Wanneer blauweregen aanplanten en welke soort?

Een van de mooiste klimplanten is misschien wel de blauweregen. Wanneer deze plant eenmaal in bloei staat, is dit echt een aanwinst voor jouw tuin. Wil je ook een blauweregen aanplanten? In dit artikel wordt duidelijk in welke periode je het beste een blauwe regen aan kunt planten.

De blauw regen heb je in vele soorten met ieder hun eigen kenmerkende bloei. Welke soorten het meest worden aangeplant, wordt ook in dit artikel duidelijk. Zo vind je misschien wel de blauweregen die het meest geschikt is voor jouw tuin.

Wanneer blauweregen aanplanten

Over de blauweregen

De blauweregen oftewel Wisteria is een klimplant met prachtig bloeiende bloemen. De plant heet misschien wel blauweregen, maar dit wil niet zeggen dat alle soorten ook in de kleur blauw bloeien. Je hebt blauweregen naast de kleur blauw ook in de kleuren roze en wit.

Standplaats

De standplaats bij een blauweregen is van belang voor de bloei van de plant. Een blauweregen komt het beste tot zijn recht op een standplaats in de volle zon. Het liefst heeft de plant een wat vochtigere grond. Staat de plant op een droge standplaats geef deze voornamelijk in de zomermaanden wat extra water.

Bemesten

Om de bloei te bevorderen kun je de blauwe regen bemesten met rozenmest. Strooi de korrels rondom de stam en geeft de plant wat water, zodat de meststof kan intrekken.
Gebruik bij het bemesten geen stikstofrijke bemesting! Dit zorgt er juist voor dat de plant minder bloemen gaat vormen en te veel blad en scheuten gaat vormen.
Wil je de Blauweregen bemesten, gebruik dan onderstaande meststof.

Snoeien

De blauweregen is een plant die je twee keer per jaar moet snoeien. De eerste snoeibeurt dient plaats te vinden rond februari/maart. In deze periode snoei je de takken terug tot ongeveer 10 centimeter van de hoofdtak. Waar je even rekening mee moet houden is dat je geen oudere takken met bloemtwijgen weg moet knippen.
In de zomer kun je de tweede snoeibeurt uitvoeren. In deze periode is de blauwe regen flink uitgegroeid en is het nodig om de zijtakken tot op een lengte van ongeveer 35 centimeter van de hoofdtak terug te knippen.

Wanneer aanplanten?

Een blauweregen kun je het gehele jaar aanplanten zolang het maar niet vriest of snikheet is. Wanneer je een blauweregen koopt, zit deze meestal in een pot. Daarom kun je de blauweregen het gehele jaar aanplanten.
Na het aanplanten van een blauwe regen is het belangrijk dat je de plant voornamelijk in de zomermaanden voldoende water geeft. De wortels moeten zich nog ontwikkelen, waardoor de plant nog wel wat extra hulp kan gebruiken.

Sommige mensen kiezen er bewust voor om de blauwe regen in het najaar aan te planten. De wortels kunnen zich dan in het vroege najaar en in het voorjaar nog ontwikkelen waardoor de plant net wat beter bestand is tegen de zomer.

Bovendien is het altijd belangrijk om de blauweregen van voldoende vocht te voorzien. Zijn favoriete standplaats is niet voor niets een plek in een vochtige omgeving.

Welke soorten?

Er zijn verschillende soorten blauweregens. Onderstaand worden de meest aangeplante soorten toegelicht.

Wisteria sinensis ‘Prolific’

De Wisteria sinensis is een plant afkomstig uit China. De bladverliezende plant bloeit in de kleur blauw en geeft geurende bloemen in de maanden mei/juni.
Onderstaande planten worden gratis bij je thuis bezorgd.

Wisteria sinensis ‘Alba’

De Wisteria sinensis ‘Alba’ ook wel de Chinese witte regen genoemd is een witbloemige variant van de blauwe regen. De plant bloeit in mei-juni en kan in september nog een tweede bloei geven.

Wisteria floribunda ‘Violacea Plena’

De Wisteria floribunda is afkomstig uit Japan. Ook deze blauweregen heeft gedraaide takken. In tegenstelling tot de Wisteria zijn de takken rechtsom draaiend. Bij de Wisteria sinensis zijn de takken links omdraaiend.

De Wisteria floribunda ‘Violacea Plena’ is niet te vergelijken met andere blauweregens. Deze soort heeft namelijk dubbele bloemen, waardoor de plant een opvallend verschijning is.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>