m oktober. Kom je in mei, juni, juli tot het besef dat je vlinderstruik nog niet bloeit, dan moet je waarschijnlijk nog even geduld hebben. Er zijn enkele variëteiten die wat later in bloei komen, bijvoorbeeld in augustus. Naast de variëteit kan de late bloei ook afhankelijk zijn van het weer, de standplaats en de tijd waarop je vlinderstruik hebt gesnoeid.

Ziet de plant er verder gezond uit dan is het vaak nog even geduld hebben tot de plant in bloei komt. Wellicht zie je wel al bloemknoppen aan de plant verschijnen.

De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid

Voor een optimale bloei is het verstandig om je vlinderstruik in het voorjaar jaarlijks terug te snoeien. Ik kom wel eens vlinderstruiken tegen die enkele jaren niet zijn gesnoeid. Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger.

Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien. Later in dit artikel vertel ik je hoe je dit het beste kunt doen.

Droogte

Een ander reden waarom de bloei van een vlinderstruik niet optimaal is, kan door droogte komen. Wanneer een vlinderstruik enige tijd erg droog heeft gestaan dan gaan de bladeren van de vlinderstruik slap hangen. Vaak komt dit vóór bij vlinderstruiken die recent zijn verplaatst of aangeplant omdat de wortels nog niet volledig zijn ontwikkeld. Dit probleem kan zich ook voor doen bij wat oudere vlinderstruiken.

Wanneer de bladeren van de vlinderstruik slap gaan hangen als gevolg van droogte dan gaat de plant zijn energie steken in het overleven en minder of niet in het ontwikkelen van bloemen. Dit kan er voor zorgen dat de bloei van je vlinderstruik minder uitbundig is.

Te weinig zonlicht

Wat ook een bepalende factor is voor de bloei van de vlinderstruik is, is de standplaats. Een vlinderstruik houdt van een zonnige standplaats. Wanneer je een vlinderstruik aanplant op een plek waar weinig zonlicht komt, bijvoorbeeld onder een boom dan zal de vlinderstruik niet of nauwelijks bloeien. In de meeste gevallen zal de vlinderstruik ook niet helemaal gezond ogen.

Mijn advies is om een vlinderstruik niet in de schaduw aan te planten. De vlinderstruik komt hier minder goed tot zijn recht in vergelijking met een plek in de zon.

De vlinderstruik is dood

Het kan ook zijn dat je vlinderstruik dood is. Voor veel mensen is het verschil tussen een dode en levende vlinderstruik prima te herkennen. Maar niet iedereen ziet dit voorschil. Een dode vlinderstruik heeft meestal in het voorjaar en zomer geen bladeren meer. Twijfel je of je vlinderstruik nog in leven is, dan zou dit zelf kunnen testen. Je doet dit door met een snoeischaar de bast van de takken licht te beschadigen. Zijn de takken van binnen nog groen dan zit er nog leven in de plant. Is de binnenkant bruin dan is de vlinderstruik niet meer in leven.

Een reden waarom een vlinderstruik dood kan gaan is door strenge vorst. Meestal komt dit dan door dat de plant al vóór de winter te ver is teruggesnoeid.

Hoe kun je de vlinderstruik weer laten bloeien!

Er zijn enkele manieren waardoor je een vlinderstruik weer (meer) kunt laten bloeien. Misschien dat één van de onderstaande redenen voor jou van toepassing is.

Vlinderstruik verplaatsen

Heb je een vlinderstruik in de schaduw staan, overweeg dan eens om de vlinderstruik ter verplaatsen naar een zonnige standplaats. De vlinderstruik komt hierdoor een stuk beter tot zijn recht en zal hierdoor meer bloemen gaan vormen.

De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in het najaar of vroeg in het voorjaar oktober t/m maart. Ik raad je af om een vlinderstruik in de zomer te verplanten. Doe dit alleen als de vlinderstruik persé weg moet in verband met bijvoorbeeld een tuinrenovatie. In dit geval is het wel verstandig om de vlinderstruik terug te snoeien tot 10 á 20 centimeter boven de grond. Dit zorgt er voor de bladeren van de vlinderstruik minder snel slap gaan hangen. De vlinderstruik heeft hierdoor een grotere overlevingskans.

Knip in een vlinderstruik nooit terug tot net boven de grond in het najaar. De kans op vorstschade wordt hierdoor groter.

Vlinderstruik snoeien

Heb je een vlinderstruik die je al enkele jaren niet meer hebt gesnoeid? Je merkt in dit geval dat de hoeveelheid bloemen jaarlijks zal afnemen. De vlinderstruik wordt steeds hoger en de plant wordt onderin steeds kaler.

In dit geval raad ik je aan om de vlinderstruik eens terug te snoeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de vlinderstruik weer direct kan uitlopen. Na het snoeien merk je dat er weer meer bloemen in de vlinderstruik kopen.

Nieuwe vlinderstruik kopen

Verwacht je dat de vlinderstruik zijn beste tijd heeft gehad? Je zou in dit geval kunnen overwegen om een nieuwe vlinderstruik aan te schaffen. Het voordeel van vlinderstruiken, is dat ze niet duur zijn. Voor enkele euro’s heb je al een vlinderstruik.

Een vlinderstruik kun je aanschaffen bij een tuincentrum of kwekerij maar je kunt een vlinderstruik ook online bestellen. Een webshop met het grootste aanbod tuinplanten in Nederland is Tuinplant.nl. Je hebt hier deze keuze uit maar liefst tientallen verschillende vlinderstruiken in allerlei kleuren en groottes.

Bekijk het aanbod op Tuinplant.nl!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>