Vlinderstruik verplanten: Wanneer en hoe?

Vlinderstruik verplantenIn dit artikel vertel ik je alles over het verplanten van een vlinderstruik. Wanneer kun je dit het beste doen en hoe doe je dit op de juiste manier?. Een vlinderstruik is een plant die zich prima laat verplanten als je dit in de juiste periode doet.

Ga je een vlinderstruik verplanten dan moet je dit wel op een standplaats doen waar de vlinderstruik het goed naar zijn zin heeft. Ik kan je alvast verklappen, dat is geen standplaats in de schaduw!

Verder komt het wel eens voor dat een vlinderstruik na het verplanten slap gaat hangen. Hoe je dit kunt voorkomen en of je vlinderstruik nog te redden is wordt ook duidelijk in dit artikel.  

Wanneer vlinderstruik verplanten?

De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in de periode oktober t/m april. In deze periode zijn de temperaturen niet meer zo hoog wat beter is voor het verplanten van een vlinderstruik omdat de struik dan in rust is.

Het verplanten van een vlinderstruik in de zomer is mogelijk maar de kans is vrij groot dat je vlinderstruik het niet gaat redden. Kies daarom bij voorkeur een periode in het najaar of voorjaar uit.

Het kan wel eens voorkomen dat je niet anders kan dan de vlinderstruik te verplanten, bijvoorbeeld door een tuinrenovatie die in de zomermaanden wordt uitgevoerd. Om de vlinderstruik na het verplanten eens kans te geven doe je er goed aan om de plant tot 10 a 20 centimeter boven de grond terug te snoeien. De plant hoeft zijn energie niet te steken in het ontwikkelen van bloemen maar steekt deze in het ontwikkelen van de wortels. Water verdampt hierdoor ook minder snel waardoor je geen slap hangende vlinderstruik krijgt.

Beste standplaats vlinderstruik

Wanneer je een vlinderstruik gaat verplanten doe dit dan op een locatie waar de vlinderstruik het goed naar zijn zin heeft. Een vlinderstruik staat namelijk het liefst in de zon op een standplaats die niet al te nat is en goed waterdoorlatend is.

In sommige tuinen zie ik wel eens een vlinderstruik in de schaduw staan, bijvoorbeeld onder een boom. De vlinderstruik komt hier niet goed tot zijn recht en zal minder of zelf geen bloemen vormen. In het artikel ‘vlinderstruik bloeit niet of nauwelijks’ vertel ik wat nog enkele redenen meer kunnen zijn als je vlinderstruik niet bloeit.

Afhankelijk van de variëteit van de vlinderstruik raad ik je aan om een vlinderstruik niet te dicht aan de rand van een border te planten. Eén vlinderstruik kan in één jaar tijd flink groeien waardoor de takken hinderlijk over het gazon of bestrating kunnen hangen.

Hoe vlinderstruik verplanten?

Het verplanten van de vlinderstruik is iets wat veel mensen zelf kunnen zonder de inzet van een hovenier. Tijdens het verplanten zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Eén van deze belangrijke aandachtspunten is dat je bij het verplanten nog voldoende wortels aan de vlinderstruik moet laten zitten. Bij het uitsteken van de plant kun je het beste met een steekschop rondom de plant steken. Doe dit niet direct tegen de stam aan want zo houdt je geen wortels meer over!

Bij het uitsteken van een vlinderstruik kun je het beste een steekschop gebruiken in plaats van een spade. Het voordeel van een steekschop is dat de schop een stuk scherper is dan een spade. Sommige vlinderstruiken hebben dikke wortels die je zonder al te veel moeite met een steekschop door kunt steken.

Wanneer je de vlinderstruik eenmaal hebt los gestoken kun je deze verplaatsen naar de nieuwe locatie. Bij het verplaatsen kan het handig zijn om een kruiwagen te gebruiken. Dit is niet alleen lichter voor je zelf maar je beschadigd hierdoor de plant ook minder snel.

Eenmaal op de nieuwe standplaats aangekomen, graaf je een nieuw plantgat. Zorg er voor dat het plantgat ongeveer 1,5x groter is dan de kluit van de vlinderstruik. Door het plantgat wat groter te maken zorg je er voor dat de grond los is waardoor de wortels beter kunnen ontwikkelen.

Heb je het plantgat gegraven dan kun je de vlinderstruik in het plantgat zetten. Zorg er voor dat de vlinderstruik op dezelfde diepte staat dan op de oude standplaats. Wanneer je het plantgat gaat aanvullen, is er nog één ding om rekening mee te houden. De grond wat je uit het nieuwe plantgat hebt gehaald, moet je nog vermengen met aanplantgrond, bijvoorbeeld Vivimus Universeel.

