Vrouwenmantel: soorten, combineren, snoeien en kopen

Vrouwenmantel is een vaste plant die in veel tuinen wordt aangeplant. De vrouwenmantel staat bekend om zijn gele bloei in het voorjaar en zijn groene blad waar in de vroege ochtend dauwdruppels op blijven liggen. Een bijzonder gezicht en daarom is de vrouwenmantel een populaire tuinplant.

De vrouwenmantel, ook wel Alchemilla genoemd, bestaat uit meerdere variëteiten. Wil je meer weten over de vrouwenmantel soorten, het snoeien en de planten waarmee de vrouwenmantel goed te combineren is? Lees dan dit artikel.

Vrouwenmantel

Over vrouwenmantel

De vrouwenmantel behoort tot de vaste planten. Het is een plant die voornamelijk in het voorjaar en zomer veel sierwaarde biedt. In de herfst/winter sterft de plant bovengronds af waarna deze vervolgens in het voorjaar opnieuw uitloopt.

De bloeitijd van de vrouwenmantel is april/mei. Snoei je de vrouwenmantel na de bloei dan geeft deze in de zomer een tweede bloei. Het is dus een plant waar je lange tijd plezier van kunt hebben.

Een vrouwenmantel wordt afhankelijk van de soort 20 tot 50 centimeter hoog. Het beste komt de plant tot zijn recht op een plek in de zon/halfschaduw met als voorkeur een normale tot vochtige standplaats.

Soorten

Vrouwenmantel heb je in verschillende soorten. Hieronder worden de bekendste vrouwenmantel soorten beschreven.

Alchemilla mollis

De Alchemilla mollis is de bekendste vrouwenmantelsoort. De vaste plant heeft ronde, gekartelde bladeren en wordt ongeveer 40 centimeter hoog. In de maanden mei, juni, juli en augustus bloeit deze plant geel. De favoriete standplaats van deze plant is in de zon of halfschaduw. In de schaduw kun je de plant ook planten, maar de bloei zal dan minder rijk zijn.

Alchemilla erythropoda

Ben je op zoek naar een wat kleinere vrouwenmantelsoort dan is de Alchemilla erythropoda een geschikt plant. Deze wordt namelijk ongeveer 25 tot 35 centimeter hoog. In de maanden mei, juni, juli komt deze plant in bloei. De plant is ideaal om aan te planten langs borderranden.

Alchemilla alpina

Eén van de laagste vrouwenmantelsoorten is de Alchemilla alpina. Deze plant wordt ongeveer 15 centimeter hoog. De plant bloeit in de maanden, mei, juni, juli en augustus. Door tussentijds een snoei toe te passen (na de bloei) heb je bijna de hele zomer lang plezier van deze plant.

Andere vrouwenmantel soorten

Enkele andere vrouwenmantel soorten die je toe kunt passen zijn:

Snoeien

Het snoeien van de vrouwenmantel is heel eenvoudig. Om in de zomer een tweede bloei te creëren, knip je na de eerste bloei de plant tot enkele centimeters boven de grond af. Door dit te doen ontwikkelt de plant snel nieuw blad en komt in de zomer/nazomer opnieuw in bloei.

In de herfst of aan het einde van de winter kun je de plant nogmaals snoeien. Dit kun je doen door de plant weer enkele centimeters boven de grond af te knippen. Eventueel kan dit ook vroeg in het voorjaar.

Combineren

De vrouwenmantel is een plant die zich goed laat combineren met andere planten. Daarom past vrouwenmantel bijna in iedere tuin met vaste planten borders. Wanneer je de vrouwenmantel combineert met blauwpaarse bloemen, zorgt het er voor dat deze paarsblauwe bloemen er extra uitspringen.

Bergenia cordifolia – Schoenlappersplant

De Bergenia cordifolia, ook wel bekend als schoenlappersplant, is een vaste plant die voornamelijk een sierwaarde heeft vanwege zijn blad en de roze bloemen die in april/mei verschijnen. De plant wordt ongeveer 30 centimeter hoog en is wintergroen.

