Welke boom past in mijn tuin? Vind de boom die past in jouw tuin

Ben je op zoek naar een boom? Misschien vraag je jezelf wel af ‘Welke boom past in mijn tuin’? Na het lezen van dit artikel heb je jouw ideale boom gevonden.

Er zijn wel honderden bomen die goed groeien in ons klimaat. Uit het ruime aanbod aan bomen is het lastig om een boomsoort te kiezen die past in jouw tuin. Hierbij moet je rekening houden dat de boom ook nog eens aan een aantal eisen of wensen moet voldoen. Denk hierbij aan kleur, geur, eetbaarheid, standplaats en niet te vergeten de uiteindelijke hoogte van de boom.

Welke boom past in mijn tuin

Waarom een boom?

Veel tuinen hebben een of meerdere bomen. Een boom kan meerdere functies hebben in een tuin. Enkele functies die een boom kan hebben zijn:

 • Afscheiding: Bomen kunnen inkijk wegnemen. Om de inkijk weg te nemen hoeft een boom niet altijd groot te zijn. Een lei-boom kan deze functie vaak al vervullen.
 • Beschutting en verkoeling: Een boom kan voor schaduw zorgen en wind tegenhouden.
 • Hoogte: Een boom kan wat meer hoogte in je tuin brengen. Een lelijke achtergrond, bijvoorbeeld een gebouw, kan een boom verfraaien.
 • Hogere verkoopwaarde woning: Wanneer er grote bomen op een perceel staan, heeft de woning een hogere verkoopwaarde.
 • Kleur: Een boom kan voor meer kleur in de tuin zorgen. Een roodbladige boom kan als eyecatcher worden toegepast in een groene tuin.
 • Ecologische functie: Bomen kunnen aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Hiernaast is het blad wat van de boom afkomstig is goed voor het bodemleven. Het kan bescherming bieden voor bijvoorbeeld egels en andere diersoorten.

Wat voor boom wil ik?

Welke boom past in mijn tuin? Deze vraag wordt vaak gesteld wanneer iemand een boom wil kopen. Onderstaand worden een aantal belangrijke factoren beschreven die ervoor zorgen dat jij de ideale boom vindt.

Grootte van de boom

Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als je boom wilt kopen, is de grootte van de je tuin. Heb je een kleine tuin, koop dan geen boom die uit kan groeien tot een boom met een hoogte van 15 meter.

Wellicht krijg je hier later spijt van doordat al het licht in je tuin wordt weggenomen. Tevens kunnen wortels de bestrating omhoog drukken.  Dit kan een aanleiding zijn om de boom vroegtijdig te kappen of regelmatig te snoeien.

Een boom wordt ingedeeld in drie groottes. Met de 1e grootte worden bomen bedoeld die hoger zijn dan 15 meter. Dit zijn bomen die meestal langs wegen, grote tuinen en parken worden aangeplant.

Bomen van de 2e grootte  zijn bomen met een hoogte tussen de 10 en 15 meter. Deze bomen passen prima in een redelijke tuin.

Bomen van de 3e grootte zijn bomen met een hoogte tussen de 6 en 10 meter. Deze bomen passen prima in een kleine tuin. Veel voorkomende bomen van de 3e grootte zijn bloeiende bomen of bolbomen.

Kleur

Bij de keuze van een boom moet je bij jezelf ook nagaan of deze een bepaalde kleur of verkleuring in de herfst moet hebben. Zo geeft een roodbladige boom een mooi accent aan je tuin en biedt een groenblijvende of winterbloeiende boom ook nog wat sierwaarde in de winter.

Staat er al beplanting in je tuin, kijk dan eens naar de bloeitijden van deze beplanting. Kom je erachter dat je tuin in de winter weinig sierwaarde heeft? Dan is een winterbloeiende boom zeker aan te raden, zodat je tuin 4 seizoenen lang iets te bieden heeft.

