Wat is een heester en wat is het nut van een heester in je tuin?

Wat is nu eigenlijk een heester? Een heester is weer een ander soort plant dan een vaste plant of een boom. In veel particuliere tuinen in Nederland en België zijn heesters te vinden. Ze zijn het gehele jaar zichtbaar in de tuin en bloeien vaak prachtig.

Na het lezen van dit artikel weet je wat een heester is en wat voor soorten heesters er zijn. Twijfel je nog of een heester in je tuin aan wilt planten? In dit artikel lees je ook wat de voordelen van heesters zijn.

Wat is een heester

Over heesters

Misschien dat je een tuinman of iemand anders wel eens over heesters hebt horen praten. Wanneer je niet zo veel verstand hebt van tuinieren, vraag je jezelf misschien wel af wat een heester nu eigenlijk is. Een heester is eigenlijk een andere benaming voor struik. Bij een tuincentrum, kwekerij of door een hovenier wordt vaak de benaming ‘heester’ gebruikt in plaats van struik.

Een heester is een plant waarvan de stengels verhouten. Waar bij een boom een stam wordt gevormd, is dit bij een heester niet het geval. Een heester sterft bovengronds niet af. Vaste planten doen dit juist wel en moet je daarom jaarlijks tot de grond afknippen. Over het algemeen vragen heesters een andere snoeimethode dan vaste planten en bomen.

Heesters heb je in verschillende soorten. Zo heb je bladverliezende en wintergroene heesters. Sommige heesters kunnen wel hoger dan 8 meter worden. Andere soorten zijn laagblijvend en worden niet veel hoger dan 80 centimeter.

Bladverliezende heesters

Veel voorkomende heesters zijn bladverliezend. Dit wil zeggen dat de heester in de winter zijn blad verliest. In het voorjaar vormt de heester weer nieuwe knoppen waar vervolgens het nieuwe blad uit gaat lopen.

Sommige bladverliezende heesters hebben in de herfst een grote sierwaarde door verkleuring van het blad. Normaal gesproken is het blad van deze heesters vaak groen. In de herfst verkleurt het blad oranjerood. Dit is een prachtig gezicht!

Wintergroene heesters

Je hebt ook heesters die hun blad behouden in de winter. Deze heesters worden wintergroene heesters genoemd. In veel tuinen verliezen planten en bomen hun blad en sterven vaste planten af. Een tuin kan hierdoor erg saai worden. Door het planten van wintergroene heesters zorg je in de winter toch nog voor wat kleur in de tuin.

Wil je inkijk in je tuin voorkomen? Het planten van wintergroene heester is dan een oplossing. Het gehele jaar kan er niet door deze heesters heen gekeken worden.

Laagblijvende heesters

Veel heesters worden hoog als je ze volledig uit laat groeien. Misschien is dit niet altijd gewenst. Het is dan een optie om voor laagblijvende heesters te kiezen. Heesters die van nature groot worden kun je ook laag houden door te snoeien. Voor de natuurlijke vorm van de plant is dit niet altijd de beste oplossing. Je kunt daarom beter voor een heester kiezen die uiteindelijk de gewenste hoogte bereikt.

Waarom een heester aanplanten?

In een tuin kun je veel verschillende soorten planten aanplanten. Te denken valt aan bomen, heesters, bodembedekkers en vaste planten. Variëren van deze verschillende type beplantingen is zeker mogelijk.

Zo kun je prima heesters combineren met bomen, mits je voldoende ruimte in je tuin hebt. Bomen in een tuin zorgen voor wat meer hoogte. Misschien dat je jezelf afvraagt waarom je heester zou moeten aanplanten. Onderstaand een aantal redenen:

  • Een heester is altijd zichtbaar in de tuin en sterft niet jaarlijks af;
  • Heesters bloeien vaak prachtig;
  • Sommige heesters bieden nestgelegenheid voor vogels;
  • Sommige heesters bieden veel waarde voor bijen.

Verschil boom en heester

Soms krijgen we de vraag wat nu het verschil is tussen een boom en een heester. Heesters worden weleens verward met bomen.

Over het algemeen kun je een boom herkennen aan een opgaande stam. Tegenwoordig worden er ook steeds meer bomen meerstammig gekweekt waardoor ze op heesters lijken.

Een heesters is een verhouten plant die in of net boven de grond een of meerdere takken vormt.

Heesters kopen

Heesters kun je op verschillende plekken kopen, bijvoorbeeld in een tuincentrum of op een kwekerij. Zelf via internet kun je heesters bestellen. Online is het aanbod heesters vaak groter dan in een tuincentrum of kwekerij.

Tuinplant.nl

Een website met het grootste aanbod heesters van Nederland is Tuinplant.nl. Ze verkopen hier wel 15.000 soorten planten. Bestel je hier jouw planten dan worden ze als je in Nederland of België woont bij je thuis bezorgd.

Bol.com

Steeds vaker worden tuinplanten op Bol.com besteld. Verschillende kwekers bieden hier hun tuinplanten aan. Het voordeel van Bol.com is dat de meeste planten zonder verzendkosten bij je thuis worden bezorgd.

Op Bol.com kun je aangegeven welke kleur de heester moet hebben en of deze juist in de schaduw of zon moet komen te staan. Door jouw voorkeuren aan te geven, ontstaat er een selectie planten die voor jouw tuin geschikt zijn.

Weten welke heesters geschikt zijn voor jouw tuin? Bekijk hier het aanbod heesters op Bol.com.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>