Vogelpoep verwijderen van zonnepanelen: Zo doe je dit eenvoudig zelf!

Vogelpoep verwijderen van zonnepanelenHoe kun je het beste vogelpoep verwijderen van je zonnepanelen en is dit noodzakelijk? In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je uitwerpselen van vogels kunt verwijderen op zonnepanelen en waarom het verstandig is om dit te (laten) doen. Uiteraard kun je er voor kiezen om deze uitwerpselen zelf te verwijderen of om dit te laten doen door een reinigingsbedrijf. Wat de voor- en nadelen van het zelf doen en uitbesteden zijn wordt ook in dit artikel duidelijk.

Na het lezen van dit artikel wordt voor jou inzichtelijk hoe je het beste kunt omgaan met de vogelpoep op de zonnepanelen en kun je op korte termijn actie ondernemen.

Waarom vogelpoep op zonnepanelen verwijderen?

Vogelpoep op zonnepanelen is voor veel mensen een doorn in het oog. Vooral als de zonnepanelen zichtbaar zijn en je witte vlekken op de uitwerpselen ziet. Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om vogelpoep op zonnepanelen te verwijderen.

Rendement loopt terug door vogelpoep

Misschien sta je er niet direct bij stil maar vogelpoep op zonnepanelen kan het rendement van je zonnepanelen verlagen. Dit kan zelfs oplopen tot 5% minder rendement. Dit wil je uiteraard voorkomen omdat je het maximale rendement uit je zonnepanelen wilt halen. Het leggen van zonnepanelen is namelijk een flinke investering en daar wil je wel profijt van hebben.

Beschadiging zonnepaneel

Vogelpoep kan tot beschadiging van de zonnepanelen leiden. Dit komt voornamelijk voor wanneer je vogelpoep erg lang laat zitten op de zonnepanelen. De uitwerpselen kunnen bestaan uit een agressieve samenstelling wat vervolgens vlekken kan achterlaten op de panelen. Hiernaast wordt vogelpoep stug en krijg je het bijna niet meer van je zonnepanelen af.

Wanneer vervuiling schade veroorzaakt aan je zonnepanelen dan worden deze meestal door de verzekeraar niet vergoed, omdat de schade is ontstaan door nalatenschap.

Uitstraling

Vogelpoep op zonnepanelen verminderd ook de uitstraling van je zonnepanelen / huis. Het geeft een wat onverzorgde indruk waardoor veel mensen die witte vlek het liefst zien verdwijnen.

Verdwijnt vogelpoep door een regenbui?

Regelmatig krijg ik de vraag gesteld of vogelpoep van de zonnepanelen verdwijnt na een regenbui. Helaas is een regenbui meestal niet voldoende om vogelpoep te verwijderen. Stof wil nog wel eens van een zonnepaneel verdwijnen na een regenbui maar vogelpoep is hardnekkig en blijft aan de zonnepanelen kleven. Vooral wanner vogelpoep stug is, gaat het niet van de zonnepanelen af.

Hoe vaak moet je de zonnepanelen schoonmaken?

Het beste kun je jaarlijks de zonnepanelen schoonmaken. Dit zorgt er voor dat de zonnepanelen fris ogen en de zonnepanelen optimaal rendement leveren. Toch is er groot gedeelte van de mensen die nooit hun zonnepanelen reinigt. Ze zien het als een intensieve klus of hebben niet in de gaten dat het nodig is.

Wanneer je zonnepanelen regelmatig worden ondergepoept door vogels kun je de zonnepanelen frequenter (laten) reinigen dan 1x per jaar.

Wanneer je de zonnepanelen gaat reinigen kun je dit het beste doen op een dag wanneer het niet te heet is. Hete zonnepanelen in combinatie met het reinigen kan er voor zorgen dat er scheuren in de zonnepanelen komen.

Zelf vogelpoep verwijderen van zonnepanelen?

De meeste mensen kiezen er voor om zelf vogelpoep te verwijderen van zonnepanelen als dit op een veilige manier kan. Wanneer je aan de slag gaat, is het verstandig om veiligheidsredenen om de zonnepanelen even uit te schakelen. Vervolgens kun je aan de slag om de zonnepanelen te reinigen. Hoe je dit het beste kunt doen, is afhankelijk van de bereikbaarheid van de zonnepanelen. Onderstaand wordt duidelijk hoe je zonnepanelen op makkelijke plaatsen kunt bereiken en op de wat moeilijkere plaatsen.

Makkelijk bereikbare plaatsen

Op makkelijk bereikbare plaatsen kun je de zonnepanelen reinigen met doek of een zachte spons. Deze methode is alleen handig wanneer je geen gevaarlijke capriolen hoeft uit te halen om de zonnepanelen schoon te krijgen.

Moeilijk bereikbare plaatsen

In de meeste gevallen is het noodzakelijk om vogelpoep op de zonnepanelen te verwijderen met een telescopische borstel. Met een telescopische borstel kun je de zonnepanelen vanaf de grond reinigen en heb je geen ladder nodig. Hierdoor kun je veiliger werken.