Het voordeel van Vivimus universeel is dat dit product de wortelgroei bij aanplant van nieuwe planten en bij planten die worden verplant bevorderd. Hiernaast wordt het vocht door de plant beter vastgehouden wat een verplante vlinderstruik het eerste jaar zeker goed kan gebruiken. Door wat aanplant grond aan te brengen, is de kans dat de vlinderstruik succesvol aangroeit een stuk hoger!

Bij het aanvullen van het plantgat met bestaande grond en aanplantgrond, moet je de grond rondom de struik nog even goed aanstampen. Dit zorgt er voor dat de plant steviger in de grond komt te staan. Hiernaast zorg je er voor dat er voldoende grond wordt aangebracht, zodat de wortels enige tijd later niet bloot komen te liggen doordat de grond is verzakt.

Verzorging na het verplanten

Na het verplanten van een vlinderstruik, vraagt deze nog enige verzorging. Tijdens het verplanten zijn de wortels van de vlinderstruik aangetast en reiken ze minder diep in de grond. De vlinderstruik kan hierdoor minder vocht uit de grond opnemen. Vooral in het voorjaar en de zomer moet je de vlinderstruik helpen door deze wat extra water te geven. Zo voorkom je dat de bladeren van de vlinderstruik slap gaan hangen en de plant het niet overleefd.

Gaan de bladeren van je vlinderstruik toch slap hangen? In het artikel ‘vlinderstruik hangt slap na het verplanten’ vertel ik je wat je tegen dit probleem kunt doen en hoe je jouw vlinderstruik kunt redden.

Waarom vlinderstruik verplanten?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom je een vlinderstruik kunt verplanten. Onderstaand benoem ik enkele redenen.

Verkeerde standplaats

Een goede reden om een vlinderstruik te verplanten is dat deze momenteel een verkeerde standplaats heeft. Staat de vlinderstruik onder een boom of in de schaduw dan komt de plant niet goed tot zijn recht en bloeit de vlinderstruik niet of nauwelijks.

Het verplanten naar een zonnige standplaats kan wel eens de oplossing zijn om de bloei van je vlinderstruik te verbeteren.

Vlinderstruik wordt te groot

Eén veel gehoorde redenen is dat de vlinderstruik te hoog wordt. Vóór je een vlinderstruik om deze reden gaat verplanten moet je jezelf afvragen of je de vlinderstruik jaarlijks snoeit? Wanneer je dit niet doet wordt een vlinderstruik steeds hoger.

Het snoeien van een vlinderstruik dient jaarlijks te gebeuren in het voorjaar wanneer er geen vorst meer wordt verwacht. Je mag de vlinderstruik terugsnoeien tot 10 a 20 centimeter boven de grond. Door de vlinderstruik jaarlijks te snoeien blijft deze compact en wordt ook de bloei uitbundiger.

Je zou jezelf ook kunnen afvragen of je wel de juiste variëteit vlinderstruik hebt aangeplant. Er zijn namelijk ook laagblijvende vlinderstruiken die niet veel hoger worden dan 60 centimeter. Wellicht zou je een laagblijvende vlinderstruik op deze plek aan kunnen planten?

Herindeling van de border

Een reden om een vlinderstruik te verplanten, is ook vaak het herindelen van de border. Kies voor een solitaire vlinderstruik altijd een plek waar deze goed tot zijn recht komt. Door rondom de vlinderstruik wat lagere beplanting aan te brengen valt deze beter op.

Vlinderstruik kopen

Het verplanten van een vlinderstruik hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Is je vlinderstruik in een slechte staat of ben je toe aan een andere variëteit met een andere kleur dan zou je kunnen overwegen om een nieuwe vlinderstruik aan te schaffen.

Het voordeel van een vlinderstruik is dat ze niet heel duur zijn. Voor enkele euro’s heb je al mooie vlinderstruik!

Een vlinderstruik is in veel tuincentrums en kwekerijen te koop. Je kunt de vlinderstruik ook online bestellen bij een plantenwebshop. Eén plantenwebshop met een groot aanbod vlinderstruiken en andere tuinplanten is Tuinplant.nl. Bestel je hier een vlinderstruik dan wordt deze enkele dagen later goed verpakt bij je thuis bezorgd!

Bekijk het aanbod vlinderstruiken!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>