Vogels onder dakpannen of zonnepanelen voorkomen: Weet jij al hoe?

Wil jij weten hoe je vogels onder je dakpannen of zonnepanelen kunt voorkomen?

Vogels onder de dakpannen of zonnepanelen kunnen veel overlast veroorzaken. Wanneer de vogels eenmaal aan het nestelen zijn, zijn ze lastig weg te krijgen onder je dak. Je kunt daarom beter vogels onder je dakpannen voorkomen dan moeten verjagen.

Na het lezen van dit artikel wordt duidelijk waarom het slim is om vogels onder je dakpannen te voorkomen. Hiernaast geef ik je een tip hoe je ze het beste kunt voorkomen.

Vogels onder dakpannen voorkomen

Waarom vogels onder dakpannen of zonnepanelen voorkomen?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom veel mensen vogels onder de dakpannen willen vermijden. Enkele veel voorkomende redenen licht ik hieronder aan je toe.

Geluid

Vogels onder de dakpannen kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Voornamelijk wanneer je ligt te slapen kunnen de vogels jouw al vroeg wakker maken door onder dakpannen te kruipen. Je kunt ook veel overlast ondervinden wanneer er een nest onder het dak aanwezig is. Wanneer de jonge vogels eenmaal honger hebben dan kunnen ze flink kwetteren.

Uitwerpselen

Wanneer een nest onder het dak aanwezig is, worden er vaak veel uitwerpselen onder het nest achter gelaten. De uitwerpselen kunnen terecht komen op de muur of op de stoep. Je dient dit dan met enige regelmaat schoon te maken.

Schade

Vogels onder de dakpannen kunnen veel schade aanrichten. In het eerste opzicht is dit misschien niet meteen merkbaar. Na enkele jaren kun je hier hinder van ondervinden. De vogels richten zich vaak op isolatiemateriaal wat ze kapot pikken.

Ongedierte

De nesten onder de dakpannen zijn erg in trek bij insecten en andere ongedierte. Als ze eenmaal onder je dakpannen zitten dan weten ze ook vaak de kleine gaatjes naar binnen te vinden. Je kunt dus binnen in je woning ook last krijgen van ongedierte en/of insecten.

Houtrot

Vogelnesten onder het dak, zorgen er ook voor dat het houtwerk onder het dak nat wordt. Op langere termijn kan dit leiden tot houtrot. Om de levensduur van het dak te verlengen, geeft het weren van vogels een positieve bijdragen.

Een dakgootborstel is de oplossing

Eerder gaf ik je al aan dat je beter vogels onder je dakpannen kunt voorkomen, dan dat je ze achteraf moet verjagen. Maar hoe voorkom je dan vogels onder je dakpannen?

De laatste jaren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een dakgootborstel, ook wel dakgootegel genoemd. Een dakgootborstel is een borstel welke je in de dakgoot kunt leggen of tussen het dak en de zonnepanelen kunt plaatsen.

De borstel voorkomt dat er vogels onder de dakpannen of zonnepanelen kunnen komen en behoud hiernaast ook nog eens de functionaliteit van de dakgoot. Zo kan het water langs de haren van de borstel worden afgevoerd.

Misschien vraag je jezelf wel af ‘hoe zit het dan met het schoonmaken van de dakgoot?’ Een bijkomend voordeel van deze borstel is dat het schoonmaken van de dakgoot niet meer nodig is. Naast vogels houdt deze borstel ook blaadjes en takjes tegen. Het schoonmaken van de dakgoot is dus niet meer nodig!

De dakgootborstel is te koop in verschillende lengtes. De meest verkochte maten zijn 4 en 12 meter. Mocht je dakgoot wat korter zijn, dan kun je de borstel zelf korter maken.

Bij het plaatsen is er nog één ding waar je even rekening mee moet houden. Zitten er bewoonde vogelnesten onder je dakpannen, wacht dan met het aanbrengen van de dakgootborstel. Het aanbrengen van de dakgootborstel kan er voor zorgen dat de vogels niet meer onder het dak vandaag kunnen komen.

Het aanbrengen van de dakgootborstel is een eenvoudige klus. Je hoeft alleen de borstel in de dakgoot te leggen of tussen de dakpannen en de zonnepanelen aan te brengen. Benieuwd hoe dit in de praktijk gaat, bekijk dan onderstaande video.

Positieve kenmerken dakgootborstel

  • Handig aan te brengen;
  • Meerdere functies, zoals het tegenhouden van blad;
  • Je dakgoot reinigen is niet meer nodig;
  • Relatief goedkoop in de aanschaf.
Bestel een dakgootborstel

Aanbrengen vogelschroot

Je hoort soms ook dat er een vogelschroot op het dak wordt gemonteerd. Dit is een prima methode om vogels onder de dakpannen te weren, maar is vaak wel arbeidsintensief.

Om de vogelschroot aan te brengen, wordt vaak de eerste rij dakpannen verwijderd. Vervolgens wordt de vogelschroot met schroeven vast gemaakt aan de panlatten. Tegenwoordig wordt dit vaak al gedaan voor dat de dakpannen op het dak gelegd worden.

Wanneer dit in het verleden niet is gebeurd kun je kiezen om een vogelschroot aan te brengen of om een dakgootborstel aan te brengen. Om het jezelf makkelijk te maken, raad ik je aan om een dakgootborstel aan te brengen. Deze is makkelijker te plaatsen, waardoor er wellicht geen hulp van een vakman nodig is.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>