Brunnera macrophylla – Kaukasische-vergeet-mij-nietje

De Brunnera macrophylla is een lichtblauwbloeiende vaste plant. De plant bloeit in de maanden april, mei en juni en wordt ongeveer 50 centimeter hoog. Zijn favoriete standplaats is een plekje in de halfschaduw of in de zon. Naast zijn bloei geeft de plant ook veel sierwaarde door zijn blad. Het blad is grijsgroen van kleur en steekt mooi af tegen de lichtblauwe bloemen.

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ – Lavendel

De Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit paars in de maanden juni t/m augustus. De dieppaarse kleur van de lavendel combineert mooi met de vrouwenmantel als deze zijn tweede bloei geeft.

Lavendel heb je in verschillende soorten maar de Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ is een van de sterkste soorten. Om deze reden wordt deze soort ook het meest verkocht. Het beste komt de plant tot zijn recht op een plek in de volle zon. De bloei van de lavendel is dan op zijn mooist.

Nepeta faassenii – Kattenkruid

De Nepeta faassenii is een geurende vaste plant. De Nederlandse naam van deze plant is Kattenkruid omdat katten er namelijk dol op zijn. De plant bloeit in de maanden juni t/m augustus en kan in het najaar ook nog een tweede bloei geven.

De Nepeta faassenii heb je in verschillende soorten. De ene wordt net wat hoger of grover dan de andere Nepeta soort. Wil je graag weten welke Nepeta past bij jouw tuin? Meer weten over kattenkruid? In het artikel ‘Nepeta Faassenii‘ geven we je hierover meer informatie.

Salvia nemorosa  – Salie

De Salvia nemorosa wordt van afstand wel eens verward met de Lavendel. De vaste plant heeft paarsblauwe bloemen en bloeit in juni t/m september.

De plant wordt ongeveer 45 centimeter hoog en het liefst staat deze op een plek in de volle zon. In het najaar sterft de plant bovengronds af waarna deze in het voorjaar weer opnieuw uitloopt.

Vermeerderen

Het is goed om de vrouwenmantel regelmatig te verjongen. Zo krijg je een sterkere plant. Het verjongen van de vrouwenmantel kan door de plant te scheuren.

Het scheuren van de plant kan door de plant uit de grond te graven. Met een schop kun je de plant in meerdere stukken delen. Misschien heb je onvoldoende plek in je tuin om al deze planten opnieuw terug te planten.

Er zijn wellicht wel wat mensen zoals een buurtgenoot of een familielid die je met vrouwenmantel blij kunt maken.

De vrouwenmantel vermeerdert zich ook door te zaaien. Jonge zaailingen kun je oppotten of elders verplanten in de tuin waar ze kunnen opgroeien.

Kopen

Wil je graag vrouwenmantel kopen dan kun je dit doen bij een tuincentrum of online bestellen bij een plantenwebshop. Meestal is het aanbod vrouwenmantel online wat groter en vaak een stuk voordeliger.Tuinplant.nl is een voorbeeld van een online plantenwebshop. Het bedrijf heeft met meer dan 15.000 bomen en planten het grootste aanbod van Nederland.

Voordelen online planten bestellen

Het online bestellen en thuis laten bezorgen van bomen en planten heeft veel voordelen. Wil je weten wat deze voordelen zijn?

  • Je hoeft geen aanhanger of busje te regelen om de planten op te halen.
  • Door online te bestellen, bespaar je tijd. Je hoeft namelijk niet naar het tuincentrum toe om daar planten uit te zoeken.
  • Je bestelling kan thuis geleverd worden ook als je niet thuis bent. De bezorgers zetten de planten bij jouw voordeur neer of op een plek in jouw tuin.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
  • Je krijgt groeigarantie!
Bestel direct!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>