Vlinderstruik hangt slap na verplaatsen: Wat nu?

Vlinderstruik hangt slap na verplantenHelaas komt het regelmatig voor dat een vlinderstruik na het verplanten slap gaat hangen. Meestal is dit in het voorjaar of in de zomer wanneer de vlinderstruik weer in het blad staat. Wanneer je vlinderstruik kort na het verplanten slap gaat hangen, is deze mogelijk nog te redden door enkele handelingen uit te voeren. Wat je er tegen kunt doen vertel ik je in dit artikel!

Het verplanten van een vlinderstruik is niet wat alle jaargetijden is aan te raden. Het beste kun je een vlinderstruik verplanten wanneer deze in rust is, maar soms ontkom je er niet aan als de vlinderstruik bijvoorbeeld vanwege een tuinrenovatie verzet moet worden.

Waarom hangt mijn vlinderstruik slap?

De reden dat een vlinderstruik slap gaat hangen, is dat door het verplanten de wortels zijn aangetast. Tijdens het verplanten, heb je de wortels door moeten steken om de plant uit de grond te krijgen. De vlinderstruik heeft hierdoor een oppervlakkig wortelgestel gekregen en kan zijn benodigde vocht minder diep uit de bodem halen.

Door een te kort aan vocht laat de plant als reactie zijn bladeren slap hangen. Dit is voor jouw een teken om actie te onderen. Een slaphangende vlinderstruik ziet er treurig uit en het lijkt er vaak op dat de plant niet meer te redden is. Toch is dit nog zeker mogelijk!

Beste tijd op vlinderstruik te verplanten

Voor ik je vertel hoe je jouw slaphangende vlinderstruik kunt redden, is het eerst goed om te weten wanneer je de vlinderstruik eigenlijk het beste kunt verplanten. De beste periode is wanneer de plant in rust is en geen bladeren heeft. Dit komt neer op de maanden oktober t/m maart.

Wanneer een vlinderstruik in het blad staat heeft deze extra water nodig. Nu er in deze periode geen bladeren en bloemen aan de vlinderstruik zitten, kun je de vlinderstruik het beste verplanten. De kans dat de vlinderstruik weer aangroeit is een stuk groter! Desondanks is het verstandig om de vlinderstruik het eerste jaar na het verplanten wat extra water te geven.

Hoe kan ik mijn vlinderstruik redden?

Een slaphangende vlinderstruik kun je redden door de plant terug te snoeien en voldoende water te geven.

Terugsnoeien

Een slaphangende vlinderstruik kun je redden door de plant terug te snoeien. Het snoeien kan tot ongeveer 10 รก 20 centimeter boven de grond. Het voordeel van het terugsnoeien is dat de plant geen energie hoeft te geven aan de bladeren en bloemen. Zijn energie steekt de vlinderstruik op dat moment aan het ontwikkelen van de wortels.

Omdat er ook geen bladeren aan de vlinderstruik zitten verdampt het water wat je de vlinderstruik geeft minder snel, wat ten goede komt aan de ontwikkeling van je plant.

Een tip die ik je wil meegeven is om de plant niet in de winter flink terug te snoeien. Een vlinderstruik is namelijk een vorstgevoelige plant. Door de vlinderstruik in de winter flink terug te snoeien, kunnen de takken invriezen waardoor de plant dood kan gaan. Dit is natuurlijk erg jammer!

Voldoende water geven

Wat je ook niet moet vergeten is om de vlinderstruik na het verplanten voldoende water te geven (voornamelijk in het voorjaar en zomer). Veel mensen verplanten de vlinderstruik maar vergeten de struik te voorzien van voldoende vocht. Krijgt je vlinderstruik in een droge periode te laat of te weinig water dan krijgt deze een flinke klap te verwerken. De bladeren gaan slaphangen en de kans is aanwezig dat de plant niet of nauwelijks gaat bloeien. In het ergste geval kan de vlinderstruik doodgaan.

Een tip die ik je wil meegeven is om na het verplanten van de vlinderstruik een soort verhoging / spiegel aan te maken rondom de vlinderstruik. De stam van de vlinderstruik komt hierdoor in een klein kuiltje te liggen. Het voordeel hiervan is dat het water wat je in de kuil aanbrengt, optimaal wordt gebruikt door de vlinderstruik. Je hoeft de plant hierdoor iets minder water te geven en de plant laat minder snel zijn bladeren hangen door de droogte.

Bloeit mijn vlinderstruik nog na het terugsnoeien?

Het terugsnoeien van een vlinderstruik lijkt misschien een flinke ingreep. Snoei je een vlinderstruik voor half juni tot net boven de grond terug, dan is de kans vrij groot dat de vlinderstruik weer flink in hoogte gaat groeien en zelfs weer bloemen gaat ontwikkelen.

Het terugsnoeien van een vlinderstruik is zelfs goed voor de plant! Dit zorgt er voor dat de plant compact blijft en uitbundiger gaat bloeien.

Hoe groot de vlinderstruik uiteindelijk wordt is afhankelijk van de soort die je hebt. Er zijn laagblijvende vlinderstruiken die niet veel hoger worden dan 60 centimeter. Er zijn ook vlinderstruiken die meters hoog worden.

Is een slaphangende vlinderstruik altijd te redden?

Een slaphangende vlinderstruik is helaas niet altijd te redden als je er te laat bij bent om de plant water te geven. In dit geval heeft de plant het zwaar te voortduren en ziet er soms het hele voorjaar en zomer niet florissant uit. In veel gevallen zal de plant niet of nauwelijks bloeien.

Wanneer dit bij jou het geval is, kun je overwegen om een nieuwe vlinderstruik aan te schaffen. Ze zijn immers voordelig in de aanschaf. Wanneer je een vlinderstruik in pot aanschaft, is de kans groot dat de vlinderstuik hetzelfde seizoen aangroeit en prachtig gaat bloeien. Desondanks moet je ook een vlinderstruik in pot het eerste jaar voldoende watergeven.

Een vlinderstruik kun je aanschaffen bij een kwekerij of tuincentrum. Echter is het ook mogelijk om je vlinderstruik online bestellen. Een webwinkel met het grootste aanbod vlinderstruiken is Tuinplant.nl. Het assortiment bestaat uit meer dan 25 verschillende soorten vlinderstruiken in allerlei kleuren en groottes.

Bekijk het aanbod vlinderstruiken!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>