Eetbaar

Een boom kan meerwaarde in je tuin hebben als deze eetbare vruchten geeft. Het is leuk als je jaarlijks van jouw boom kunt ‘oogsten’. Wanneer je (klein)kinderen hebt, kan een eetbare boom heel indrukwekkend zijn!

Standplaats

Bij het kiezen van de boom is het belangrijk om eerst de standplaats goed in beeld te hebben. Komt de boom de hele dag in de zon te staan of juist in de schaduw? Plant je een boom die veel zonlicht nodig heeft in de schaduw dan kan het zijn dat de boom slecht groeit en/of geen vruchten geeft. Ga ook na of je een droge grondsoort of juist een natte grondsoort in je tuin hebt.

Vorm

De vele boomsoorten hebben ieder hun eigen vorm. Zo zijn er bomen in lei-vorm, dakvorm, kegelvorm, treurvorm en bolvorm. Denk van te voren goed na over de vorm die de boom moet krijgen. Dit kun je deels bepalen door de functie die de boom moet gaan vervullen. Wil je een boom die voor veel schaduw op je terras gaat zorgen, dan kan bijvoorbeeld een boom met dakvorm een geschikte boom zijn.

Hulp bij het vinden van de juiste boom

Tuinplant.nl is een webshop met het grootste assortiment beplanting van Nederland. Op de website kun je met een speciale tool bomen filteren die geschikt zijn voor jouw tuin. Zo kun je kiezen op hoogte, prijs, kleur, groenblijvend, standplaats en bloeiseizoen.

Door je wensen in te vullen, komt er een lijst met bomen die voldoen aan de opgegeven wensen. Kies hiervoor een categorie bomen en vul de lijst aan de linkerkant van de pagina in!

Weten welke boom past in jouw tuin? Met deze tool vind je ideale boom!

Bomen planten

Ben je van plan om bomen aan te schaffen? Bomen in pot zijn het gehele jaar leverbaar. Bomen met kluit of kale wortel zijn leverbaar van half oktober t/m april. Vaak zijn bomen met kluit of kale wortel een stuk goedkoper dan bomen in pot.

Tuinplant.nl geeft aan dat dit soms wel tot 50% per boom kan schelen. Wil je meerdere bomen kopen dan kan dit soms wel enkele honderden euro’s schelen.

Tips voor het planten van bomen, bekijk de onderstaande video.

Thuis bezorgen van bomen

Het is mogelijk om bomen bij een tuincentrum te kopen. Tegenwoordig worden bomen ook steeds vaker online gekocht. Het online kopen van bomen blijkt veel voordelen te hebben. Onderstaande punten worden vaak als een groot voordeel gezien!

 • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen.
 • Tijdsbesparing omdat je niet meer naar een tuincentrum hoeft.
 • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
 • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
 • Groeigarantie! De verkopende partij doet dus haar best om goede kwaliteit bomen te leveren.

Tip: Tegenwoordig zijn er allerlei webshops die bomen verkopen. Een aantal van deze webshops worden gerund  op ‘zolderkamertjes’. Vaak hebben de medewerkers van deze webshops de bomen zelf niet in handen gehad en de kwaliteit niet gecontroleerd.

Voor een kwaliteit webshop ben je vaak in goede handen bij een bedrijf die naast een webshop een tuincentrum of kwekerij rund. De deskundigheid is dan meestal bij het bedrijf aanwezig.

Wil je bij een goede plantenwebshop kopen, lees dan eerst de reviews en check hoe de bezorging van de bomen wordt uitgevoerd. Worden de bomen door een eigen bezorgdienst bezorgd dan kun je er vanuit gaan dat de chauffeurs ervaring en deskundigheid hebben bij het vervoeren van bomen.

Sommige webshops laten hun bestelling leveren door externe koerierdiensten. Het is dan maar de vraag of de bomen met zorg behandeld worden. Het vervoeren van bomen vraagt enige expertise om beschadigingen/takbreuk te voorkomen.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>