1

Vogels eten graszaad op: Dit kun je er tegen doen!

Herken je het, vogels eten het graszaad op van je pas ingezaaide gazon? Je hebt net een nieuw gazon ingezaaid en ineens zitten er veel vogels in jouw tuin die snoepen van het graszaad. Ideaal voor de vogels, maar een ergernis voor de tuinliefhebber die wacht op een mooi groen gazon.

Is de overlast groot en wil je voorkomen dat je het gazon opnieuw bij moet zaaien, dan is het tijd om actie te ondernemen. Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel lees je wat het gevolg is van vogels die van jouw pas ingezaaide grasveld eten en wat je hier tegen kunt doen.

Vogels eten graszaad op

Vogels eten graszaad op: Wat is het gevolg?

Vogels op je gazon is normaal gesproken geen probleem. Zo staan Merels erom bekend dat ze wormen uit jouw gazon pikken. Dit is alleen maar een goed teken, want dit betekent dat er bodemleven aanwezig is. Regenwormen in het gazon verbeteren de bodemstructuur en zorgen ervoor dat het grasplantje beter voedingstoffen op kan nemen.

Een ander verhaal is het wanneer vogels op je gazon zitten om het pas gezaaide graszaad op te eten. Voor je het weet kunnen vogels heel wat graszaad eten, waardoor er kale plekken in het gazon kunnen ontstaan. Sommige vogels kunnen lang op een zelfde plek blijven, snoepen waardoor een kale plek na het ontkiemen van het graszaad snel zichtbaar wordt. Dit betekent dat je de kale plekken weer bij moet zaaien met graszaad.

Naast het eten van graszaad nemen sommige vogels ook graag stofbaden om van beestjes af te komen. Dit kunnen ze ook doen op een pas ingezaaid gazon. Het gevolg is dat er kale plekken en oneffenheden in het gazon ontstaan.

Om het stofbaden te voorkomen, is het belangrijk om het pas ingezaaide gazon goed vocht te houden. Dit is ook goed voor het graszaad wat zich moet gaan ontkiemen.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen om te beperken dat vogels graszaad eten. Een aantal goedwerkende manieren, worden hieronder toegelicht.

Ultrasoon verjager

Een manier om vogels te verjagen op het gazon is een ultrasone verjager. Dit is een appraatje wat je in de tuin kunt plaatsen en wat bij het detecteren van een object een hoge toon uitzendt. Zo detecteert deze verjager ook vogels, waardoor vogels direct weer wegvliegen als ze de hoge toon horen.

Het apparaatje wordt vaak gebruikt als kattenverjager, maar werkt ook tegen dieren zoals muizen, honden en vogels. De meeste mensen horen deze hoge toon niet. Toch geven kinderen en jong volwassene aan dat ze het geluidje kunnen horen. In dit geval raad ik je aan om een verjager aan te schaffen die je in frequentie kunt herstellen. Mogelijk kun je de verjager zo in stellen dat je het geluidje niet meer hoort. Eén van de beste kattenverjagers is de onderstaande Steks kattenverjager.

Het voordeel van verjager, is dat deze op zonne-energie werkt. Je ben hierdoor niet afhankelijk van batterijen en elektriciteit en hebt er dus nauwelijks omkijken naar.

Vogels eten graszaad op

Bestel direct!

Vogelverjager Kite Hawk

Je hebt ze misschien vast wel eens gezien, een vogelverjager die door de wind heen en weer wapperd. Naast dat deze vaak in groentetuinen of bij fruitbomen wordt toegepast, wordt deze vogelverjager ook regelmatig gebruikt bij een pas ingezaaid gazon.

De vogelverschrikker is een soort vlieger en lijkt qua uiterlijk en vliegwijze op een havik. Door de wind maakt deze havik een zwevende beweging, waardoor duiven, spreeuwen en kauwen snel het hazenpad kiezen.

De afmeting van een Kite Hawk is ongeveer 143 x 73 cm. De Kite Hawk wordt geleverd inclusief touw, waarmee je deze aan een paal of vishengel kan bevestigen. Overigens wordt de paal niet meegeleverd. Voor de wat grotere grasvelden is de Kite Hawk een prima methode om vogels te verjagen.

Onderstaande video geeft je inzicht hoe de Kite Hawk werkt.

Bestel direct!

Bamboestokken met CD’s

Heb je thuis nog CD’s liggen die je niet meer gebruikt? Dan zou je ze kunnen gebruiken om de vogels van jouw gazon te houden. De CD’s kun je met een touwtje bevestigen aan een bamboestok. Vervolgens laat je de CD langs de bamboestok hangen, waardoor de CD rond kan waaien. Hierdoor weerkaatst de CD lichtstralen, wat ervoor zorgt dat de vogels worden verjaagd.

Meestal werkt het effectiever om meerdere bamboestokken met CD’s te plaatsen. Eén CD per bamboestok is voldoende. Op bol.com heb je ongeveer 25 bamboestokken voor 10 euro.

Nadat het graszaad is opgekomen, zou je de bamboestokken nog altijd als plantensteun kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij de Hortensia ‘Annabelle’ die erom bekend staat dat deze kan gaan hangen. In het artikel over Hortensia ‘Annabelle’ ondersteunen, leggen we uit hoe je de plant kunt ondersteunen onder andere bamboestokken.

Graszoden leggen

Moet je nieuwe gazon nog worden aangelegd en twijfel je nog tussen inzaaien en graszoden? Eén ding is zeker door het leggen van graszoden heb je geen last van snoepende vogels die graszaad eten. Graszoden leggen, zorgt in een keer voor een groene grasmat, waardoor je direct resultaat hebt. Bij het inzaaien van gras duurt het enkele weken voor dat je een groene grasmat krijgt. Vogels kunnen dan enkele weken graszaad snoepen.

Het leggen van graszoden is meestal duurder dan het zaaien van gras. Financieel gezien is het dus voordeliger om gras te zaaien. Eventuele kale plekken, kun je later nog altijd bijzaaien met graszaad. Zelf gebruik ik voor het bijzaaien altijd DCM Riparo plus. Dit is snelkiemend graszaad, waardoor kale plekken zeer snel dichtgroeien.

Beste tijdstip voor het zaaien van gras

Het beste tijdstip om gras te zaaien is in de periode april tot juni en september t/m oktober. In deze maanden is de temperatuur meestal voldoende en niet te hoog om het graszaad te laten ontkiemen. Door het graszaad ook nog van voldoende vocht te voorzien, zorg je ervoor dat het graszaad sneller gaat kiemen. Gemiddeld duurt het ongeveer twee tot drie weken voor het graszaad gaat kiemen.

Wanneer je graszaad in de maanden februari / maart gaat aanbrengen dan duurt het meestal een stuk langer voor het graszaad gaat kiemen. De temperaturen zijn rond deze maanden meestal te laag. Doordat het kiemen van het graszaad langer duurt, hebben vogels langer de tijd om te eten van het graszaad.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Lucien Lafour schreef:

    Het plantsoen wat door kinderen gebruikt wordt is kaal ! De Gemeente laat bedrijf het omploegen en graszaden zaaien ! Nu komen de vogels de zaden eten de hel dag door !

  • >