Vogels maken gras kapot: Oorzaak + oplossingen

Vogels maken gras kapotLast van vogels die je gras kapot maken of het gazon om woelen? Waarschijnlijk heb je emelten of engerlingen in het gazon. Wij vertellen je in dit artikel hoe je dit probleem kunt oplossen en de aanwezige schade weer kunt herstellen.

Wanneer je een mooi gazon hebt, is het erg vervelend als vogels het gras kapot maken. Het begint vaak bij enkele kleine plekjes in het gazon. Doe je hier niets aan dan is de kans aanwezig dat de vogels je gazon steeds verder aan gaan tasten. In het ergste geval moet je een compleet nieuw gazon aanleggen en is dit niet meer te herstellen door wat graszaad bij te zaaien.

Natuurlijk wil je verdere uitbreiding van de schade voorkomen en dit kun je alleen doen door direct actie te ondernemen!

Klik Hier Voor de Beste Oplossing!

Waarom maken vogels het gras kapot?

Wellicht valt het je op dat er de laatste tijd veel vogels op het gazon zitten en opzoek zijn naar voedsel. In veel gevallen zullen dit kraaien, spreeuwen of merels zijn maar ook andere soorten vogels weten je gazon ineens te vinden en dat is niet voor niets.

Als je van dichtbij naar je gazon kijkt dan zie je wellicht witte of grijze larven onder het gras zitten. Dit zijn emelten en/of engerlingen. Deze larven zijn een voedselbron voor veel vogels.

Emelten en engerlingen herkennen

Emelten en engerlingen worden vaak met elkaar verward. Toch lijken ze niet op elkaar. Ze hebben wel één ding gemeen. Ze kunnen veel schade aan je gazon aanrichten.

Emelten

Emelten zijn larven van de langpootmug en hebben een grijze kleur. Ze hebben geen poten en geen duidelijke kop en zijn ongeveer 4 centimeter lang. Deze meeste schade richten emelten ’s nachts aan. Overdag houden ze zich schuil in de grond.

Het probleem van emelten is dat ze aan de bovengrondse delen van het gras vreten waaronder ook het groeipunt. Gras gaat hierdoor afsterven waardoor er kale plekken in je gazon ontstaan.

De periode waarin emelten vooral actief zijn, is in het voorjaar of in de zomer.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van onder andere de meikever, junikever of roze kever. Ze hebben een witte kleur en een herkenbare bruine kop. Verder beschikken ze over poten en liggen ze vaak krom in een ‘C-vorm’.

De meeste overlast van deze larven is in de periode juni t/m oktober. Engerlingen zijn vaak net onder de zode te vinden en vreten aan wortels van de grasplanten. Hierdoor gaat het gras kapot en komt de zode los op het oppervlak te liggen.

Schade van emelten en engerlingen herkennen

Bovenstaand hebben je al verteld hoe je de schade van emelten en engerlingen kunt herkennen. De grootste schade wordt misschien wel veroorzaakt door vogels die opzoek zijn naar emelten en engerlingen. Binnen een vrij korte periode kunnen vogels een flink gedeelte van je gazon om woelen. Dit resulteert in losse plakken gras op je gazon en kale plekken.

Emelten en engerlingen bestrijden

Er zijn verschillende manieren om emelten en engerlingen te bestrijden. Tot enkele jaren geleden waren er nog diverse middelen verkrijgbaar waarmee je deze larven kon bestrijden. Dit had helaas ook een negatief invloed op het milieu waardoor deze schadelijke middelen uit verkoop zijn gehaald.

Tegenwoordig zijn er slechts enkele middelen in de handel waarmee je emelten en engerlingen kunt bestrijden. De beste middelen lichten we onderstaand aan je toe.

Emelten bestrijden met aaltjes

Plagen in de tuin worden steeds vaker bestreden met behulp van aaltjes. Dit omdat deze methode de afgelopen jaren een positieve dienst heeft bewezen en omdat dit een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode is.

