Wanneer kalk strooien? Dit is wat je moet weten voor je begint!

Wanneer kalk strooien? Wie van het voorjaar en zomer weer van een prachtig gazon wil genieten, moet niet vergeten om kalk te strooien. Als je op internet de verhalen leest, wordt meestal aanbevolen om dit ieder jaar te doen. Toch is dit niet zo.

Het beste kun je pas kalk gaan strooien als je de pH waarde van het gazon hebt gemeten. Aan de hand van het resultaat kun je kalk strooien en de hoeveelheid kalk bepalen. Het kan ook zijn dat de pH waarde in de bodem voldoende is en dat kalk strooien niet nodig is.

Wanneer kalk strooien en hoe je de pH-waarde kunt meten, lees je in dit artikel. Ga aan de slag met deze tips en hopelijk ligt jouw gazon er in het voorjaar en zomer weer prima bij.

Wanneer kalk strooien

Wanneer kalk strooien

Wat is gazonkalk?

Gazonkalk is een natuurlijk product dat een positieve bijdrage levert aan de bodemstructuur. Je hebt verschillende soorten gazonkalk, namelijk in droge poedervorm en in korrelvorm. In de meeste gevallen tref je gazonkalk aan in korrelvorm.

Korrels zijn een stuk makkelijker te verdelen over het gazon als kalk in poedervorm. Bij harde wind wil het poeder tijdens het strooien nog wel eens wegwaaien. De kans dat het kalk op de verkeerde plekken komt, zoals bij zuurminnende planten of op de bestrating is groot.

Waarom is gazonkalk zo belangrijk?

Het gazon heeft de juiste pH-waarde nodig om te kunnen groeien. Bij een te zure grond kunnen de wortels van het grasplantje moeilijk voedingsstoffen opnemen. De gevolgen herken je direct aan de volgende punten:

 • Mosvorming
 • Licht groene kleur
 • Weinig bodemleven
 • Kale plekken en dunne bezetting van het gras
 • Schade in het gazon herstelt slecht
 • Meer onkruidgroei

Misschien vraag je jezelf wel af waarom het gazon zuur wordt. Dit gebeurt vanzelf door bijvoorbeeld zure regen, bladval en nog verschillende redenen meer.

Wat is de juiste pH-waarde van het gazon?

Veel problemen in gazons ontstaan door een slechte pH-waarde. Met kalk kun je er voor zorgen dat jouw gazon de juiste pH-waarde krijgt. Om iets over de pH-waarde van je gazon te kunnen zeggen moet je eerst zelf de pH-waarde meten.

Een goed middel om de pH-waarde te kunnen meten is de pH-bodemtest van Ecostyle. Met deze bodemtest kun je tot acht keer de pH-waarde testen. Het voordeel van deze test is dat je snel resultaat hebt. Je kunt dus direct aan de slag met kalk strooien of juist een jaartje wachten.

Het uitvoeren van deze test is erg eenvoudig. Door het vermengen van grond met een tabletje en gedestilleerd water, ontstaat er een kleur. Deze kleur kun je vergelijken met de verpakking en op deze manier aflezen welke pH-waarde je gazon heeft.

In de instructie staat precies beschreven hoeveel kalk je moet strooien om tot de juiste pH-waarde te komen. De ideale pH-waarde van het gazon is tussen de 6,0 en 7,0.

Het ene jaar vraagt het gazon misschien om een wat hogere dosering en het andere jaar wat minder. Door de pH-waarde te meten voorkom je dat je te weinig of juist teveel kalk strooit. Voor de optimale werking van kalk is het wel belangrijk om dit op het juiste moment te strooien.

Wanneer kalk strooien?

Een veel voorkomende vraag is wanneer kalk strooien het beste kan worden uitgevoerd. Het antwoord hierop is in de wintermaanden  (oktober t/m maart). Door een dag uit te kiezen als het regent, wordt kalk sneller opgenomen. Zelfs kalk strooien als er sneeuw ligt is mogelijk. Wanneer het sneeuw gaat smelten wordt kalk sneller opgenomen door de bodem.

Wil je het gazon ook nog bemesten. Lees altijd even de verpakking of dit tegelijkertijd kan. Bij sommige merken gazonkalk moet hier een aantal weken tussen zitten.

Welke kalk strooien

Er zijn verschillende producenten die kalk aanbieden. De bekendste zijn DCM, Pokon en Ecostyle. Voor het beste resultaat voor je gazon, kun je het beste een keuze maken voor één producent. Zo heeft bijvoorbeeld Ecostyle zijn pH-bodemtest, gazonkalk en gazonmest op elkaar afgestemd.

Je kunt zelfs gazonkalk en gazonmest van Ecostyle op dezelfde dag toepassen.Het op dezelfde dag toepassen van gazonkalk en meststoffen is bij andere merken vaak af te raden, omdat de werking dan niet optimaal is.

Voordelen Ecostyle AZ-kalk

Ecostyle AZ-kalk heeft de onderstaande voordelen:

 • Langdurige werking (4 maanden)
 • 100% stuifvrij
 • Werkt indirect tegen mos
 • Microkorrel neutrale kleur, deze zie je nauwelijks liggen
 • Directe werking
 • Tegelijk toe te passen met Ecostyle gazonmest

Voordelen Pokon gazonkalk

Pokon gazonkalk heeft de onderstaande voordelen:

 • Snel oplosbaar
 • Stuift niet
 • Bevat extra magnesium voor een frisgroene kleur
 • Werkt snel

Voordelen DCM groenkalk

DCM groenkalk wordt vaak toegepast door hoveniers. Het kalk heeft de onderstaande voordelen:

 • Ook toepasbaar voor biologische teelt
 • Stuift nauwelijks
 • Bevat extra magnesium voor een frisgroene kleur

Het verschil tussen gazonmest en gazonkalk

Veel mensen weten niet het verschil tussen gazonmest en gazonkalk en strooien daarom vaak alleen maar mest. Toch is er wel degelijk een verschil.

Zoals bovenstaand al beschreven zorgt kalk voor een betere bodemstructuur, waardoor de wortels van het grasplantje beter voedingstoffen op kan nemen. Het resultaat: Een frisgroen gazon met minder kale plekken, onkruid en mos en een betere groei van het gazon.

Gazonmest (NPK) zorgt voor extra stikstof(N), fosfor(P) en kalium(K). Stikstof heeft een grasplantje nodig om te kunnen groeien. Fosfor bevordert de vorming van wortels. Hierdoor ontstaat onder andere een dichte en stevige grasmat. Kalium zorgt voor een sterke grasplant die beter bestand is tegen ziekten en schimmels.

Door gazonmest en gazonkalk te gebruiken, ontwikkel je dus een veel betere en gezondere grasmat.

Het aanbrengen van gazonkalk

Het aanbrengen van gazon kalk kan op verschillende manieren. Voor de beste resultaten en gelijkmatige verdeling wordt dit vaak gedaan met een strooiwagen. Natuurlijk kun je de korrels ook met de hand strooien.

Het gelijkmatig verdelen van gazonkalk en gazonmest is niet voor iedereen weggelegd om met de hand te doen. Strooi je gazonkalk en gazonmest niet gelijkmatig dan zie je dit terug aan het gazon. Bepaalde plekken zijn net wat groener of je ziet groene strepen. Sommige plekken willen ook ineens veel harder gaan groeien. Voor een goede verdeling kun je dan het beste een strooiwagen gebruiken.

Onderstaande video laat zien hoe je gazonkalk of gazonmest kunt aanbrengen met behulp van een strooiwagen.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>