Wanneer Taxus snoeien en hoe kun je dit het beste doen?

Wanneer moet ik mijn Taxus snoeien? Misschien vraag jezelf wel af wanneer jouw Taxus een snoeibeurt moet krijgen. Het snoeien van de Taxus kan het gehele jaar, zolang het maar niet vriest of wanneer de felle zon schijnt. Toch zijn er een aantal maanden waarin je het beste de Taxus kunt snoeien.

In dit artikel vertellen we welke maanden je het beste Taxus kunt snoeien en hoe je dit het beste kunt doen. Wist je dat je met taxussnoeisel een belangrijke bijdrage kunt leveren voor medicijnen tegen kanker? Er zijn zelfs bedrijven die jouw Taxus gratis komen snoeien en het snoeisel meenemen. Meer hierover vind je in het artikel.

Wanneer Taxus snoeien

Over Taxus

In veel tuinen komt de Taxus voor. Het is een geliefde haag vanwege zijn strak te snoeien vorm en zijn groene kleur in de winter. Waar andere hagen vaak bladverliezen, heb je met de Taxus hier geen last van. Zo is deze haag in de herfst gemakkelijk in onderhoud.

Ondanks dat de Taxus een langzame groeier is, heeft deze wel jaarlijks een á twee snoeibeurten nodig om zijn vorm te behouden. De Taxus is een haag die zich goed laat snoeien. Vaak je zie je de Taxus als een strakke (blok)haag.

Een sierwaarde van de Taxus zijn de rode besjes die aan de plant komen. Ze accentueren goed in combinatie met de donkergroene naalden van de Taxus. Wanneer je de Taxus jaarlijks snoeit, zullen er niet of nauwelijks bessen aan de plant komen. Heb je liever een Taxus waar geen bessen aan komen dan is er nog altijd de Taxus media ‘Hillii’ Deze Taxus soort geeft geen bessen. Meer weten over deze soort? In het artikel ‘Taxus zonder bessen’ vertellen we hier meer over.

Is Taxus giftig?

Vaak wordt de vraag gesteld of Taxus giftig is. Taxus is inderdaad giftig voor mens en dier. Taxus bevat de stof Taxine. Bij het planten van een Taxus moet je er rekening mee houden dat je deze niet langs een weiland zet, waar dieren er van kunnen snoepen. Het is al regelmatig voorgekomen dat paarden, koeien of schapen het niet hebben overleefd door het eten van Taxus.

Gooi na het snoeien van de Taxus ook geen snoeisel in het weiland!

Ook de besjes kunnen gevaarlijk zijn. Het vruchtvlees is niet giftig maar het eten van de pit kan gezondheidsklachten geven. Wanneer kinderen van de besjes snoepen, spugen ze meestal de pit uit door de bittere smaak.

Wanneer Taxus snoeien

Het snoeien van de Taxus kan het beste op een bewolkte dag en op een dag wanneer het niet vriest. Snoei je de Taxus in de volle zon, dan kan dit leiden tot bladverbranding. Het blad zal dan bruin verkleuren en je kijkt enkele weken/maanden tegen een lelijke haag aan.

De beste tijd om Taxus te snoeien is na de eerste groeiperiode. Dit is in de periode mei/juni. Na de snoei zal de Taxus weer een nieuwe groeispurt krijgen. In augustus/september snoei je de haag nogmaals, waardoor deze prima de winter in kan.

Het twee keer per jaar snoeien van de Taxus is aan te raden, omdat deze dan compacter wordt.

Hoe Taxus snoeien

Voor je begint met het snoeien van Taxus moet je eerst goed kijken hoe je de Taxus geknipt wilt hebben. Misschien wil je wel een strakke haag. Dit betekent vaak dat je sommige stukken iets harder mag knippen en een ander deel van de haag misschien wel minder hard. Een belangrijke regel waar je rekening mee moet houden, is dat je de Taxus nooit harder mag knippen dan voorgaande snoeibeurten. Je moet altijd nog wat jonge schot zien. Een uitzondering hierbij is als je de Taxus rigoureus wilt terugsnoeien. Je krijgt dan wel kale plekken, waarbij het enkele jaren duurt voor ze zijn dichtgegroeid.

Is het de bedoeling dat de Taxus rond wordt, dan is het ook de belangrijk om van te voren goed naar de huidige vorm te kijken. Vaak is er een plek die minder hard is gegroeid, doordat aan deze zijde minder zonlicht is gekomen. Dit stuk snoei je minder hard.

Nadat je de Taxus goed bekeken hebt, kun je aan de slag met snoeien. Bij het knippen van een haag kun je het beste gebruik maken van een heggenschaar. Bij het snoeien van Taxusbol is een handheggenschaar een handig hulpmiddel.

Snoeien Taxushaag

Een Taxushaag kun je het beste snoeien met een heggenschaar. Het makkelijkste is om eerst de zijkanten van de Taxus te knippen. Vervolgens knip je de bovenkant van de haag. Bij het snoeien moet je er rekening mee houden dat de onderkant van de Taxushaag iets breder wordt dan de bovenkant van de haag. Zo krijgt de haag overal voldoende licht en zal deze van de onderkant minder snel kaal worden.

Snoeien Taxusbol

Bij het snoeien van een Taxusbol kun je het beste gebruik maken van een handheggenschaar. Het makkelijkste is om bovenop de Taxusbol te beginnen en van boven naar beneden rond te knippen. Kijk tijdens het snoeien af en toe eens van een afstandje of de Taxusbol mooi rond wordt.

Welk gereedschap?

Bij snoeien van een Taxus is goed en scherp gereedschap belangrijk. Heb je een heggenschaar die niet scherp is dan zie je dit bij Taxus ook meteen terug in het resultaat. De takjes worden niet goed afgesneden, waardoor er lelijke uitsteeksels blijven staan.

Voor een haag kun je het beste een heggenschaar gebruiken. Voor grotere hagen is een telescopische heggenschaar een handig hulpmiddel. Dit is een heggenschaar op stok, waarmee je prima vanaf de grond de bovenzijde van de Taxus kunt snoeien.

Ben je nog op zoek naar een heggenschaar? Bekijk hier de best verkochte heggenscharen van dit moment.

Taxus inzamelen voor medicijnen

Het snoeisel van de Taxus kan een bijdragen leveren aan het produceren van medicijnen tegen kanker. Er is daarom een grote vraag naar snoeisel van Taxus. Wil je graag een bijdrage leveren door je Taxus snoeisel in te leveren, kijk dan even naar de periode waarin je dit kunt doen. Het Taxussnoeisel is slechts enkele weken in te leveren, omdat in deze periode de werkzame stof aanwezig is in het snoeisel.

Om het snoeisel is te leveren of bij je thuis op te laten halen, moet het snoeisel wel aan een aantal voorwaarden doen. Zo mag er geen broei in het snoeisel komen en mag er geen ander tuinafval meegeleverd worden.

Meer weten over het inleveren van snoeisel, bekijk de website van Taxustaxi.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>