Wellicht dat je nog nooit van aaltjes hebt gehoord, daarom eerste even een korte uitleg wat aaltjes precies zijn. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden tegen veel plagen in je tuin. Zo zijn er aaltjes die zich specifiek richten op emelten en engerlingen.

Een ander woord voor aaltjes is nematoden. Aaltjes zijn kleine wormachtige beestjes die je soms nauwelijks met het blote oog kan zien.

Aaltjes doden emelten en engerlingen omdat ze bacteriën in hun darmkanaal hebben die dodelijk zijn voor engerlingen. Wanneer je aaltjes uitzet op je gazon dan gaan deze zelf op zoek gaan naar emelten of engerlingen en dringen zich naar binnen. Het gevolg is dat emelten en engerlingen zullen sterven.

Aaltjes die een emelt of engerling zijn binnengedrongen kunnen zich vermeerderen tot duizenden nieuwe aaltjes. Deze aaltjes gaan weer opzoek naar een nieuwe prooi. Het proces herhaalt zich dus steeds waardoor na 6 weken ongeveer 95% van de emelten en engerlingen zijn gedood.

Wanneer er geen emelten en engerlingen in je gazon aanwezig zijn zullen de aaltjes vanzelf verdwijnen.

Meer weten of het bestrijden van engerlingen en emelten met aaltjes? Eerder schreven wij hierover het artikel ‘Aaltjes tegen engerlingen’.

Liever direct aaltjes bestellen? Een goede leverancier hiervoor is Biogroei. Biogroei is een bedrijf dat zich richt op allerlei biologische oplossingen voor ziekten en plagen in de tuin.

Ben je specifiek op zoek naar aaltjes tegen emelten dan is het product C-Green de oplossing.
Voor engerlingen moet je het product B-green hebben.

Bestel direct!

BSI Larvex

Een andere manier om emelten en engerlingen te bestrijden is met behulp van Larvex strooikorrels. Deze strooikorrels kun je preventief strooien of direct strooien wanneer het schadebeeld optreedt. Het beste resultaat bereik je als je direct na het strooien je gazon beregent. De korrels lossen dan op waardoor ze direct hun werk doen.

Het voordeel van dit product is dat het zorgt voor krachtige stimulatie van het gras. De toegevoegde voedingselementen zorgen voor een nieuw en krachtig wortelgestel van het gras.

Belangrijk is dat je de juiste dosering toepast. Dit is ongeveer 3 kilogram per 100 vierkante meter. Binnen 3 á 4 weken zijn de emelten en engerlingen verdwenen.

Meer weten over dit product? In het artikel ‘Larvex ervaringen’ vertellen we je hier meer over.

Vogels maken gras kapot

Bestel BSI Larvex

Hoe schade door emelten en engerlingen herstellen?

Wanneer de emelten of engerlingen zijn bestreden, blijf je nog wel zitten met de schade die de larven en vogels hebben aangebracht. Deze kale plekken moet spoedig worden hersteld om te voorkomen dat straatgras of andere onkruiden zich gaan vestigen op deze kale plekken.

Het herstellen kun je het beste doen met een snelkiemend graszaad, zoals DCM Riparo gazon.

Ten opzichte van andere grasmengsel kiemt dit graszaad sneller en is de kans kleiner dat onkruid zich vestigt op deze kale plekken. Met DCM Riparo plus kun je het graszaad eenvoudig verdelen met behulp van een strooidoos. Ga je aan de slag met het herstellen van de kale plekken. Houd dan wel rekening met het onderstaande:

  1. De kale plek dient eerst losgewerkt te worden en dood materiaal dient verwijderd te worden. Dit kun je het beste doen met een hark;
  2. Zorg voor vlakke ondergrond;
  3. Strooi het graszaad gelijkmatig over de kale plekken;
  4. Hark het graszaad lichtjes in en druk het licht aan;
  5. Geef het graszaad en het jonge gras de komende periode voldoende water.
Bestel snelkiemend graszaad direct!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>