Kan een vlinderstruik in de schaduw? Dit is wat je moet weten!

We krijgen regelmatig de vraag of een vlinderstruik in de schaduw kan worden aangeplant. Zoals je misschien wel weet verlangt een vlinderstruik graag veel zon. Maar wat als je nu een vlinderstruik in de schaduw plant? Bloeit deze vlinderstruik dan nog en is een vlinderstruik dan nog in trek bij vlinders?

In dit artikel geven we je hierop het antwoord en vertellen we je een aantal alternatieven die eigenlijk veel beter in de schaduw kunnen worden aangeplant.

Kan een vlinderstruik in de schaduw

Over vlinderstruik

Een heester die in veel tuinen wordt aangeplant, is de vlinderstruik. Het is een prachtig bloeiende plant die in verschillende kleuren bloeit. Je komt ze onder andere tegen in de kleur roze, paars, wit of blauw. Je hebt zelfs meerkleurige vlinderstruiken, waarbij één vlinderstruik in meerdere kleuren bloeit.

Naast dat de vlinderstruik in verschillende kleuren bloeit, heb je deze ook in verschillende hoogtes. De meeste vlinderstruik kunnen wel enkele meters hoog worden, voornamelijk als je ze niet snoeit, worden ze ieder jaar hoger. De bloei wordt dan wel steeds minder, daarom is het verstandig om de vlinderstruik jaarlijks te snoeien.

Wist je dat er ook laagblijvende vlinderstruiken zijn? Zo kun je toch nog vlinderstruiken aanplanten als je een kleinere tuin hebt. In de border wordt een laagblijvende vlinderstruik vaak aangeplant langs de rand. Zelf het aanplanten in een pot is met een laagblijvende vlinderstruik mogelijk.

Standplaats

Een vlinderstruik staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. De plant houdt namelijk van warmte. Het liefst heeft de plant vochtige grond welke goed waterdoorlatend is.

In de zomer verdraagt een vlinderstruik hitte prima. Belangrijk is wel dat je vlinderstruik in deze periode voldoende water geeft. Zo blijven de bloemen van de vlinderstruik langer mooi en staat de heester er in zijn geheel beter bij.

Vlinderstruik in de schaduw planten

Kan een vlinderstruik in de schaduw worden geplant? Het antwoord hierop is ja. Wel is de vraag in hoeverre de vlinderstruik dan bloeit. Bij een vlinderstruik in de schaduw is in ieder geval zeker dat deze minder uitbundig bloeit. Hierdoor is de plant ook minder intrek bij vlinders, bijen en hommels.

In sommige tuinen hebben vlinderstruiken in de schaduw wel succes. In de meeste tuinen komt de vlinderstruik toch niet helemaal tot zijn recht, waardoor deze later worden verplant naar een andere plek in de tuin of zelf worden verwijderd.

Het is dus aan jou de keus om het eens te proberen. Eén ding is zeker de vlinderstruik gaat het nooit zo goed doen als bij een plek in de zon.

Alternatieven voor vlinderstruik

Heb je tuin op het noorden of veel bomen in je tuin, dan is de kans vrij groot dat de vlinderstruik weinig zonlicht krijgt. Je kunt hierdoor misschien overwegen om een andere soort plant aan te planten in je tuin in plaats van de vlinderstruik.

Onderstaand vertel ik je enkele alternatieven die je op een schaduwrijke plek kunt aanplanten.

Rhododendron

Een vroege bloeier is de Rhododendron. In april-mei komt deze plant in bloei en kan voor een flinke bloemenzee zorgen in je tuin. De Rhododendron heb je in verschillende kleuren. Zo heb je de Rhododendron onder andere in de kleuren paars, roze, oranje of rood.

Witte Rhododendrons heb je ook en zijn persoonlijk mijn favoriet. Je kunt ze namelijk goed combineren met andere planten.

In vergelijking tot een vlinderstruik is de Rhododendron zuurminnend. Dit wil zeggen dat de Rhododendron graag in een zure bodem groeit. Deze zure bodem kun je creëren door tuinturf aan te brengen.

Bekijk het aanbod!

Viburnum tinus – sneeuwbal

In plaats van een vlinderstruik kun je overwegen om de Viburnum tinus aan te planten. De Viburnum tinus is een wintergroene heester welke in de wintermaanden bloeit. Zo krijg je in de winter toch nog wat kleur in je tuin.

De Viburnum tinus groeit goed op plaatsen in de zon, halfschaduw en in de schaduw. De maximale hoogte die deze plant bereikt in heestervorm is ongeveer 150 centimeter.

De Viburnum tinus heb je ook als heesters op stam. Wanneer je wat meer hoogte in je tuin wilt creëren is de Viburnum tinus op stam een perfecte plant om aan te planten.

Bekijk het aanbod!

Hypericum ‘Hidcote’ – hertshooi

De Hypericum ‘Hidcote’ is een populaire plant vanwege zijn lange bloeitijd. De plant bloeit in de periode juli t/m oktober met gele bloemetjes. Na de bloei ontstaan er besjes aan de plant.

De hoogte die deze plant bereikt is ongeveer 100 centimeter. Om de plant ieder jaar rijk te laten bloeien, wordt aangereden om de plant in het voorjaar tot 30 centimeter terug te snoeien.

Bekijk het aanbod!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>