Een telescopische borstel kun je volledig uitschuiven en kan soms tot wel een lengte van meer dan 7 meter reiken. Vóór je een borstel gaat aanschaffen, is het verstandig om vooraf te bepalen hoe lang deze moet zijn om alle zonnepanelen te kunnen reinigen.

In telescopische borstels heb je diverse soorten. Ik raad je aan om een telescopische borstel met waterdoorvoer aan te schaffen. Op deze manier kun je (osmose)water aanbrengen op de zonnepanelen en kun je ze op de manier eenvoudig reinigen.

Het aanschaffen van een telescopische borstel (voor particulier gebruik) is meestal een investering tussen 100 en 200 euro. Deze eenmalige investering kost meestal net zo duur het inhuren van een schoonmaakbedrijf. De borstel kun je jarenlang gebruiken, waardoor je een stuk goedkoper uit bent.

De onderstaande telescoopstelen met borstel worden vaak verkocht om zonnepanelen te reinigen.

Voordelen

 • Voordeliger dan laten reinigen door een schoonmaakbedrijf;
 • Reinigen wanneer het je uitkomt;

Nadelen

 • Risico op valgevaar;
 • Risico op schade als je de verkeerde hulpmiddelen gebruikt (harde borstel, schuurspons, hogedrukspuit ect.);
 • Je moet investeren in hulpmiddelen;

Schoonmaken met osmose water

Veel zonnepanelen worden gereinigd met normaal water. Dit is een prima optie maar laat vaak wel zichtbare strepen achter op de zonnepanelen. Een betere optie is om osmose water te gebruiken. Osmose water is vrij van zouten, mineralen, kalk en lood en is te koop in flessen of jerrycans van 1 tot 20 liter.

Vogelpoep verwijderen op zonnepanelen uitbesteden

Zie je het niet zitten om zelf de zonnepanelen schoon te maken, dan kun je dit uitbesteden aan een bedrijf. Voor het schoonmaken van zonnepanelen kun je een schoonmaakbedrijf of een glazenwasser inhuren. Deze bedrijven beschikken over de juiste kennis en expertise om zonnepanelen te reinigen. Als je toch een schoonmaakbedrijf of glazenwasser inhuurt, kun je ze eventueel ook inzetten om (moeilijk bereikbare) ramen te reinigen.

De kosten van een schoonmaakbedrijf liggen gemiddeld tussen de 35 en 80 euro per uur excl. voorrijdkosten. Je kunt een schoonmaakbedrijf jaarlijks laten komen, maar je kunt ook een vaste frequentie afspreken, bijvoorbeeld 1x per kwartaal.

Mijn advies zou zijn om de zonnepanelen zelf te reinigen als dit mogelijk en veilig kan. Voor het reinigen van zonnepanelen ben je al snel meer dan 100 euro kwijt. Het levert misschien wat meer rendement op maar de winst die je hebt, is niet zo groot als de kosten die je kwijt bent aan het schoonmaakbedrijf.

Onderstaand enkele voor- en nadelen wanneer je het reinigen van je zonnepanelen laat uitbesteden aan een schoonmaakbedrijf of glazenwasser.

Voordelen

 • Je bespaart tijd en hebt er nauwelijks omkijken naar;
 • Voor jou zijn er geen veiligheidsrisico’s;
 • Kennis en expertise om zonnepanelen te reinigen;
 • Je hoeft geen materieel aan te schaffen om zonnepanelen te reinigen.

Nadelen

 • Hoge kosten;
 • Moment van uitvoering afhankelijk van planning van het schoonmaakbedrijf.

Zonnepanelen droogmaken na reinigen

Het is misschien verleidelijk om de zonnepanelen na het reinigen weer droog te maken met een doek. Het is aan te raden om dit niet te doen maar de zonnepanelen natuurlijk op te laten drogen.

Wanneer je de zonnepanelen gaat afdrogen met een doek kunnen er strepen en krassen op de zonnepanelen komen.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen kan het hele jaar. Als ik je toch een moment mag adviseren dan raad ik je aan om dit vroeg in het voorjaar te doen, bijvoorbeeld in april. Je zonnepanelen zijn dan weer schoon in het voorjaar en zomer wanneer de zonnepanelen het meeste rendement opleveren.

Zonnepanelen reinigen met hogedrukspuit verstandig?

Ben je van plan om je zonnepanelen te reinigen met een hoge druk spuit? Ik raad je aan om dit niet te doen! De kans is groot dat er met een hogedrukspuit schade ontstaat aan de zonnepanelen. Dit heeft er vooral mee te maken dat je het water tussen de cellen kunt spuiten waardoor je kortsluiting kunt krijgen.

Wil je toch zelf je zonnepanelen reinigen doe dit dan met een zachte doek, spons of een telescopische borstel. Een telescopische borstel is een veilige methode om de zonnepanelen vanaf de grond te reinigen.

Andere hulpmiddelen die je naast een hogedrukspuit beter niet kunt gebruiken zijn een schuurspons en harde borstel.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>